Afaceristul Remus Truică, audiat la DIICOT în dosarul creditelor cu acte false de la BRD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Remus Truică ar fi liderul grupului infracţional organizat
Remus Truică ar fi liderul grupului infracţional organizat

Omul de afaceri Remus Truică a fost audiat, joi, de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) în dosarul în care este acuzat că a luat credite bancare cu acte false.

După mai bine de două ore de audieri, Remus Truică a părăsit sediul DIICOT, fără a face declaraţii în faţa presei. 

Pe 19 mai, procurorul şef adjunct al DIICOT Giorgiana Hosu a declarat că omul de afaceri Remus Truică este iniţiatorul grupului infracţional organizat care timp de doi ani ar fi accesat credite bancare în baza unor documente false, BRD fiind prejudiciat cu peste 43 de milioane de euro.

Aceasta a mai precizat că banii împrumutaţi de la bancă erau investiţi în imobile de lux şi ambarcaţiuni de lux, şi niciunul din credite nu a fost rambursat, toate fiind neperformante.

Mai mult, Hosu a arătat că totul se desfăşura extrem de repede, fiind situaţii în care, în aceeaşi zi, s-au achiziţionat, s-au evaluat şi s-au supraevaluat terenuri cu care s-au garantat creditele.

În acest caz, anchetatorii au pus sechestru pe mai multe locuinţe, terenuri, maşini şi conturi ale afaceristului, inclusiv, pe vila acestuia din localitatea Snagov.

Remus Truică este acuzat de constituire de grup infracţional, înşelăciune, instigare la înşelăciune, instigare la abuz în serviciu şi spălare de bani.

Tot sub contol judiciar va fi cercetat şi Cristian Aparaschivei, şoferul lui Remus Truică, find acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la înşelăciune, instigare la  abuz în serviciu, spălare de bani.

De asemenea, procurorii DIICOT au început urmărirea penală pe numele lui Lucian Cojocaru pentru constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi instigare la abuz în serviciu şi complicitate la spălare de bani. 

Totodată, anchetorii i-au adus la cunoştinţă acuzaţiile şi Gabrielei Gavrilescu. Aceasta este urmărită penal pentru constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la spălare de bani.

În acelaşi dosar, au fost audiaţi şi jurnalistul Sorin Roşca Stănescu, dar şi omul de afaceri Adrian Sârbu. Ei sunt suspectaţi că ar fi luat, în 2008, credite cu acte false de la BRD. Roşca ar fi luat 3 milioane de euro, iar Sîrbu, 4 milioane de dolari.

Remus Truică, omul de legătură

Mai exact, patronul Mediafax Group, Adrian Sîrbu, este suspectat că ar fi luat un credit de la BRD de 4 milioane de dolari. Acesta ar fi girat pentru sumă cu un contract de management încheiat cu un grup de presă internaţional şi nu ar fi plătit ratele niciodată.

Fostul senator Sorin Roşca Stăneascu, aflat în Penitenciarul Jilava, ar fi contractat un credit pentru investiţii de 3 milioane de euro. Nici acesta nu ar fi plătit ratele, iar garanţiile depuse au fost insuficiente pentru ca banca să poată recupera banii.

Creditele ar fi fost luate în aceeaşi zi în care au depus actele, beneficiind de sprijinul lui Sorin Popa, fost vicepreşedinte al BRD. Anchetatorii spun că Sîrbu şi Roşca ar fi ajuns la Popa prin intermediul lui Remus Truică. În schimbul serviciilor oferite, Truică ar fi primit parte din banii luaţi de cei doi de la bancă. De altfel, Truică ar fi ajutat-o şi pe Elena Udrea să contracteze un credit ilegal.

Sorin Roşca Stănescu se află după gratii, la Rahova, după ce a fost condamnat definitiv la doi ani şi patru luni de închisoare în dosarul Rompetrol.

Adrian Sîrbu se află în arest la domiciliu de pe 3 februarie 2015, fiind acuzat de procurorii DIICOT de instigare la evaziune fiscală, spălare de bani şi instigare la delapidare. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite