Complicii care ne conduc
0In ultima luna, în presa au răzbătut doua cazuri penale din lumea medicala, în care sistemul nostru de asigurări de stat s-a dovedit a fi fraudat grosolan. Ma refer la confiscarea Spitalului de arşi – capturat practic în interes personal, în care raportarea falsa la casa de asigurări era necesara pentru a asigura şi venituri oficiale instituţiei – pe lângă veniturile astronomice realizate „la negru”.
Ma refer la fraudarea bugetului programului de oncologie de 3 medici de la Institutul Fundeni in complicitate cu patroana unui lant de farmacii.
Nu ma voi referi la cazuri în sine, presa a făcut-o pe larg.
Este cazul însă ca sa ne uitam şi la complicii celor care fura milioane, din sănătate şi din alte domenii. Aceşti oameni au protecţie, ştiu să împartă cu generozitate şi abilitate ceva din prada lor si cu factorul politic de toate culorile. Asa se face ca atunci cind sunt prinsi – latul se stringe doar dupa ce afla prea multi si nu se mai poate musamaliza cazul.
Mai grav este sablonul “prezumtiei de nevinovatie”. Cum intrebi vreun oficial de ce are de gind in situatia cu pricina, devine evaziv, ne abureste ca trebuie sa lasam organele de ancheta sa-si faca datoria si judecatorii sa se pronunta.
De vina este complicitatea existenta intre hoti – cei care instrumenteaza mecanismul de fraudare si cei care isi materializeaza pozitia politica primind bani de la cei dintii, in beneficiul personal sau al grupului din care fac parte. M-ar fi interesat, la cine si cit a contribuit grupul Polisano – direct sau prin interpusi - la actuala campanie electorala. Asta da subiect de ancheta jurnalistica.
De ce ma reped sa ridic piatra si sa acuz oficialii (din sanatate in cazul de fata) de complicitate?
Pentru ca desi au puterea si oportunitatea de a zduncina de la radacina sistemul coruptiei nu o fac!
In mod concret, ministrul Banicioiu toata puterea de a instaura imediat o norma de bun simt: orice persoana care a fraudat sau a contribuit voluntar, prin actiunile sau inactiunile sale, la fraudarea banilor asiguratilor vor avea interdictia de a mai lucra intr-o unitate sanitara aflata in relatii contractuale cu sistemul de asigurari sociale de sanatate. O asemenea sanctiune ar urma sa se faca pe baza anchetei administrative a MS sau CNAS, nu este conditionata de ancheta penala – si nu are de ce sa dureze mai mult de citeva zile. Ai gasit un pacient care a fost raportat la CNAS cu un alt diagnostic decit cel real in scopul fraudei – out! Ai furat din medicamentele pacientilor – out!
De ce nu va face Nicu Banicioiu sau Victor Ponta un asemenea gest? Pentru ca brusc s-ar inchide prea multe robinete. Furtul grosolan din sistemul de sanatate este favorizat de frica a mii de salariati – martori oculari care tac de frica sefului, oricare ar fi el, ei insasi fiind vulnerabili. O asemea prevedere, ca cea mentionata i-ar opri pe multi sa mai accepte incorectitudinile de tot felul din sistem.
Bine, bine, dar atunci de unde mai curg banii?
Asta este problema!