Şpaga de la Apa Nova venea din conturile secrete ale directorilor francezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Potrivit DNA, Bruno Roche ar fi ştiut care este destinaţia banilor FOTO Mediafax
Potrivit DNA, Bruno Roche ar fi ştiut care este destinaţia banilor FOTO Mediafax

Bani plimbaţi prin trei ţări, contracte fictive de milioane de euro, cumpărare de influenţă în administraţia publică, denunţul unui milionar  şi interceptări sunt ingredientele celei mai recente mega-anchete de corupţie.

Doi directori din cadrul firmei Veolia Eau (Franţa)- care controlează compania Apa Nova, Bruno Roche (44 de ani) şi Lorand Lalague (43 de ani), gestionau mai multe conturi „secretizate”, potrivit procurorilor DNA. Roche a fost directorul general al Apa Nova (2008-2013) şi este unul dintre administratorii companiei, iar Lalague a fost director general al Apa Nova (2013-2015).  „Aceste conturi sunt folosite pentru plata sumelor cu destinaţie ilicită”, spun anchetatorii. Din aceste conturi s-ar fi scurs bani pentru a cumpăra influenţa unor reprezentanţi din Primăriile şi Consilile Locale/Generale ale Sectorului 1 şi ale oraşului Bucureşti.

Relaţiile dintre firma franceză şi funcţionarii/aleşii  români s-ar fi făcut prin intermediul a trei persoane: Vlad Moisescu (fost deputat, fost trezorier al PNL şi apropiat al primarului  Sectorului 1, Andrei Chiliman), Costin Berevoianu (fost director general al Regiei de Apă din Bucureşti şi fost consilier personal al lui Sorin Oprescu) şi afaceristul Ovidiu Semenescu. Pentru a disimula banii, care au fost daţi în baza unor contracte fictive,  au fost folosite aproape 20 de societăţi, controlate de Semenescu şi Berevoianu. Toate aceste contracte fictive, dublate de interceptări şi denunţul milionarului Alexandru Horpos, sunt probe în ancheta DNA.

Oficiali din cadrul Apa Nova nu au vrut să comenteze aceste informaţii, deoarece este o anchetă în curs. Aceştia au făcut precizarea că Lalague nu ar mai deţine, din iunie 2015, nicio funcţie de conducere  cadrul societăţii.  Din luna iunie 2015, director general al Apa Nova este Lavinia Săniuţă- soţia fostului ministru de Interne, Marian Săniuţă.

Cel care controla „totul”

Moisescu (48 de ani)- Potrivit DNA primarul Sorin Oprescu nu ar fi luat nicio decizie fără să se consulte cu acesta. Moisescu ar fi controlat şi voturile în  Consilul General al Capitalei. Potrivit DNA, unul dintre motive: „toţi” consilierii primesc mită pentru voturile pe proiectele cu interes financiar mare.

Moisescu intervenea la edilul Sectorului 1, Andrei Chiliman (PNL),  în favoarea Apa Nova şi controla „totul” în primăria condusă de liberal, „inclusiv în zona achiziţiilor publice”. Banii de la Apa Nova veneau prin intermediul unor contracte de consultanţă semnate cu firma sa, Team International Consult.

Omul cu contractele

Berevoianu (62 de ani)- Este influent la nivelul Primăriei Generale şi al Consiliului General la Capitalei.  Ar fi avut un rol cheie în concesionarea serviciilor publice de alimentare cu apă şi canalizare a oraşului Bucureşti pe o perioada de 25 ani începând cu anul 2000. În schimbul serviciului, preşedintele Veolia de atunci l-ar fi invitat la Paris şi i-ar fi oferit o sumă mare de bani. Berevoianu ar fi declinat oferta,în schimb a cerut  control asupra unor părţi din achiziţiile Apa Nova.

Deoarece furnizează un serviciu public, Apa Nova trebuie să facă achiziţiile prin procedura de achiziţie publică prevăzută de  lege. Firmele controlate de Berevoianu obţin însă contracte perferenţial şi în direct.  De exemplu, firma pe care o controlează, C- Gaz, care are contract de furnizare a gazului cu Apa Nova.

Încasa „comisioanele”

Semenescu (47 de ani)- Este omul de legătură dintre Apa Nova şi Moisescu şi Berevoianu. În schimbul serviciului, ar fi primit de la Apa Nova diverse sume de bani prin intermediul unor contracte de consultanţă sau publicitate.  Prin două firme, Environment&Sport Development şi Corporate Forensics Expet Consultancy, el ar fi primit de la Apa Nova şi Veolia Apă Servicii, în perioada 2011- 2015, suma de 55 de milioane de lei. Indirect, el mai încasa un „comision” şi de la diverşi prestatori de servicii pentru Apa Nova.
Semenescu a fost denunţat de Alexandru Horpos, cel care controlează Straco Grup, că ar fi luat mită 900.000 de euro, printr-o tranzacţie subevaluată de acţiuni, în care a fost implicată şi o firmă din Elveţia. În schimb, Straco Grup a încheiat ontracte cu Apa Nova de circa 50 de milioane de euro. Horpos mai este denunţător la DNA în cazul lui Andrei Chiliman – Iulian Herţanu, cumnatul lui Victor Ponta, şi în cel în care sunt implicaţi avocatul Radu Pricop –ginerele lui Traian Băsescu şi Sergiu Lucinschi- fiului fostului preşedinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi.

Serviciu secret pentru spionarea angajaţilor

Procurorii DNA au contestat decizia Tribunalului Prahova, de vineri seară, care a stabilit că Moisescu, Berevoianu şi Semenescu vor fi cercetaţi în libertate, sub control judiciar. O decizie definitivă, privind arestarea sau cercetarea în libertate,  va fi luată, cel mai probabil, săptămâna aceasta.

Potrivit DNA, prin modul în care s-au dat bani unor oficiali, sau prin căpuşarea Apa Nova s-au scurs sume important e de bani în mod nelegal. „Această  situaţie a avut efect indirect inclusiv creşterea preţului serviciilor de apă şi canalizare plătit de locuitorii municipiului Bucureşti”, arată DNA. Potrivit interceptărilor, Berevoianu dădea dovadă de dispreţ faţă de interesul şi siguranţa populaţiei: „Acolo era scris să discutăm de siguranţa populaţiei, dă-o bă în p… a mă-sii”.  De asemenea, ar fi fost afectat în mod grav parteneriatul strategic româno-francez.

Ancheta DNA a început în vara acestui an, iar procurorii i-au interceptat pe cei implicaţi. Astfel au descoperit că Apa Nova şi-a făcut un serviciu secret -format din foşti lucrători ai serviciilor de informaţii- care efectuau îi filau şi interceptau pe angajaţi. Scopul departamentului special era unul singur: nicio informaţie legată de faptele de corupţie din interior să nu devină publică.
Interesant, una dintre firmele implicate în tranzacţiile Berevoianu-Semenescu este Arvifox Vision Security - care a fost înfiinţară de Virgil Ardelean, zis Vulpea, fost şef al UM 0962, fostă „Doi şi-un sfert”, serviciul de informaţii al Ministerului de Interne şi de fiul acestuia, Alin Ardelean.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite