CSM a încuviinţat arestarea preventivă a procurorului Tomiţă Neagu. Acesta a fost dus la DNA pentru audieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorul Tomiţă Neagu
Procurorul Tomiţă Neagu

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat percheziţia domiciliară, reţinerea şi arestarea preventivă a procurorului Tomiţă Neagu de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Fostul prim-procuror a fost reţinut de DNA sub acuzaţia de luare de mită în formă continuată.

UPDATE 20.45 „În perioada 2009-2010, inculpatul Neagu Tomiţă Ionuţ, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu, cu complicitatea lui Zamfirachi Adrian Richartt şi Szasz Ovidiu, a pretins, acceptat şi primit de la un denunţător, cu titlu de mită, bani şi bunuri, pentru ca, în schimb, să fie soluţionate favorabil denunţătorului, dosarele aflate în lucru la unitatea de parchet condusă de  procuror”, se arată într-un comunicat emis vineri seară de DNA.

În aprilie 2009, procurorul a pretins şi a primit, de la un denunţător, prin intermediul lui Zamfirachi Adrian Richartt şi Szasz Ovidiu, un teren situat în comuna Jilava din judeţul Ilfov, teren care a fost achitat cu suma de 170.000 euro de denunţător. În schimb, la Parchetul condus de prim procurorul Neagu Tomiţă Ionuţ urma să fie soluţionat favorabil un dosar format în urma unei plângeri depuse de denunţător, informează DNA. Formalităţile de achiziţionare a terenului care a revenit soţilor Neagu s-au realizat cu sprijinul lui Szasz Ovidiu, în calitate de împuternicit al vânzătorului.

În perioada ianuarie-februarie 2010, inculpatul Neagu Tomiţă Ionuţ a acceptat şi a primit, de la acelaşi denunţător, prin aceeaşi intermediari, mită, contravaloarea cheltuielilor de aproximativ 10.000 de dolari, ocazionate de un sejur petrecut de fostul prim-procuror şi de soţia lui în Las Vegas şi Beverly Hills. În cursul lunii februarie 2010, inculpatul Neagu Tomiţă Ionuţ a primit de la denunţător şi un televizor în valoare de 8.300 lei.

„Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat - în temeiul art. 42 alin. (2) din Legea nr. 317/2004 privind CSM, republicată, raportat la art. 95 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată - percheziţia domiciliară, reţinerea şi arestarea preventivă a învinuitului Neagu Tomiţă Ionuţ - procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Solicitarea de încuviinţare a percheziţiei domiciliare, reţinerii şi arestării preventive a fost prezentată Secţiei pentru procurori a CSM de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie, pentru infracţiuni aflate în competenţa acesteia”, se arată într-un comunicat emis vineri de CSM.

Procurorul a fost deja ridicat şi dus la audieri pentru posibile fapte de corupţie, au declarat surse judiciare citate de Agerpres. Dosarul în care e vizat Tomiţă Neagu ar avea legătură cu cel al primarilor din Jilava şi Snagov, care au fost deferiţi justiţiei anul trecut pentru afaceri ilegale cu terenuri.

Anul trecut, în 14 februarie, primarii comunelor Jilava şi Snagov, Adrian Mladin şi Apostol Muşat, au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru o mită de sute de mii de euro cerută în cazul parcelării unor terenuri. Sumele ar fi fost consemnate la notariate ca fiind diferite împrumuturi, astfel că în acest dosar au fost trimişi în instanţă şi doi notari.

Potrivit DNA, în calitate de primar al comunei Jilava, Adrian Mladin i-a pretins unui denunţător suma de 500.000 euro din care, la data de 19 septembrie 2011, a primit 50.000 euro, pentru ca, abuzând de prerogativele funcţiei, să dispună întocmirea, de către Comisia Locală de Fond Funciar, a unui plan parcelar în care să fie incluse toate terenurile denunţătorului în suprafaţă totală de 23,8 hectare, iar loturile să fie alipite.

Potrivit procurorilor, în activitatea infracţională a intervenit şi Apostol Muşat, care, în calitate de primar al comunei Snagov, a lăsat să se creadă că are influenţă asupra lui Mladin şi a directorului Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliare Ilfov şi că, în virtutea acestei influenţe, ar putea să grăbească demersurile de obţinere a documentelor cadastrale pentru denunţător. În schimb intervenţiei, Muşat i-a pretins denunţătorului 1,1 milioane de euro.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite