Fostul deputat PSD Cristian Rizea, condamnat în primă instanţă la 4 ani şi 8 luni pentru corupţie. Presupusa şpagă de 300.000 de euro confiscată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-au condamnat pe fostul deputat PSD Cristian Rizea la 4 ani şi 8 luni. Fostul parlamentar a fost găsit vinovat de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor. Lucian Colţea, cetăţean american, acuzat de săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă şi spălare de bani a fost condamnat la doi ani cu suspendare. Decizia poate fi atacată cu apel.

UPDATE 16.20 Curtea Supremă l-a găsit vinovat pe Cristan Rizea de trafic de influenţă (condamnat la 3 ani închisoare), spălare de bani (condamnat la 3 ani închisoare) şi influenţarea declaraţiilor (condamnat la 3 ani închisoare). După contopirea pedepselor, Rizea ar trebui să execute condamnarea finală de 4 ani şi 8 luni închisoare şi  2 ani pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi. Este vorba de dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi  dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat. 

„În baza art. 291 alin. 2 Cod penal, confiscă de la inculpatul Rizea Cristian echivalentul în lei, la cursul BNR de la data punerii în executare, al sumei de 300.000 euro, obţinută ca urmare a săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă. În baza art. 274 alin.1 şi 2 Cod procedură penală, obligă inculpaţii la plata sumei de câte 1.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat”, se arată în minuta Curţii Supreme. Decizia poate fi contestată cu apel.

În acelaşi dosar, afaceristul Lucian Colţea a fost condamnat la 2 ani cu suspendare, pe un termen de încercare de 4  ani. El a fost găsit vinovat pentru cumpărare de influenţă  spălare de bani. 

Acuzaţiile DNA

În martie 2016, Cristian Rizea a fost trimis în judecată, alături de omul de afaceri Lucian Colţea, care i-ar fi dat 300.000 de euro ca să intervină la RAAPPS pentru retrocedarea unui teren într-o zonă rezidenţială din Bucureşti şi la Primăria Chiajna pentru un teren aflat în litigiu.

Cristian Rizea este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţare a declaraţiilor, iar Lucian Colţea este judecat pentru cumpărare de influenţă şi spălare de bani.

Potrivit DNA, în 2 decembrie 2009, în baza unei înţelegeri anterioare, Cristian Rizea a primit de la Lucian Colţea, om de afaceri cu cetăţenie americană, suma de 200.000 de euro, iar în 6 decembrie 2009, alţi 100.000 de euro, pentru ca în schimb să intervină la Regia Autonomă - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat şi la Primăria comunei Chiajna.

În schimbul banilor, Lucian Colţea voia urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidenţială din Bucureşti, pentru o persoană din familia sa, şi obţinerea dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu Primăria comunei Chiajna. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite