Acţiune de amploare a poliţiştilor rutieri sâmbătă, în toată ţara. Aceştia vor folosi radare portabile pentru a-i prinde pe şoferii care depăşesc viteza legală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 500 de poliţişti care vor avea la dispoziţie mai mult de 100 de filtre rutiere dispuse în toată ţara vor acţiona sâmbătă pentru a depista şoferii care au viteză peste limita legală admisă. Poliţiştii vor fi sprijiniţi în cadrul acţiunii inclusiv de câini dresaţi să depisteze droguri.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei Române, citat de news.ro, cei 500 de poliţişti vor acţiona pe drumurile naţionale dar şi pe drumurile judeţene. 

Oamenii legii vor folosi echipamente portabile, achiziţionate recent, care cântăresc doar 1,5 kilograme şi au o autonomie de 15 ore, iar poliţiştii pot detecta viteza vehiculelor fără să mai fie dependenţi de maşinile Poliţiei Rutiere. 

„Noile aparate pot fi instalate inclusiv pe poduri sau pasarele pietonale, sunt mai greu de observat de şoferi şi pot detecta viteza maşinilor de la o distanţă de 1,2 kilometri”, se arată în comunicat. 

Dispozitivele au şi o cameră cu rezoluţie High-Definition care va putea realiza fişiere foto şi video de înaltă calitatate, astfel că materialul probator în cazul unei contestaţii va include atât numărul de înmatriculare, marca maşinii cât şi trăsăturile faciale ale şoferului contravenient. 

Amenzile pentru depăşirea vitezei legale

Şoferii care nu respectă limitele maxime admise pe reţeaua de drumuri naţionale riscă să fie sancţionaţi  cu până la 20 de puncte-amendă şi să rămână fără permis de conducere pentru 90 de zile, arată avocatnet.ro.

  • depăşirea cu 10-20 km/h a vitezei maxime admise: 2 sau 3 puncte-amendă, la care se adaugă două puncte de penalizare;
  • depăşirea cu 21-30 km/h a vitezei maxime admise: 4 sau 5 puncte-amendă, la care se adaugă trei puncte de penalizare;
  • depăşirea cu 31-40 km/h a vitezei maxime admise: 6-8 puncte-amendă, la care se adaugă patru puncte de penalizare;
  • depăşirea cu 41-50 km/h a vitezei maxime admise: 9-20 puncte-amendă, la care se adaugă şase puncte de penalizare;
  • depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise: 9-20 puncte-amendă, plus suspendarea permisului pentru o perioadă de 90 de zile.

Potrivit Codului Rutier, limitele maxime de viteză pentru deplasarea autovehiculelor pe drumurile autohtone sunt de 50 de kilometri pe oră în localităţi, 130 de kiloemtri pe oră pe autostrăzi, 100 de kilometri pe oră pe drumurile expres sau pe cele naţionale europene şi 90 de kilometri pe oră pe celelalte categorii de drumuri.

Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, adică 105 lei. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite