Primăria lui Vanghelie publică bugetul cu forţa. Cum s-au încăpăţânat funcţionarii timp de şapte luni să încalce legea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie FOTO Arhivă
Fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie FOTO Arhivă

Marţi, 10 noiembrie, în urma soluţionării Curţii de Apel Bucureşti, CeRe (Centrul de Resurse pentru participare publică) a câştigat definitit procesul intentat Primăriei Sectorului 5, după ce primăria de sector a refuzat să facă public bugetul local.

 „Dincolo de importanţa transparenţei instituţiilor publice, de democraţie şi de respectarea legii, faptul că de un an şi jumătate Primăria Sectorului 5 a refuzat constant să facă public bugetul local este un act de-a dreptul sfidător. Banii publici ar trebui cheltuiţi şi planificaţi în văzul lumii, aşa că a pune la dispoziţia publicului bugetele în format deschis este o obligaţie pe care instituţiile ar trebui să o respecte, iar pe care noi, cetăţenii, să o urmărim şi să o cerem să fie respectată. Precendentul creat astăzi este important pentru că va da încredere oricărui cetăţean să nu se resemneze atunci când instituţiile publice îşi fac de cap şi încalcă legea“, a anunţat Lavinia Chiburţe, coordonatoarea Programului de Asistenţă în Advocacy - CeRe.

În februarie 2014, CeRe a solicitat Primăriei Sectorului 5 informaţii cu privire la bugetul local. Deşi, conform legii aceste informaţii ar trebui să fie publice şi oferite din oficiu cetăţenilor, în cazul Sectorului 5 bugetul pe anul 2014 a fost ţinut departe de ochii cetăţenilor. 

Timp de şapte luni, CeRe alături de cetăţeni şi organizaţii care au susţinut demersul, au încercat să obţină bugetul local. Astfel, au dat zeci de mailuri şi peste o sută de telefoane la primărie, vorbind cu funcţionari publici din mai multe departamente, însă fără niciun rezultat, după cum susţin aceştia. În septembrie 2014, CeRe a făcut următorul pas şi a deschis procesul în contencios administrativ, formulând o plângere împotriva Primăriei Sectorului 5. 

În martie 2015, sentinţa Tribunalului Bucureşti obliga Primăria Sectorului 5 să publice înformaţiile solicitate în termen de 30 de zile. Primăria a refuzat în continuare să publice bugetul şi a făcut recurs. Ieri, 10 noiembrie, Curtea de Apel Bucureşti a respins definitiv recursul ca fiind nefondat.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite