Cu ce noutăţi vine parada de Ziua Naţională în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru al doilea an consecutiv, parada militară de Ziua Naţională a României va fi organizată în Piaţa Constituţiei din Capitală şi nu la Arcul de Triumf. Asta din cauza lucrărilor de consolidare şi restaurare a monumentului. Prin urmare, cei peste 2.600 de militari cu 360 de mijloace tehnice, din diversele structuri de apărare ale ţării, vor defila în faţa Palatului Parlamentului.

Premiera, însă, o constituie faptul că, pentru prima oară în ultimii 25 de ani, recepţia oficială de la Palatul Cotroceni, la care erau invitaţi, de obicei, premierul, preşedinţii celor două Camere, parlamentari, judecătorii Curţii Constituţionale, Patriarhul Daniel şi alţi demnitari, nu va avea loc.

Motivul pentru care preşedintele Klaus Iohannis a luat o asemenea decizie îl constituie tragedia petrecută în Clubul Colectiv, soldată până în acest moment cu 60 de morţi şi peste 100 de răniţi. Incendiul din clubul Groazei i-a făcut însă şi pe oficialii din alte oraşe ale ţării să renunţe la anumite elemente din program cu care îi obişnuiseră pe români de 1 decembrie.

1 Decembrie fără artificii

Spre exemplu, focul de artificii va lipsi de la Alba Iulia, unde sunt aşteptaţi în acest an peste 20.000 de oameni. Acolo este aşteptat şi preşedintele ţării pentru a sărbători 97 de ani de la Marea Unire. Dacă în Alba Iulia vor putea fi admirate 60 de maşini de luptă şi elicoptere Puma Socat sau MIG-uri, în Bucureşti totul se va desfăşura cu şi mai mult fast, arată reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale.

Concret, cei peste 2.600 de militari care vor participa, marţi începând cu ora 11.00 la defilare fac parte din MApN, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Protecţie şi Pază, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Poliţia Locală Bucureşti. Lor li se vor alătura detaşamente de militari din Bulgaria, Polonia, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii şi Turcia. Parada va fi deschisă de generalul maior Adrian Tonea, locţiitorul şefului Statului Major General.

Festival de film basarabean în Bucureşti

Tot pe 1 Decembrie bucureştenii vor avea ocazia să se delecteze şi cu filme basarabene, asta pentru că Centrul pentru Integrare şi Dezvoltare Prut, cu sprijinul Muzeului Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti organizează pe 1 Decembrie  programul Film din Basarabia. Evenimentul se desfăşoară în cadrul Târgului din Basarabia la Bucureşti.

În cadrul evenimentului, publicul va avea ocazia să urmărească, în premieră, o selecţie de filme reprezentative produse în Republica Moldova, de la începuturi până în prezent. Filmele fac parte din genuri diferite – comedie, dramă sau documentar - şi sunt de scurt şi lung metraj. Producţiile sunt oferite de Studioul Moldova-Film, TeleRadio Moldova (Telefilm-Chişinău), OWH Studio, Mediana Communication şi regizorul Igor Cobileanski. Intrarea este liberă.

Se anunţă proteste

Pentru 1 Decembrie, seara, este anunţat şi un protest în Piaţa Universităţii din Capitală. Mobilizarea s-a făcut deja pe reţeaua de socializare Facebook, unde a fost creată o pagină specială dedicată manifestaţiei.

Protestul, care este anunţat pentru ora 12.00, este de interes pentru 70.000 de persoane care şi-au exprimat intenţia de a ieşi în stradă. „Dragi români, a venit ziua în care trebuie să deschidem ochii să ne trezim din somnul cel de moarte, care ne chinuie de generaţii întregi, ne-am săturat să fim sclavi în propria ţară. Haideţi să ne unim cu mic cu mare din toate colţurile ţării să obţinem schimbarea pentru o Românie curată pentru viitorul copiilor noştri. Să facem dreptate şi lumină în ţara noastră, acum ori niciodată, să luptăm pentru o soartă mai bună“, se arată în îndemnul postat pe Facebook. Printre altele oamenii îşi doresc reducerea numărului de parlamentari şi o justiţie independentă, care să nu fie implicată în politică.

Doar nouă spitale vor lucra

Nouă unităţi sanitare din Capitală vor asigura asistenţa medicală pentru adulţi şi copii de Sfântul Andrei şi de Ziua Naţională a României. Potrivit unui anunţ făcut de Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti (DSP), luni şi marţi vor lucra la foc continuu cadrele medicale de la Spitalul Floreasca, Spitalul Universitar, Spitalul Sfântul Pantelimon, Spitalul Sfântul Ioan, Spitalul Bagdasar Arseni, Spitalul de Arşi, precum şi Spitalul de Urgenţe Oftalmologice.

În ceea ce priveşte urgenţele pediatrice, asistenţa de urgenţă va fi asigurată de Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu şi de medicii de la Spitalul de Copii Marie Curie. De asemenea, oficialii menţionează că Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov va avea program normal de lucru, cu menţiunea că în această perioadă, certificatele constatatoare de deces vor fi eliberate tot de către SABIf. „Solicitările populaţiei vor fi preluate la 112“, se arată în anunţul DSP.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite