CTP, după declaraţia premierului privind „autismul“ celor care dezinformează UE: Doamna Dăncilă e nevinovată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Viorica Dăncilă şi-a atras noi critici de la jurnalistul Cristian Tudor Popescu, după ce i-a catalogat drept „autişti“ pe cei care „dezinformează UE, în ciuda faptului că stiu adevărul“.

CTP a afirmat, într-un editorial pe republica.ro, că prim-ministrul a comis „un delict de prostie” şi că „CNCD va decide, probabil, că doamna premier Dăncilă nu este amendabilă”.

Vineri, Viorica Dăncilă şi-a cerut scuze public pentru declaraţia făcută în cadrul interviului de la Antena 3, când a afirmat: „Cum poate un europarlamentar să îndepărteze România de Europa? Un om care nouă ani a stat la Bruxelles cunoaşte instituţiile, cunoaşte regulile europene şi ştie cât de importantă este participarea noastră ca stat membru în această construcţie europeană. Aceste lucruri arată, să mă exprim elegant, că dezinformează şi că ştiu realitatea, dar nu vor să o accepte şi să o vadă. Aceşti oameni cred că sunt autişti şi nu văd şi nu aud ceea ce este vizibil pentru toţi cei de bună credinţă”, a conchis ea.

Reacţia jurnalistului Cristian Tudor Popescu: 

„Dacă analizăm logic citatul, constatăm că doamna Dăncilă e acuzată pe nedrept – n-a comis nicio discriminare. Autiştii, în viziunea domniei sale, se fac că nu văd şi nu aud ceea ce văd şi aud „toţi cei de bună-credinţă”, prin urmare, autiştii sunt persoane de rea-credinţă, care dezinformează, prefăcute, negative din punct de vedere moral. Dna premier pur şi simplu habar nu are că autism nu este o vorbă de ocară – autistule!, autisto! – ci denumeşte o boală psihică gravă, care loveşte de obicei din copilărie şi cu care te duci în mormânt, căci nu poate fi vindecată, doar ameliorată.

Nu poţi învinui pe cineva pentru autism, aşa cum poţi s-o faci pentru ipocrizie şi ignoranţă. Pe cale de consecinţă, nu un delict de discriminare la adresa bolnavilor autişti a făptuit dna premier, ci un delict de prostie. Care ar trebui supus atenţiei CNCP, Consiliul pentru Combaterea Prostiei. Dar, cum un asemenea Consiliu nu există, iar prostia nu este incriminabilă prin lege, CNCD va decide, probabil, că doamna premier Dăncilă nu este amendabilă”, scrie jurnalistul.

    

Viorica Dăncilă se va prezenta în faţa membrilor CNCD pe 20 februarie 2018. CNCD a anunţat, într-un comunicat, că a decis să se autosesizeze cu privire la declaraţia premierului Viorica Dăncilă din cadrul interviului acordat la televiziunea Antena 3, în seara zilei de 15 februarie, care a avut următorul conţinut: “Aceşti oameni cred că sunt autişti şi nu văd şi nu aud ceea ce este vizibil pentru toţi cei de bună credinţă”.

”Consiliul urmează să organizeze audierea doamnei prim-ministru în data de 20 februarie. În speţă, va fi citat la audieri şi moderatorul emisiunii respective, domnul Mihai Gâdea. În urma îndeplinirii procedurii legale, C.N.C.D. va analiza declaraţia în speţă şi comportamentul moderatorului, din perspectiva săvârşirii unei posibile fapte de discriminare, prin încălcarea dreptului la demnitate umană a persoanelor cu autism”, se arată în comunicat.

La 31 ianuarie, jurnalistul Cristian Tudor Popescu a fost amendat cu 1.000 de lei pentru că într-o emisiune televizată a făcut o asociere ce încalcă dreptul la demnitate la adresa premierului Viorica Dăncilă, căreia i-a spus „pavianul cu mantie“ 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite