Admiterea pe timp de caniculă: „O dau dracu' de facultate! Mă duc la mare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce pe parcursul acestei săptămâni au avut loc înscrierile, astăzi s-au desfăşurat şi primele examene de admitere în învăţământul superior. Pentru a preveni incidentele provocate de căldura insuportabilă, echipaje ale ambulanţei au fost prezente în incinta centrelor de examen pe durata desfăşurării probelor.

La Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării s-a dat examen la specializarea “Publicitate”. Mâine vor urma cei de la “Comunicare şi relaţii publice”, iar luni - cei la “Jurnalism”. Pentru că regulamentul le-a permis, cei mai mulţi s-au înscris la toate, cu speranţa că din trei examene vor trece măcar unul. La “Publicitate”, peste 400 de candidaţi au intrat în concurs pentru cele 23 de locuri finanţate de la buget (plus 27 de locuri cu taxă).

Mulţi au venit însoţiţi de părinţi, care au rămas afară şi s-au adăpostit pe sub copacii din curtea Facultăţii de Drept, în sediul căreia s-a desfăşurat examenul. Toropit de căldură, un bărbat mic şi îndesat şi-a scos pantofii din picioare, a transformat poşeta soţiei în pernă şi s-a întins pe iarbă, spunând doar atât: “Ia să închid eu ochii niţel, că aci e de stat”. Lângă el, două femei aveau de dezbătut o problemă: unde şi la ce preţ se pot ascuţi cuţite în Capitală. Alta citea o carte: “Dieta Dodo. O zi da, una ba”.   

Halep, Cuza, Hagi, Ceauşescu

Primii candidaţi au ieşit din examen abia după ora 13.00. Erau nemulţumiţi: „Ne-au obligat să venim aici de la ora zece şi subiectele au venit la 11.30. După o oră jumate de stat degeaba nu mai ai chef de niciun examen”. Un băiat cu mers de fotbalist a coborât treptele facultăţii cu ţigara în gură şi telefonul la ureche. Vorbea tare, să-l audă toată lumea: „N-am făcut nimic, mă, ce să faci pe căldura asta? O dau dracu’ de facultate! Mă duc direct la mare”.

Pe lângă subiectele de gramatică, examenul a avut o componentă de creativitate şi una de argumentare. Candidaţii au trebuit să compună o naraţiune cu trei personaje (Matei, Cezarina şi Sorin) şi un text în care să-şi aleagă o personalitate istorică sau contemporană şi să explice de ce este reprezentativă pentru România. Printr-un scurt sondaj, am aflat câteva personalităţi alese de viitorii studenţi: Ana Aslan, Gheorghe Hagi, Alexandru Ioan Cuza, Simona Halep. O fată a răspuns cu hotărâre: „Eu l-am ales pe Ceauşescu”.

"În ziua de azi nu prea ai de ce să te complici cu facultăţile"

Ce i-a făcut pe cei peste 400 de tineri să se înscrie la „Publicitate”? Roxana, o tânără din Buzău, spune că e o meserie de viitor: „Poţi să lucrezi pentru o firmă pe comunicare, poţi să faci reclame. Se caută, tot ce ţine de relaţii cu publicul se caută foarte bine. Mi-ar plăcea să lucrez ca PR şi să organizez evenimente. Am auzit că şi salariile sunt destul de bune în domeniu”.

Lavinia, o bucureşteancă de 20 de ani, a terminat liceul anul trecut şi spune că facultatea e mai mult un moft al părinţilor: „Ei au insistat şi am zis să încerc, că nu strică să ai şi o diplomă acolo. Dar e mai mult un plan de rezervă, pentru că eu am făcut nişte cursuri de însoţitor de bord şi pot să plec oricând. În ziua de azi nu prea ai de ce să te complici cu facultăţile. Am o verişoară care a terminat Dreptul şi acum lucrează gestionară la magazin. A pierdut timpul degeaba cu facultatea”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite