Chestorul Popa, urmărit de scandalul „Loganul de 70.000 de euro“. Oficiali ai MAI: „ancheta DNA de atunci a arătat că acesta nu a comis vreun abuz în serviciu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chestorul Gheorghe Popa, demis în urma scandalului „Loganul de 70.000 de euro“, numit adjunct al şefului  Poliţiei Române  FOTO Mediafax
Chestorul Gheorghe Popa, demis în urma scandalului „Loganul de 70.000 de euro“, numit adjunct al şefului  Poliţiei Române  FOTO Mediafax

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a precizat, într-un comunicat de presă, că ancheta Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de acum cinci ani privind achiziţia unor maşini pentru Poliţia Română- în contextul căreia a fost demis şeful de atunci al IGPR, Gheorghe Popa- a arătat că acesta nu a fost comis vreun abuz în serviciu. Chestorul Popa va fi, începând de luni, adjunct al şefului Poliţiei, în locul lui Vasile Viorel.


Reprezentanţii MAI arată, într-un comunicat de presă, că ministrul Radu Stroe a dispus împuternicirea chestorului Gheorghe Popa în funcţia de adjunct al Inspectorului General al Poliţiei Române (IGPR), „ţinând cont şi de modul în care s-a finalizat ancheta DNA privind contractul de achiziţie a unor autoturisme pentru Poliţia Română“.

„În urma anchetei DNA a rezultat faptul că procurorii au închis dosarul reţinând faptul că nu s-a comis nicio infracţiune de abuz în serviciu şi nici nu s-a putut demonstra vreo tentativă. De asemenea, procurorii anticorupţie au constatat că nu s-a produs nici un prejudiciu“, se mai arată în comunicatul MAI.

Reprezentanţii ministerului mai menţionează că numirea lui Gheorghe Popa „a avut în vedere valorificarea experienţei manageriale, a celei profesionale a ofiţerului în domeniul criminalisticii, precum şi faptul că acesta a deţinut anterior funcţia de inspector general al Poliţiei Române“ şi că acesta „se bucură de o bună reputaţie în rândul poliţiştilor, dar şi în mediul universitar intern şi internaţional“.

Chestorul Vasile Viorel a solicitat să îi înceteze mai devreme împuternicirea, din motive personale.

Potrivit surselor citate, Gheorghe Popa va avea în subordine Direcţia de Investigaţii Criminale şi Direcţia de Investigare a Fraudelor.

Înainte să fie împuternicit în funcţia de adjunct al şefului Poliţiei Române, chestorul Gheorghe Popa ocupa funcţia de director adjunct al Direcţiei Generale Mobilizare Operaţii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Gheorghe Popa, demis din funcţia de şef al Poliţiei Române în octombrie 2008

Gheorghe Popa a fost demis de la şefia Poliţiei Române în octombrie 2008, când Ministerul de Interne era condus de Cristian David.

Presa relata atunci despre o achiziţie pe bani publici făcută de Ministerul Internelor, prin care urmau să fie cumpărate autovehicule Dacia Logan la 45.000 de euro, preţuri care, dacă se adaugă şi taxele de leasing asociate, ajungeau la aproximativ 70.000 de euro.

Subiectul a fost menţionat inclusiv de către preşedintele Traian Băsescu, acesta criticând cheltuielile.

Chestorul Popa a declarat la acea vreme că tot ce a făcut a fost legal

Popa a declarat la acea vreme  că tot ceea ce a făcut este legal şi preciza că a fost obligat să semneze contractul pentru achiziţia autospecialelor de poliţie, întrucât risca sancţiuni de un miliard de lei.

Chestorul de poliţie Gheorghe Popa preluase funcţia de şef al Poliţiei Române în octombrie 2007, după ce predecesorul său, Dan Valentin Fătuloiu, a plecat în Statele Unite ale Americii pentru a prelua conducerea Biroului ataşatului afacerilor interne.

În perioada 2005 - 2007, Gheorghe Popa a fost adjunct al inspectorului general al Poliţiei Române, anterior director al Institutului de Criminalistică din IGPR (2004 - 2005), şef al Serviciului de Investigaţii Criminale la IPJ Dâmboviţa (între 2002 şi 2004).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite