Cum a încercat un asistent medical să vândă sângele unui pacient pentru a primi o zi liberă, 63 de lei şi călătorii gratuite pe transportul în comun
0
Un asistent de la Spitalul "Colţea" din Capitală este cercetat de poliţiştii bucureşteni după ce a furat de la locul de muncă o pungă cu sânge destinat unui pacient şi a încercat să o predea unui centrul de transfuzii, pentru a primi o zi liberă de la serviciu, gratuităţi pe mijloacele de transport în comun şi bonuri valorice de 63 de lei.
Asistentul medical Petre Filimon de 37 de ani, lucrează la secţia de hematologie a Spitalului "Colţea", iar pe 23 septembrie, fiind de serviciu la spital, a sustras o unitate de sânge ce trebuia administrată unui pacient a luat-o acasă şi a ascuns-o în congelatorul din locuinţa lui.
Trei zile mai târziu, asistentul medical s-a dus cu punga de sânge la un centru de transfuzii din Bucureşti, unde a încercat să o predea, în schimbul beneficiilor acordate unui donator.
Concret, în schimbul sângelui Filimon urma să primească o zi liberă de la serviciu, bonuri valorice de 63 de lei si gratuite pe mijloacele de transport în comun.
„Zilele trecute, individul a venit la noi la centru şi a spus că vrea să doneze sânge. Când a ajuns la recoltare, a acostat un asistent medical şi i-a propus acestuia o sumă de bani pentru a introduce o pungă de sânge pe care o avea într-o geantă în circuit. În acel moment, asistentul nostru l-a chemat în boxa de donare şi după aceea a venit la mine şi mi-a povestit tot. Nu am vrut să facem vâlvă, pentru că nu ştiam cum va reacţiona, dar am alertat Poliţia, Ministerul Sănătăţii şi serviciul 112”, a explicat pentru adevarul.ro doctorul Doina Goşă, şeful Centrului de Transfuzii din Bucureşti.
Aceasta a completat că bărbatul a fost ridicat de poliţişti şi dus la secţie pentru audieri. „Am etichetat situaţia ca fiind una critică şi am urmat procedurile. Asistentul nostru mi-a confirmat că era o pungă specială în care se recoltează sânge în geanta individului, dar nu puteam să cerem punga deoarece putea fi contaminată”, a mai spus Goşă, care a adăugat că e prima situaţie de acest gen cu care se confruntă în cei 18 ani de când este la centru.
Pe de altă parte, managerul Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională (INHT), doctorul Andy Rosin, a trimis o circulară tuturor centrelor de transfuzii din teritoriu pentru a creşte vigilenţa. „Acum suflăm şi în iaurt, am decis să dublăm paza în centru, mai ales că vin 200 de oameni zilnic să doneze”, a adăugat şefa Centrului de Transfuzii.
Potrivit acesteia, punga respectivă de sânge nu avea cum să fie introdusă în circuit. „La procesare ar fi apărut o pungă fără eprubetă, fără donator şi fără foaie de observaţie care ar fi fost, oricum, aruncată”, a punctat specialista. „Cazul poate fi unul diletant sau poate fi un caz foarte grav. Mi-e greu să cred că un asistent medical ar putea să facă aşa ceva”, a conchis Doina Goşă.
Asistentul riscă să îşi piardă dreptul de a profesa
La rândul său, Mircea Timofte, preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali din România, spune că Petre Filimon ar putea să se aleagă, pe lângă un dosar penal, cu suspendarea dreptului de liberă practică. „Dacă eşti hoţ, eşti hot. E inadmisibil aşa ceva, mai ales că lucrează într-un spital unde salariile sunt decente. Va primi ceea ce merită de la justiţie, dar comisia de etică din ordin îl poate lăsa fără dreptul de mai profesa”, a declarat pentru adevarul.ro Timofte.
„Nu cred că mai există astfel de cazuri, e un furt, pe lângă faptul că încalcă atâtea norme, se joacă cu viaţa pacienţilor”, a mai spus şeful asistenţilor medicali.
Şi Radu Gănescu, pacient cu talasemie, o boală pentru care transfuziile periodice de sânge sunt necesare, cataloghează situaţia de faţă ca fiind extrem de gravă. „Un astfel de om nu are ce căuta în sistemul medical. Nu s-a gândit la consecinţele care ar fi existat dacă cineva chiar ar fi primit sângele acela, putea să moară. E un atentat la viaţa pacienţilor. E trist că aceste pungi de sânge, care şi aşa sunt foarte rare, se pierd şi pacienţi care au nevoie de ele, sunt privaţi de acest ajutor”, a declarat pentru adevarul.ro tânărul, preşedintele Asociaţiei Talasemicilor din România.
„Orice pungă de sânge pierdută este un pacient care nu a primit tratament”, a mai spus acesta. Totuşi, completează Gănescu, s-ar fi văzut provenienţa pungii de sânge. „Spre norocul nostru, sistemul este securizat, era foarte dificil să pătrundă în circuit”, a completat pacientul, care spune că trebuie luate măsuri pentru a preveni astfel de cazuri.
Pacient: „Ajungem să nu mai avem încredere în sistem!”
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, doctorul Raed Arafat, a declarat că au fost alertate toate centrele de transfuzie din ţară, pentru a fi depistate eventuale cazuri similare. Insuficient, însă, consideră Nicolae Oniga, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Hemofilicilor din România.
„Ministerul Sănătăţii trebuie să ia o atitudine foarte drastică. Ceea ce s-a întâmplat este foarte grav. Dacă nişte cadre medicale ajung să facă aşa ceva, asta ne pune viaţa în pericol. Un asistent care lucrează la hematologie ştie ce înseamnă să ai nevoie de aşa ceva. Nu l-a interesat că persoana care ar fi beneficiat de punga respectivă ar fi putut să moară, vorbim de un produs de provenienţă umană, care dacă nu e păstrat în condiţii corespunzătoare, se alterează. Nu poţi să te plimbi cu o pungă de sânge în sacoşă, e inadmisibil”, a explicat Nicolae Oniga.
În prezent, asistentul este cercetat, în stare de libertate, pentru delapidare, punerea în primejdie a unei persoane în neputinţă de a se îngriji şi efectuarea de activităţi privitoare la donarea, colectarea, controlul biologic, prepararea, distribuţia şi administrarea sângelui şi a componentelor sanguine umane, fără autorizare din partea Ministerului Sănătăţii sau în alte condiţii decât cele prevăzute în autorizaţia legală ori fără acreditare pentru activităţile respective.