BAC 2015. Examen la bustul gol, reportaj din ultima zi de Bacalaureat
0
Ultima zi de Bacalaureat i-a pus pe elevi în faţa probei opţionale. În funcţie de profil, fiecare a putut să aleagă între Geografie, Biologie, Fizică, Chimie, Psihologie, Economie, Informatică, Sociologie, Filosofie şi Logică. Cei mai mulţi le-au preferat pe primele două.
Examenul a început de la ora nouă, când hărmălaia elevilor care intrau în incinta şcolilor s-a topit într-o linişte încărcată de tensiune.
La “Liceul Teoretic Decebal” din Bucureşti au mai rămas afară doar paznicii, stăpâni pe certitudinile lor şi vizibil încântaţi că nu se află în pielea elevilor apăsaţi de atâtea probleme în această dimineaţă plăcută de vară.
După ora zece au apărut şi părinţii, care s-au grupat în bisericuţe şi au început să dezbată.
Un domn cu barbă a acaparat cu uşurinţă atenţia ţinând un discurs aproape filozofic: “Copiii noştri trăiesc vremuri mai periculoase decât am trăit noi, să ţineţi minte ce vă spun! Ei sunt într-o perioadă de frământări şi îşi fac tot felul de închipuiri. Ce credeţi, că ei nu se gândesc? Credeţi că lor le este uşor?”.
"De ce v-a întrebat atâta de Europa?"
Gândurile sale au fost întrerupte de un murmur care a cuprins micuţa adunare: departe, dincolo de gardul liceului, se vedea înaintând primul elev ieşit din examen, un tânăr care călca apăsat, descheindu-şi fără grabă nasturii de la cămaşă.
Flăcăul a ieşit pe poarta şcolii dezbrăcat de la brâu în sus, încordându-şi tatuajele şi afişând semnul victoriei către asistenţa uşor bulversată. Nimeni n-a îndrăznit să-l mai întrebe nimic, doar glasul unei femei s-a auzit într-un colţ: “Eu cred că ăsta nu prea e sănătos”.
Abia o oră mai târziu au ieşit următorii, risipind în bună măsură panica părinţilor şi dezvăluind motivul întârzierii: elevii au primit subiectele cu patruzeci de minute după începerea examenului.
Au început discuţii pe marginea subiectelor, cea mai comentată fiind Geografia. Grupate în jurul unor elevi care citeau de pe foaia cu care ieşiseră din examen, câteva femei erau profund nemulţumite: “Ce subiecte sunt astea? De ce v-a întrebat atâta de Europa? Să vă întrebe de România, că noi în România trăim”.
Elevii au continuat să citească: “Punctul B. Explicaţi faptul că în Marea Britanie hidroenergia are ponderea cea mai redusă în producţia naţională de energie electrică”. Câteva secunde de tăcere, apoi încă o voce indignată: “Poftim! Marea Britanie! Parcă noi nu avem hidrocentrale!”.