Cristian Preda, pârât pentru „defăimarea ţării“ de un alt decorat al Ordinului „Steaua României“. Verdictul, amânat pe 19 aprilie
0Acuzat de „defăimarea ţării“, eurodeputatul Cristian Preda mai are de aşteptat până după Paşti pentru a primi un verdict din partea Consiliul Ordinului „Steaua României“. Un nou termen a fost stabilit pentru 19 aprilie, dată la care Consiliul ar trebui să ajungă la un verdict. Acesta ar putea rămâne fără decoraţia „Steaua României“, pe care a primit-o în 2009.
El ar fi fost reclamat chiar de un alt decorat cu Ordinul „Steaua României“. „Nu este un caz deosebit, nu se compară cu cel al lui Laszlo Tokes, este cu totul altceva“, a dezvăluit, pentru „Adevărul“, Costin Georgescu, preşedintele Consiliului Ordinului „Steaua României“. În mai 2016, preşedintele Klaus Iohannis i-a retras Ordinul „Steaua României“ lui Laszlo Tokes, ca urmare a unei decizii a Curţii Supreme, care a confirmat decizia luată de Consiliul Naţional al Ordinului. Tokes a rămas fără decoraţie, după ce, în 2013, i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, să ofere „protectorat“ Transilvaniei, „aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud“.
Decizie amânată din lipsă de cvorum
Cristian Preda a dat, miercuri, explicaţii în faţa Consiliul, care nu a putut lua însă o decizie, din lipsă de cvorum. Astfel, la discuţiile cu europarlamentarul au participat doar doi membri ai forului.
„Nu a fost o audiere propriu-zis, a fost mai mult o discuţie. Noi nu suntem o instanţă, suntem colegi ai aceluiaşi ordin şi discutăm între noi o sesizare primită. Nu a fost cvorum, am fost prezenţi doar eu şi cu domnul general Degeratu, iar ca să poţi să tragi o concluzie trebuie să fie prezenţi cel puţin patru din cei şapte membri ai Consiliului. Domnul Preda ne-a explicat, a depus un punct de vedere de două pagini şi am stabilit un nou termen, la care domnia sa nici nu trebuie să mai vină“, a explicat Costin Georgescu.
Organismul, prezidat de fostul director al SRI, Costin Georgescu, mai este format din generalul în rezervă Constantin Degeratu, Gabriela Firea, Mircea Geoană, Ecaterina Andronescu, dar şi Şerban Brădişteanu, fost senator PSD, condamnat definitiv în 2012 pentru infracţiunea de favorizare a infractorului, în dosarul lui Adrian Năstase. Costin Georgescu i-a luat locul academicianului Ionel Haiduc, care la 13 martie 2018 şi-a dat demisia din Consiliul de Onoare.
A cerut să fie audiat public
Cristian Preda a solicitat ca audierea sa în cadrul Consiliul Ordinului „Steaua României“ să fie publică, însă şeful Cancelariei Ordinelor, Gheorghe Angelescu, s-a opus. „Judecat în secret? Am scris Cancelariei Ordinelor că doresc ca audierea mea, din 28 martie, în faţa Consiliului de onoare al ordinului «Steaua României» să fie publică. Regulamentele în vigoare o îngăduie. Interesul vădit de public pentru dezbaterea despre defăimare şi libertate ar justifica - am zis eu - transmiterea online sau tv a «procesului». Dl. consilier de stat Angelescu, care păstoreşte Cancelaria ordinelor, a răspuns «nu», precizând că legea prevede că, în afara membrilor consiliului de onoare şi a „acuzatului”, doar o persoană mai poate participa la audiere, şi anume preşedintele. I-am explicat d-lui consilier diferenţa dintre participare şi acces public, arătând că eu solicit nu invitarea şefului statului, ci ca oricine doreşte să poată vedea ce acuzaţii mi se aduc şi cum anume mă apăr. Nu, nu, nu - a zis domnul consilier“, a scris Cristian Preda pe Facebook.