Copilul salvat din puţ, în stare gravă. Cel mai mare risc ar fi o infecţie pulmonară. Mama bebeluşului: „Am intrat până în casă şi când am ieşit el căzuse“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copilul a stat peste 10 ore în puţ FOTO Adevărul
Copilul a stat peste 10 ore în puţ FOTO Adevărul

Copilul de 2 ani căzut într-un puţ la o adâncime de 16 metri, într-o gospodărie din judeţul Teleorman, şi scos la suprafaţă de echipele de intervenţie după mai mult de zece ore este internat la secţia de terapie intensivă a Spitalului „Grigore Alexandrescu“ din Bucureşti, iar starea sa este gravă, însă stabilă.

UPDATE Mama copilului salvat a povestit că a intrat până în casă, timp în care copilul care se juca împreună cu sora în vârstă de trei ani a căzut. 

Femeia, însărcinată în luna a opta, a fost internată la spitalul din Roşiorii de Vede, după ce i s-a făcut rău de mai multe ori şi a avut un atac de panică marţi. 

„Am intrat până în casă şi când am ieşit el căzuse. Nu am putut să mai fac nimic” a spus mama la ieşirea din spital.

Tatăl copilului se află la spitalul Grigore Alexandrescu din Bucureşti, unde este internat micuţul.

 

Medic: Cel mai mare risc al copilului care a căzut în puţ este o infecţie masivă pulmonară, care ar putea cauza decesul

„Copilul este stabil, dar starea sa se menţine gravă în continuare, cu această bronhopneumonie de aspiraţie, care va pune probleme probabil grave în continuare. Este pe antibiotico-terapie, este intubat şi aspirat mecanic. Trebuie să aşteptăm evoluţia lui. Cea mai grea problemă este suferinţa pulmonară. Cel mai mare risc ar fi o infecţie masivă pulmonară, care poate duce la deces”, a spus Raluca Alexandru.

De asemenea, stopul cardio-respirator pe care l-a suferit copilul în timpul transportului din Teleorman în Capitală ar putea lăsa urme.

„Trebuie făcută o evaluare neurologică, dar acum este intubat şi ventilat mecanic, deci încă nu poate fi făcută o astfel de evaluare. Totuşi, copilul şi-a revenit rapid din stop, pentru că era împreună cu medicii SMURD, care au intervenit imediat. Sigur, în astfel de cazuri, este important cât timp a stat creierul fără oxigen, dar nu cred că mult”, a mai spus Raluca Alexandru.

image

Bebeluşul, care a stat mai multe de zece ore în puţ, cu jumătate din corp în apă, trece printr-o perioadă critică, a adăugat purtătorul de cuvânt al Spitalului „Grigore Alexandrescu”.

„Poate trece şi o săptămână, pot fi şi două săptămâni până vom putea spune că este în afara pericolului. El este sub antibiotico-terapie, asta înseamnă că până nu îşi face efectul acest antibiotic, care să sperăm că va putea lupta împotriva germenilor, nu putem spune că este în afara pericolului. El este un caz mai complicat, mai grav, este şi foarte mic, nu şi-a putut controla anumite funcţii”, a spus medicul, precizând că părinţii pot veni oricând să-şi vadă copilul.

UPDATE Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Roşiorii de Vede au deschis un dosar penal in rem (asupra faptei) pentru omor din culpă în cazul copilului care a căzut, marţi, într-un puţ din curtea casei. 

Purtătorul de cuvânt al Spitalului ”Grigore Alexandrescu”, Raluca Alexandru, a declarat că băieţelul de un an de şi nouă luni a fost adus în stare critică, intubat şi ventilat mecanic.

Potrivit acesteia, copilul a făcut şi un stop cardiac şi a avut nevoie de manevre de resuscitare.

Medicii l-au diagnosticat cu cu hipotermie severă şi l-au internat la secţia de terapie intensivă, fiindu-i administrată perfuzie de rehidratare şi fiind pus pe ”suport ventilator”. 

„Băieţelul este în stare gravă. A venit într-un status post-resuscitare, după ce a făcut stop cardio respirator în timpul transportului spre spital. Stând cu capul în jos, probabil a vărsat sau a înghiţit apă din fântână. Are o pneumonie de aspiraţie, adică a intrat lichid în plămâni. Starea e stabilă, dar gravă din cauza problemelor pulmonare. 

Toate manevrele sunt de reanimare, de antibiotico-terapie. E în continuare intubat şi ventilat mecanic. Temperatura corpului s-a stabilizat din cursul nopţii, doar că această problemă pulmonară probabil va trece mai greu, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului „Grigore Alexandrescu“, Raluca Alexandru.

Elicoperul SMURD care l-a preluat de copil a aterizat, marţi, în jurul orei 23.30, pe Aeroportul Băneasa, de unde băieţelul a fost preluat de o ambulanţă şi transportat la Spitalul ”Grigore Alexandrescu”.

Copilul de doi ani a fost salvat de echipele de intervenţie din puţul unde rămăsese blocat la aproximativ 16 metri adâncime după mai mult de zece ore. El a fost scos teafăr şi a primit îngrijiri medicale la faţa locului. Ulterior, copilul a fost preluat de un elicopter SMURD şi transportat la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” din Bucureşti.

Momentul în care bebeluşul este scos din puţ

Locotenent-colonel Cristian Radu, de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat că băieţelul de doi ani a stat cu jumătate din corp în apă.

Specialiştii au lucrat concomitent pe două planuri - pe de o parte au încercat să sape pe lângă puţ şi să ajungă la copil pe sub pământ, iar pe de altă parte au introdus în puţ diverse dispozitive de prindere cu autoscara de salvare, pe care au băgat-o prin tuburile foarte înguste, de 30 – 35 de centimetri, a spus purtătorul de cuvânt al ISU Teleroman, Adrian Gelu Dragomir, care a precizat că al doilea procedeu a avut succes.

Pe durata operaţiunii, copilul de doi ani a fost monitorizat permanent cu o cameră video introdusă în puţ.

Potrivit pompierilor, apelul prin care se anunţa că un copil mic a căzut într-un puţ cu un diametru de 30 - 35 de centimetri a fost făcut în jurul orei 11.00, primele echipe trimise la faţa locului fiind de la Roşiorii de Vede. Ulterior, zonă au ajuns mai multe autospeciale de stingere şi descarcerare, dar şi echipaje medicale,  precum şi un echipaj de salvatori, o autospecială CBRN şi spitalul mobil, care au în dotare tunuri cu aer cald, din cadrul ISU Bucureşti - Ilfov.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite