Bufonul regelui muşcă mâna care l-a hrănit. Valer Marian, o ameninţare pentru Liviu Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valer Marian, un personaj din Senatul României, audiat marţi la DNA
Valer Marian, un personaj din Senatul României, audiat marţi la DNA

Un exotic senator ex-PSD, folositor câtă vreme îşi ataca adversarii politici, s-a răsculat şi îşi atacă foştii şefi, printr-un denunţ legat de posibile maşinaţiuni de fraudare a referendumului de anul trecut.

Autorul sesizării trimise procurorilor anticorupţie este nimeni altul decât controversatul Valer Marian, senator de Satu Mare, care a descris în detaliu ordinele venite de la Liviu Dragnea, preşedintele executiv al PSD, referitoare la modul de derulare a referendumului din 2012. Valer Marian a fost audiat ieri, vreme de trei ore, de procurorii DNA asupra acuzaţiilor aduse. El susţine că a depus şi probe, dar nu vrea să de adetalii despre acestea, ca să „nu-i pun în gardă pe cei reclamaţi“. Colegii de partid susţin că Valer Marian ar fi bolnav psihic şi revolta sa se datorează faptului că nu a fost numit ministru al Justiţiei în Guvernul Ponta 2.

Conform denunţului, pe 22 iulie 2012, Liviu Dragnea a chemat la Oradea mai mulţi lideri ai organizaţiilor judeţene pentru a le trasa ordine legate de referendum. „La un moment dat, secretarul general Dragnea ne-a spus să lăsăm telefoanele în sala respectivă şi am ieşit pe un hol, lângă o toaletă, unde sus-numitul 

ne-a spus că, pentru a realiza în duminica următoare cvorumul de participare la referendum de 50% plus 1, va trebui să convingem, inclusiv prin promisiuni băneşti, cât mai mulţi preşedinţi de secţii de votare ca să raporteze la orele stabilite de Biroul Electoral Central, respectiv din două în două ore, o prezenţă cu 25 de alegători în plus faţă de cea reală“, susţine Valer Marian în sesizarea trimisă la DNA. Acesta mai spune că „această decizie a fost luată la cel mai înalt nivel politic în USL“, iar la nivelul PNL trebuiau raportate cifre şi mai mari, adică cu 50 de alegători mai mult decât numărul real.

Conform lui Valer Marian, problema banilor necesari convingerii alegătorilor să vină la vot a fost rezolvată. „Ulterior, numitul Govor Mircea Vasile (vicepreşedintele CJ Satu Mare) a afirmat că au pus la bătaie pentru referendum suma de 200.000 lei (două miliarde de lei vechi), care a fost primită la negru de la SC Tehnic Asist SRL Botoşani (firmă favorizată şi abonată la contracte de asfaltare cu Consiliul Judeţean), căreia i s-ar fi promis în schimb atribuirea de lucrări de către Ministerul Transporturilor condus de Silaghi“, se arată în autodenunţ.

DOSARUL „SENATORULUI CHE GUEVARA“

De-a lungul vremii, senatorul Valer Marian s-a făcut remarcat prin furnizarea de teorii ale conspiraţiei lansate în special în perioada în care se afla în opoziţie. USL a beneficiat de scandalurile politice provocate de Valer Marian, ţinta preferată a senatorului PSD fiind preşedintele României, Traian Băsescu. El este cel care a lansat povestea cu Traian Băsescu implicat alături de prim adjunctul Serviciului Român de Informaţii în sifonarea banilor de răscumpărare a ziariştilor români răpiţi în Irak.

Tot Valer Marian a spus că este urmărit cu elicopterul de serviciile de informaţii şi că a fost documentat de către direcţia de informaţii din cadrul Ministerului de Interne. O altă teorie a conspiraţiei este legată de Parchetele din România, care ar fi devenit anexele Serviciului Român de Informaţii, iar ofiţerii sub acoperire ar fi infiltraţi la cel mai înalt nivel. Poreclit „senatorul Che Guevara“, Valer Marian îl are drept consilier personal pe fostul jurnalist Ovidiu Ohanesian, răpit în Irak în 2005.

Dacă în în vremuri de opoziţie vocea stridentă a lui Valer Marian aducea capital de imagine pentru USL, acum Valer Marian este văzut drept duşmanul numărul 1 în partid şi Uniunea Social Liberală. Marian atacă persoanele care conduc destinele PSD şi ale USL, printre preferaţi fiind Liviu Dragnea şi Victor Ponta. Premierul este acuzat că a făcut pact cu inamicul politic Traian Băsescu.

REMUS ŞPAN, „RAMPA DE LANSARE“ 

Valer Marian a intrat în atenţia opiniei publice în anul 2004, când a luat atitudine împotriva numirii comisarului Remus Şpan la comanda proaspăt înfiinţatului Departament al Poliţiei Judiciare a Parchetului Naţional Anticorupţie (PNA). Şpan era cercetat penal pentru acte de corupţie chiar de această instituţie. În urma scandalului declanşat, Remus Şpan a fost demis de ministrul de Interne în funcţie, Vasile Blaga.

De atacurile lui Valer Marian  nu a scăpat nici măcar fostul său şef de partid, Victor Ponta. După ce a fost exclus din PSD, senatorul i-a adresat premierului o scrisoare deschisă. Documentul, care lansează voalat acuzaţii extrem de grave la adresa lui Ponta, conţine o serie de 22 de întrebări privind clarificarea mai multor aspecte din cariera sa de procuror, dar şi a unora din activitatea de prim-ministru. Astfel, Victor Ponta a fost acuzat de homosexualitate, adulter, uciderea tatălui şi colaborare cu serviciile secrete.

ÎN APĂRAREA LUI CĂTĂLIN VOICU

Valer Marian nu doar a împărţit acuze în stânga şi-n dreapta, dar a şi luat apărarea. Şi nu oricui, ci fostului său coleg de partid, Cătălin Voicu, condamnat, în aprilie 2013, la 7 ani de închisoare pentru trafic de influenţă. În aprilie 2010, Valer Marian a făcut o declaraţie politică în şedinţa Senatului, intitulată „Abuzuri, diversiune şi şantaj în cazul Voicu“. Senatorul a înfierat „camarila de la Cotroceni“ care, folosindu-se de spectacolul mediatic, a dirijat ancheta în acest caz, cu ajutorul DNA.

Delir de acuzaţii la adăpostul declaraţiilor politice

În cele două mandate consecutive de senator, Valer Marian a făcut peste 50 de declaraţii politice, în care a atacat diverse personaje publice, şi nu numai. Printre primele sale „ţinte“ s-au numărat fostul episcop Laszlo Tokes, ex-premierul Emil Boc şi preşedintele Traian Băsescu. Ulterior, Valer Marian şi-a diversificat atacurile, trecând la instituţii precum DNA, ANI, Parchetul General, SRI, SIE etc. 

Iunie 2013. Atac împotriva generalului SIE Silviu Predoiu şi a altor „vechi ofiţeri de Securitate“, care ar controla Serviciul de Informaţii Externe.

Mai 2013. Declaraţie politică împotriva SRI, intitulată „Generalul Coldea, câinele de pradă al democraţiei“.

Aprilie 2013. Atac la adresa fostului procuror-şef  al DNA, Daniel Morar, acuzat că a fost „sluga prea plecată şi avocatul principal al lui Traian Băsescu“.

Martie 2013. Magistraţii Oana Hăineală, Alina Ghica şi Laura Codruţa Kovesi au fost acuzaţi de manipulare a CSM şi de „partizanat politic“ faţă de Traian Băsescu.

Februarie 2013. Directorul ANI, Cătălin Macovei, este acuzat de „grave abuzuri procedurale şi gafe juridice lamentabile“.

Aprilie 2012. Acuze aduse fostului şef al ANAF, Sorin Blejnar, privind implicarea sa în acte de corupţie şi de contrabandă cu ţigări şi produse petroliere. 

Martie 2012. Traian Igaş a fost acuzat de „pedelizarea“ Ministerului de Interne, în perioada în care a fost ministru. 

Decembrie 2011. Ministrul de Interne Traian Igaş, acuzat de legături cu lumea interlopă şi favorizarea unor infractori.

Februarie 2011. Declaraţie politică împotriva primarului Aradului, Gheorghe Falcă, acuzat de corupţie. 

Mai 2010. Atac împotriva SRI, care „reînvie practicile Securităţii”, în cazul jurnaliştilor români răpiţi în Irak.

8 Aprilie 2010. Valer Marian i-a luat apărarea lui Cătălin Voicu, printr-o declaraţie politică intitulată „Abuzuri, diversiune şi şantaj în cazul Voicu“.

Martie 2009. Declaraţie politică intitulată „Modelul bolşevic al episcopului Laszlo Tokes“. ;

Valer Marian, procuror şi jurnalist

Valer Marian este născut în data de 2 august 1960, în localitatea Dăbâca, judeţul Cluj. Este licenţiat la Facultatea de Drept al Universităţii din Cluj Napoca, promoţia 1984, şi până în 1990 a fost procuror. Presa de atunci scria că Valer ar fi un om conflictual, certăreţ cu şefii, colegii, dar mai ales cu chelnerii şi taximetriştii. În ianuarie 1990, acesta ajunge să fie procuror în dosarul Revoluţiei.

Nici aici nu rezistă mult timp şi îşi prezintă demisia din procuratură. În acest context, Valer Marian s-a repliat şi a devenit jurnalist la Gazeta de Nord-Vest al cărei patron era Mircea Govor, actualul lider PSD Satu Mare. În perioada iulie 2004 - ianuarie 2005 a fost prefect al judeţului Satu Mare, fiind sprijinit în continuare de prietenul său Mircea Govor.

Câţiva ani de zile a ocupat funcţia de director de cabinet al preşedintelui Consiliului Judeţean, apoi a candidat la alegerile locale pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare, dar nu a reuşit.

A reuşit în schimb, susţinut tot de Mircea Govor, să fie ales, la alegerile din 2008, senator pe listele PSD în Colegiul nr. 1 Satu Mare. După patru ani de mandat, senatorul a candidat din nou pentru aceeaşi funcţie, câştigând-o. A ocupat, în paralel, şi funcţia de preşedinte al PSD Satu Mare. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite