Ceremonie de primire a avioanelor de luptă F-16. Cioloş: O zi istorică pentru România şi Forţele Aeriene Române

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Dacian Cioloş şi ministrul Apărării, Mihnea Motoc, au participat, vineri, la ceremonia de primire a avioanelor de luptă F-16 Fighting Falcon, care au ajuns săptămâna trecută la Baza 86 Aeriană de la Feteşti. Ele au venit din Portugalia, la manşa acestora fiind piloţi români special antrenaţi.

UPDATE Premierul Dacian Cioloş a declarat la ceremonia de primire a aeronavelor că „este o zi istorică pentru România şi Forţele Aeriene Române”, iar acordul demarat în 2013 între ţara noastră şi Portugalia reprezintă un model de cooperare.

„Acordul româno-portughez demarat în 2013, şi sprijinit de Guvernul SUA, care a permis transferul acestor aeronave către România, reprezintă un model de cooperare profesionistă, încadrat în modelul de cooperare aliată", a spus Cioloş, potrivit News.ro.

Ministrul Apărării, Mihnea Motoc, a mulţumit şi el partenerilor portughezi şi a subliniat nevoia extinderii parteneriatului cu Portugalia. Motoc a adresat cuvinte de laudă şi piloţilor români.

„Închei cu un gând special, de sinceră şi necondiţionată preţuire, pentru vedetele acestor zile care sunt, fără îndoială, piloţii care se instruiesc pentru operarea avionului F 16, cei care formează cea mai tânără escadrilă a Forţelor Aeriene, dar care preia tradiţii atât de glorioase de la înaintaşi. Ei formeză deja o echipă redutabilă, bine sudată, catalizată în văzduhul Portugaliei, alături de instructorii şi prietenii lor de acolo. Vom auzi din ce în ce mai mult despre Şoimii Războinici din Bărăgan, ", a spus ministrul

Premierul Dacian Ciolos si ministrul Apararii, Mihnea Motoc, au participat, vineri, la baza militară de la Feteşti, la ceremonia prilejuită de sosirea în tara, săptămâna trecută, a primelor avioane F-16 Fighting Falcon, potrivit DIGI 24.

Şase aeronave F-16 Fighting Falcon au ajuns săptămâna trecută la Baza 86 Aeriană de la Feteşti. 

Avioanele de luptă au fost cumpărate de statul român de la Portugalia, fiind prima achiziţie de acest fel. Până la finalul anului vor mai ajunge în ţară încă trei aeronave, urmând ca în 2017 să ajungă alte trei F-16 care au fost deja cumpărate.

Avioanele nu sunt noi, însă au tehnologii actualizate

Aeronavele achiziţionate nu sunt noi. Acestea, deşi sunt folosite, sunt abia la jumătatea duratei lor de viaţă şi mai pot fi folosite circa 8.000 de ore de zbor fiecare, potrivit hotnews.ro.

Mai mult, aparatele ar fi fost actualizate cu ultimele tehnologii şi specificaţii software disponibile pentru model. Concret, acestea au trecut printr-un upgrade major - Mid-Life Upgrade (MLU) cum i se spune în limbajul oficial - iar modelele care vor intra în dotarea României sunt pregătite să interacţioneze cu aceleaşi avioanele de lupta mulţi-funcţionale testate în aceleaşi condiţii şi pe care multe state membre NATO le folosesc.

Avioanele F-16 ale României au integrate un sistem Sniper Advanced Targeting Pod, noi tipuri de căşti pentru pentru urmaririrea şi achitionarea ţintelor, imbuntatiri ale sistemelor software şi de comunicare. De altfel, acestea folosesc schema de vopsire Carpathian Ghost, care asigură un camuflaj optim pentru îndeplinirea misiunilor de apărare aeriană în condiţiile de mediu specifice României. 

De lucrările necesare pentru actualizarea acestor modele de aeronave s-a ocupat Portugalia. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite