Protest faţă de construirea ilegală a unui bloc de şapte etaje. Clădirea este a lui Marius Locic şi a lui Valeriu Stoica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blocul lui Locic este situat în zona Cotroceni. FOTO Asociaţia Salvaţi Bucureştiul
Blocul lui Locic este situat în zona Cotroceni. FOTO Asociaţia Salvaţi Bucureştiul

Miercuri, 9 ianuarie, între orele 12.00 şi 14.00, mai mulţi locuitori din cartierul Cotroceni vor organiza un miting în faţa Ministerului Dezvoltării, pentru a cere oprirea lucrărilor la blocul de şapte etaje ce se ridică pe strada Carol Davila nr. 21 A. De asemenea, aceştia solicită Inspectoratului de Stat în Construcţii să înainteze un dosar penal pentru lucrările la acest imobil.

Imobilul în cauza are o poveste mai lungă, fiind început încă din 2008 printr-o asociere a firmei Euro Grup Intertrade SRL, cu Valeriu Stoica şi Marius Locic.

În momentul de faţă executarea autorizaţiei de construire este suspendată prin sentinţa Tribunalului Bucureşti din 30 mai 2012. „Cu toate acestea, lucrările au reînceput pe 18 decembrie 2012. Sesizat pe 20 decembrie 2012, Inspectoratul de Stat în Construcţii nu a luat nicio măsura până în acest moment“, se arată într-un comunicat al Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul“.

Locuitorii cartierului Cotroceni susţin că lucrarile de construire la imobilul din strada Carol Davila nr. 21 constituie infracţiuni din două motive: încalcă dispoziţia Inspectoratului de Stat în Construcţii de sistare a lucrărilor şi sunt lucrări de construire neautorizate (cu autorizaţia suspendată) într-o zonă protejată.

Istoria construcţiei

Printr-un contract de asociere din noiembrie 2008, Valeriu Stoica, Cristiana Salomie şi firma Euro Grup Intertrade SRL (aparţinând lui Marius Locic), fiecare deţinătorul unui teren de aproximativ 400 de metri pătraţi în strada Carol Davila nr. 21A, s-au asociat cu Marius Locic şi cu firma S.C. Locic Imobiliare SRL. Ultimii doi se obligau să construiască pe suprafaţa totală de 1300 de metri pătraţi un bloc de şapte etaje, apartamentele şi birourile din acesta urmând a fi împărţite de cei cinci.
Începând cu decembrie 2008, cei cinci, reprezentaţi de Marius Locic, au început să semneze antecontracte de vânzare-cumpărare cu persoane fizice, care au plătit sume consistente pentru apartamentele care urmau să fie construite.

Pe 13 octombrie 2009, Primarul Sectorului 5 a emis autorizaţia de construire nr. 611-D pentru imobil, beneficiari fiind cei cinci asociaţi. „Autorizaţia este flagrant ilegală: prevede doua etaje mai mult decat prevede PUZ-ul zonei, prevede ocuparea la sol a 90% din teren faţă de 70% cât prevedea PUZ-ul etc. Printre actele care au stat la baza autorizaţiei se afla o planşă PUZ falsificată“, susţin reprezentanţii Asociaţiei „Salvaţi Bucureşti“.

Marius Locic şi SC Locic Imobiliare se obligaseră să construiască imobilul până pe 15 iunie 2010. Nu s-au achitat de această obligaţie. Mai mult, SC Locic Imobiliare a intrat în faliment pe 22 octombrie 2010.

Cei 12 semnatari ai antecontractelor de vânzare-cumpărare au semnat pe 16 septembrie 2011 un contract de cesiune cu Marius Locic şi SC Locic Imobiliare, prin care au preluat de la aceştia obligaţia de finanţare a imobilului. La contractul de cesiune s-a adăugat şi firma SC Tosun Group Construct SRL, care a preluat obligaţiile de construire. Contractul de cesiune este însă ilegal întrucât SC Locic Imobiliare nu putea semna acte decât prin executorul judiciar, se mai arată în comunicatul ONG-ului.

Pe 8 octombrie 2011, Primarul Sectorului 5 a semnat în mod ilegal prelungirea autorizaţiei de construire. Prelungirea ar fi putut fi făcută doar în primul an după emiterea autorizaţiei, adică până pe 13 octombrie 2010.

„Lucrările de construire au început în ritm frenetic în octombrie 2011: s-a lucrat de la 7.30 dimineaţa până la 10 seara, s-a lucrat sâmbăta şi duminica, s-a turnat beton la temperaturi sub 0 grade“, spun locatarii.

Pe 6 martie 2012, Tribunalul Bucureşti a suspendat executarea autorizaţiei, la cererea Asociaţiei „Salvaţi Bucurestiul“. Beneficiarii autorizaţiei au fost apăraţi de cabinetul de avocatura Valeriu Stoica, reuşind să obţina numeroase amânări.
Beneficiarii autorizaţiei au refuzat să oprească lucrările. Inspectoratul de Stat în Construcţii şi Primăria Municipiului Bucureşti au refuzat să vină pe şantier să dispună oprirea lucrărilor. Abia pe 20 martie 2012, înaintea unui miting planificat în faţa Ministerului Dezvoltării, inspectorii de la Inspectoratul de Stat în Construcţii au oprit lucrările.

Pe 30 mai 2012, Tribunalul Bucureşti a pronunţat o nouă decizie de suspendare a executării autorizaţiei de construire, la solicitarea unui vecin afectat.

Pe 2 iulie 2012, printr-o decizie surprinzătoare, Curtea de Apel Bucureşti a admis recursul şi a casat sentinţa Tribunalului de suspendare a executării autorizaţiei. Decizia Curţii se bazează pe planşa falsă de PUZ aflată la dosarul cauzei, deşi Asociaţia arătase instanţei existenţa celor două planşe contradictorii şi referinţă la planşa corectă, mai explică reprezentanţii Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul“.

Suspendarea executării autorizaţiei operează până la data judecării recursului. Pe 5 martie 2013 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă cererea de strămutare a dosarului de la Curtea de Apel Bucureşti la o altă Curte de Apel din ţară.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite