Parada de 1 Decembrie nu va fi organizată la Arcul de Triumf. Consilier general: „Lucrările sunt blocate, riscăm să pierdem toată finanţarea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările de la Arcul de Triumf, finalizate în proporţie de 70-80% au îngheţat, după cum au declarat, pentru „Adevărul“, surse din Consiului General. Deşi ar fi trebuit ca până pe 1 decembrie 2015 reabilitarea monumentului să fie gata, se pare că acest lucru nu se va întâmplă, municipalitatea riscând să piardă finanţarea europeană.

Arcul de Triumf din Capitală, cel mai cunoscut monument istoric din oraş, a intrat la începutul anului trecut într-un amplu proces de restaurare, consolidare şi conservare. Lucrările, spuneau atunci reprezentanţii municipalităţii, sunt realizate cu ajutorul fondurilor obţinute prin Programul Operaţional Regional 2007 - 2013, având o valoare totală de 30.461.626, 92 de lei.  Din această sumă, 19.534.718,59 de lei sunt fonduri nerambursabile, în timp ce din bugetul de stat au fost alocaţi 8.475.402,65 de lei, iar alţi 2.451.505,69 de lei reprezintă cofinanţarea Primăriei Capitalei.

arcul de triumf

Muncitorii lucrează şi în interiorul monumentului FOTO David Muntean

Tot atunci, aceştia avansau şi un termen de finalizare pentru lucrările de aici: martie 2015. Cu toate acestea, în acest moment lucrările nu sunt gata din cauza unor piese ce ar fi trebuit să ajungă în România. „Este vorba despre amortizori şi despre 24 de izolatori care nu au ajuns în România. Problema este că aceştia pot fi testaţi doar în SUA şi au întârziat. Toate lucrările efectuate până la 31 decembrie sunt acoperite, însă celelalte lucrări realizate după această dată vor fi suportate de municipalitate. În schimb, riscăm să pierdem toată finanţarea europeană în cazul în care lucrările nu vor fi gata până pe 30 iunie 2016, dar nu va fi cazul la Arcul de Triumf pentru că lucrările sunt gata în proporţie de 70-80%“, au explicat, pentru „Adevărul“, surse din Consiliul General. 

Maşinuţe electrice şi pasaj pietonal

După finalizarea lucrărilor de consolidare şi restaurare, municipalitatea doreşte reintegrarea permanentă a Arcului de Triumf în circuitul public şi turistic urban, naţional şi internaţional. Astfel, reprezentanţii Primăriei Capitalei spuneau înainte de începerea lucrărilor că vor să atragă circa 25.000 de turişti în primul an de la deschiderea permanentă a monumentului.

De asemenea, din planurile municipalităţii mai fac parte şi un pasaj pietonal care să faciliteze accesul vizitatorilor către monument, dar şi introducerea unor maşinuţe electrice care să-i transporte pe turişti.

arcul de triumf

Iniţial, lucrările ar fi trebuit să fie gata în luna martie a acestui an FOTO David Muntean

„Una dintre propunerile municipalităţii pentru reintroducerea în circuitul turistic a obiectivului restaurat şi consolidat - monument istoric de importanţă naţională - alternativă la amenajarea unei treceri de pietoni semaforizate precum şi la pasajul subteran – proiect distinct de cel cu finanţare europeana, dar tot al municipalităţii - a fost aceea de a pune la dispoziţia publicului (bucureşteni, turişti români şi străini) o linie de transport specială, cu destinaţia Arcul de Triumf, cu ajutorul unor autovehicule de transport persoane, cu alimentare electrică“, explicau în urmă cu câteva luni reprezentanţii Primăriei Capitalei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite