Harababură în Consiliul General al Capitalei. Primarul a amânat şedinţa, majoritatea PNL-PDL-PPDD a ţinut-o fără Oprescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şedinţa ordinară a Consiliului General al Municipiului Bucureşti programată astăzi a fost revocată de Sorin Oprescu, dar consilierii PNL-PDL-PPDD s-au reunit fără primar FOTO Adevărul
Şedinţa ordinară a Consiliului General al Municipiului Bucureşti programată astăzi a fost revocată de Sorin Oprescu, dar consilierii PNL-PDL-PPDD s-au reunit fără primar FOTO Adevărul

Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, a decis anularea şedinţei ordinare de Consiliu General, stabilită pentru astăzi, cu doar câteva minute înainte de începerea acesteia, şi convocarea ei la data de 30 iulie, cu aceeaşi ordine de zi. Consilierii PNL-PDL-PPDD au ţinut, totuşi şedinţa, motivând că revocarea unei şedinţe ordinare nu este prevăzută de Legea administraţiei locale.

Faptul „generează incertitudini în ceea ce priveşte legitimitatea unor mandate de consilieri generali, punându-se astfel sub semnul întrebării cvorumul legal necesar adoptării proiectelor Bucureştiului”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Municipiului Bucureşti

Şedinţa era una foarte importantă pentru consolidarea unei majorităţi în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), majoritatea PNL-PDL-PPDD format în prezent fiind una fragilă. 

„Fac apel la liderii politici ai partidelor aflate la putere sau în opoziţie, să reglementeze urgent reprezentarea pe care o au în CGMB. Precizez că starea de incertitudine, în privinţa legitimităţii unor mandate, creează mari deservicii bunului mers al Capitalei. Este vorba despre adoptarea unor proiecte de hotărâri ce au impact direct nu doar asupra oraşului, ci şi a calităţii vieţii cetăţenilor Bucureştiului”, a declarat Sorin Oprescu

Consilierii PNL – PDL – PPDD susţin că revocarea şedinţei este ilegală

Deşi Primarul General a revocat adunarea, 28 de membri ai PDL şi PNL s-au reunit în şedinţă, motivând că Legea administraţiei locale nu prevede revocarea şedinţei ordinare. 

„Am convocat şedinţa ordinară. Între timp am primit mai multe cereri cu consilieri care nu mai au sprijinul partidelor lor, alţii care au fost daţi afară şi acum sunt reprimiţi. În acest fel, şedinţa nu este legală pentru că sunt oameni care votează şi nu au dreptul să o facă. În acest moment nu există legalitate. Se pun în pericol proiectele oraşului. Nu pot să las în sală să se aprobe hotărâri care mai apoi să fie atacate. Am convocat şedinţă cu aceeaşi ordine de zi pentru 30 iulie. Până atunci trebuie să se rezolve această problemă", a adăugat primarul Capitalei. 

Noua majoritate a CGMB este reprezentantă de PNL, PDL şi PPDD, iar reprezentanţii ei susţin că este ilegal ca primarul să amâne o şedinţă ordinară. În plus, aceştia au declarat că întâlnirea de miercuri este una deschisă şi au dezbătut proiectele propuse de Sorin Oprescu, dar şi altele noi. 

„Astăzi am asistat la o situaţie fără precedent în istoria CGMB în sensul în care o şedinţă ordinară legal convocată de Primarul General este revocată de Primarul General deşi în Legea administraţiei publice nu găsim nicăieri procedura de revocare a unei şedinţe ordinare. Încercările PSD de a recâştiga majoritatea au eşuat, motiv pentru care PSD de conivenţă cu Primarul General Sorin Oprescu au amânat şedinţa de astăzi pe motiv că nu au au reuşit să recâştige majoritatea în Consiliul General. Celelalte motive invocate sunt de natură să bulverseze opinia publică. Şedinţa se va ţine cu cvorum de 28 de consilieri, iar proiectele Primarului General, despre care a spus că sunt foarte importante pentru oraş, vor fi votate", a declarat Mihai Atănăsoaei, vicepreşedintele PDL.

Printre proiectele votate miercuri la propunerea Primarului General se numără alocarea sumei de 1.2 milioane de lei pentru restaurarea bisericii Sf. Gheorghe Nou din Bucureşti, demararea unei licitaţii pentru asigurarea serviciului de salubrizare stradală în Sectorul 5 al Capitalei, aprobarea strategiei de dezvoltare şi funcţionare a serviciului public de salubrizare, dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare în municipiul Bucureşti sau studiul de oportunitate pentru transformarea RADET din regie în societate comercială în vederea fuziunii cu ELCEN Bucureşti. 

Viceprimarii Capitalei, aleşi de majoritatea PNL, PDL, PPDD

Lucian Iliescu şi Richard Ghiţă Vicenţiu au fost aleşi astăzi ca viceprimari ai Bucureştiului în cadrul şedinţei ordinare ţinute doar de cei 28 de consilieri ai majorităţii PNL şi PDL, reuniune de la care au lipsit Primarul General, Sorin Oprescu, Secretarul General al Primăriei Capitalei şi reprezentanţii Prefecturii. Cei doi i-au înlocuit pe Marcel Nicolaescu şi Dan Darabonţ şi au fost învestiţi în funcţie cu 28 de voturi „pentru”. Este a treia oară în ultima lună când aceştia din urmă sunt schimbaţi din funcţie, în locul lor fiind aleşi Lucian Iliescu şi Richard Ghiţă Vicenţiu, pentru că cele două şedinţe anterioare în care a fost luată hotărârea au fost declarate în afara legii de Prefectura Bucureşti

Noua majoritate a votat opt proiecte

Noua majoritate din Consiliul General al Municipiului Bucureşti, formată din PDL, PNL şi trei consilieri PP-DD, a aprobat, miercuri, opt proiecte de pe ordinea de zi a şedinţei ordinare, care a fost ţinută deşi primarul general Sorin Oprescu anunţase reconvocare ei pentru 30 iulie, scrie Mediafax.

Liderul consilierilor generali PNL, Cornel Pieptea, a declarat că aceasta a fost legală şi a demonstrat că noua majoritate are puterea să asigure funcţionalitatea Consiliului şi să voteze proiecte pentru Capitală.

„Am demonstrat, încă o dată, că noua majoritate are puterea de a asigura funcţionalitatea Consiliului şi de a da proiectele pentru Bucureşti. A fost o şedinţă legală, care a fost convocată de primarul general şi căreia noi i-am dat curs, chiar dacă trebuie să recunosc că astăzi (miercuri - n.r.) am avut mulţi colegi care erau plecaţi în concediu, dar cărora le-am cerut în mod imperativ să revină. Ei au făcut-o şi au arătat că, pe lângă proiectele ce vizau doar funcţionalitatea Consiliului, au adoptat şi proiecte pentru Bucureşti“, a declarat Cornel Pieptea, citat de Mediafax.

Dintre cele 33 de proiecte aflate pe ordinea de zi a şedinţei pe care primarul general Sorin Oprescu anunţase că o reconvoacă pentru 30 iulie, noua majoritate din CGMB a votat opt, printre care cele privind alocarea banilor pentru continuarea lucrărilor la Biserica "Sf. Gheorghe Nou" din Bucureşti, Strategia de dezvoltare şi funcţionare a serviciului public de salubrizare - activităţile de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare în municipiul Bucureşti, iniţierea procedurii pentru asigurarea serviciului de salubrizare stradală şi a serviciului de iarnă pe raza sectorului 5 al Capitalei, precum şi studiul de oportunitate privind reorganizarea RADET Bucureşti.

Recomandări pe aceeaşi temă: 

Prefectura Bucureşti cere anularea hotărârilor adoptate în Consiliul General în lunile aprilie şi mai

Sorin Oprescu spune că viceprimarii Capitalei „sunt aceiaşi care au fost întotdeauna: Darabonţ şi Nicolaescu“

Consiliul General al Municipiul Bucureşti a votat: Muzeul Literaturii primeşte 200.000 de euro

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite