Vioara lui George Enescu răsună în parcurile din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vioara lui Enescu va răsuna în parcurile din Bucureşti FOTO Arhivă
Vioara lui Enescu va răsuna în parcurile din Bucureşti FOTO Arhivă

Pentru al treilea an consecutiv, vioara Guarneri del Gesu, cea care i-a aparţinut lui George Enescu, va va pleca într-un turneu prin ţară. Celebra vioară o să poposească pentru prima dată în parcurile bucureştene, după care va face opriri prin satele României.

„Pentru prima dată, în acest an, vioara lui Enescu o să răsune în parcurile bucureştene, în încercarea de a opri din plimbarea lor părinţi, copii şi bunici, de a le oferi o mostră de muzică de cea mai bună calitate şi pentru a le trezi dorinţa de a o asculta apoi şi în sala de concert“, anunţă organizatorii evenimentului.

În parteneriat cu ARCUB şi Primăria Municipiului Bucureşti, în Capitală vor avea loc două recitaluri: pe 27 septembrie, ora 12.00, în Foişorul din Parcul Herăstrău şi pe 28 septembrie, ora 12.00,  în Foişorul din Parcul Cişmigiu.
Violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail vor fi protagoniştii celei de-a treia ediţii a turneului naţional „Vioara lui George Enescu”, organizat de Radio România prin Centrul Cultural Media Radio România împreună cu  Asociaţia Culturală Accendo, în perioada 27 septembrie-15 octombrie 2014.

Violonistul Gabriel Croitoru şi-a propus, aşa cum a făcut şi marele compozitor român, să ajungă în cât mai multe localităţi din ţară. „Am făcut un fel de  lecţii deschise. Le-am explicat: uite cum arată un pian, cum arată o vioară. Unii auziseră de instrumentele respective, alţii nu. În orice caz, eu cred că am atras multă lume de partea noastră şi dacă numai cinci la sută vor reveni într-o sală de concert şi tot este un câştig. Eu şi Horia suntem nişte mesageri ai muzicii clasice care doresc să mai deschidă o cale către sufletul oamenilor şi cred că am reuşit” , a precizat Croitoru.

Alături de cei doi artişti sunt invitaţi şi patru elevi talentaţi, muzicieni ai liceelor de muzică din ţară, care vor străluci pe scenele de concert dar, cu siguranţă, nu vor uita să ducă muzica şi în alte locuri pentru a ajunge la cât mai mulţi oameni.

Astfel, la Greci, judeţul Tulcea, va fi invitat tânărul pianist Radu Prisada care îl va acompania pe Gabriel Croitoru într-una dintre lucrări, la Tescani, judeţul Bacău va fi invitat tânărul violonist Mihail Ciprian Reuţ, din Suceava, la Gura Râului, judeţul Sibiu – invitată va fi violonista Maria Marica, din Cluj, iar la Slătioara va urca pe scenă tânărul violonist Mircea Dumitrescu.

La Sala Radio din Bucureşti, cei trei elevi violonişti vor urca pe scenă alături de Gabriel Croitoru pentru a interpreta împreună lucrările alese de fiecare.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite