Ce găsesc procurorii acasă la medicii şpăgari: bani, aur şi tablouri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Delia Podea ar fi investit mita primită în tablouri
Delia Podea ar fi investit mita primită în tablouri

De la bijuterii şi cocoşei din aur până la tablouri ale unor artişti celebri. Sunt doar câteva dintre bunurile agonisite de medicii şpăgari, alături de sume de bani cu multe zerouri, găsite de procurori la percheziţii.

Aşa a fost şi săptămâna trecută, în cazul medicul primar ORL Gabriel Adrian Ilie, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr.Carol Davila“ din Bucureşti. Acesta este cercetat pentru că ar fi luat mită 1.000 de euro de la două persoane pentru operaţii de înfrumuseţare a nasului. La sfârşitul lunii iunie, atunci când procurorii au demarat ancheta, în casa lui Ilie din Popeşti-Leordeni (Ilfov) au descoperit 33.260 de euro şi 44.000 de lei, precum şi alte sume de bani în alte valute. Procurorii anticorupţie au suspiciuni că aceşti bani ar fi provenit tot din mită.

Detaliile apar în motivarea judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti care au decis ca medicul să fie cercetat în arest la domiciliu. Avocaţii lui Ilie au arătat că aceşti bani sunt câştigaţi cinstit, medicul având un salariu lunar de 5-6.000 de lei, iar soţia acestuia, tot medic, lucrează la o clinică privată de unde încasează lunar alţi 3-4.000 de lei. „Cei 33.000 de euro nu reprezintă o sumă care să denote o activitate infracţională. Este o sumă care în ani de activitate, o poate economisi orice familie“, au explicat avocaţii.

Milioanele din valize

Cea mai impresionantă captură a fost făcută anul trecut, atunci când procurorii din Oradea au percheziţionat vilele a cinci medici angajaţi ai Serviciului de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă Bihor, cercetaţi pentru luare de mită. În maşini, sub saltele, în valize şi în geamantane au descoperit 1.402.081 de lei, 190.880 de euro, 125.386 de dolari, 10.640 de franci elveţieni şi 89.000 de forinţi.  Medicii deţineau fie pe numele lor, fie prin interpuşi, nu mai puţin de 43 case şi apartamente, 25 de terenuri, 16 autoturisme şi acţiuni la diferite companii listate pe bursă, în valoare totală de peste 4 milioane euro.

În 2014, procurorii din Parchetul General au găsit o „comoară“ şi acasă la Sebastian Telbis, medic al Biroului de Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă de la Casa Judeţeană de Pensii Caraş-Severin. Este vorba de 107.915 de euro, 480 lire sterline, 4.120 de dolari şi 52.644 de lei, dar şi două carnete cec, emise de o bancă austriacă, având solduri de 137.178 de euro, respectiv 41.041 de euro. Telbis deţinea opt apartamente şi case, pe numele său sau al fiicei sale care era studentă.

Investiţii în artă şi aur

Şefa Secţiei de Psihiatrie a Spitalului Arad, Delia Podea, acuzată că făcea teste ilegale, a investit în artă banii din şpăgi. Procurorii Parchetului General au găsit în vila acesteia din Arad 23 de tablouri, evaluate la aproximativ 90.000 de euro.

Într-un alt caz în care sunt cercetaţi mai mulţi medici, care erau şi profesori la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, procurorii au descoperit, la percheziţii, peste 500 de bijuterii din aur şi aproximativ 25.000 de euro. Investiţiile în aur erau preferate şi de Dana Maria Vodislav, medic oftalmolog, cercetată că emitea contracost fişe medicale necesare la eliberarea permisului de conducere. Acasă la aceasta s-au găsit 90 de obiecte din aur şi argint, bijuterii dar şi mai mulţi „cocoşei“.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite