FOTO Cum arată centrul Bucureştiului. Zeci de instalaţii luminoase au colorat Calea Victoriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele peste 20 de instalaţii de artă şi proiecţii ce au la bază tehnologia luminii s-au aprins, joi seară, după deschiderea oficială a Festivalului Spotlight. Bucureştenii s-au înghesuit pe Calea Victoriei să vadă cum arată cele mai importante clădiri acoperite în culori.

Festivalul Luminii - Spotlight şi-a deschis porţile în această seară, iar la eveniment au luat parte mii de oameni. Calea Victoriei, aici unde s-a organizat expoziţia în aer liber, a fost neîncăpătoare şi cuvântul de ordine a fost culoare.

Expoziţia în aer liber începe în Piaţa Memorialului Renaşterii, unde este amplasată lucrarea Large Pendulum Wave, o instalaţie kinetică ce foloseşte 15 globuri luminoase de aproape un metru diametru, ce oscilează ritmic, la capătul unor cabluri fixate de un suport cu înălţime de 10 metri. Cele 15 penduluri au o masă de 450 de kilograme,dar combinate cu structura şi electromagneţii folosiţi pentru a pune în mişcare şi a opri maşinăria, se ajunge la o greutate totală de 8 tone şi jumătate.

Traversând Calea Victoriei, în spatele bisericii Creţulescu, ajungţi într-un spaţiu magic, un peisaj artificial sinestezic care creează o experienţă senzorială totală. Chill_Voxel#4 este o scenografie muzicală şi luminoasă, formată din 256 de baloane umplute cu heliu, iluminate individual printr-un LED, ce dansează în bătaia vântului, într-un spectacol complex de sunet şi lumină, acoperind o suprafaţă de peste 700 de metri pătraţi. Secvenţa artistică durează 25 de minute, timp în care spectatorul este transportat în interiorul mai multor tablouri, alternând între momente contemplative şi ritmuri antrenante. Astfel, ia naştere o matrice geometrică dinamică, muzica fiind transpusă în jocul binomului alb-negru al fiecărui balon, într-un mozaic de pixeli gigantici.

Proiecţii pe cele mai importante clădiri

Continuând traseul spre Centrul Vechi, faţadele a două clădiri emblematice ale Bucureştiului - Teatrul Odeon şi Cercul Militar - s-au transformat prin intermediul a două videomapping-uri de excepţie, realizate de două dintre echipele ce au contribuit la succesul iMapp Bucuresti 555: Les Ateliers Nomad (România) şi Maxin10sity (Ungaria). Astfel, relieful clădirii devine protagonistul unui spectacol impresionant, în care fiecare detaliu arhitectonic primeşte rolul său, printr-o proiecţie dedicată. În ultimii ani, acest tip de spectacol a cunoscut un adevărat succes, cele mai importante şi reprezentative clădiri din lume fiind folosite pentru video-mapping.

Traseul Spotlight se încheie la capătul Căii Victoriei (Piaţa Naţiunile Unite, pe Dâmboviţa) cu Vasul Fantomă (Ghost Ship), o hidro-hologramă de mari dimensiuni creată de arhitecţii români din colectivul Visual Skin pentru Amsterdam Light Festival 2014. Pe măsură ce vizitatorii se deplasează în jurul hologramei, imaginea percepută se transformă din profilul vasului în vederea frontală. Efectul 3D este şi mai spectaculos atunci când velele corabiei se umflă în bătaia vântului. Un set de patru pompe  aruncă în aer jeturi de apă de 12 metri înălţime, formând astfel două ecrane de vapori perpendiculare. Vasul Fantomă este proiectat pe aceste ecrane folosind lumini statice de 2500W.

Copiii, fascinaţi de culori 

Pe lângă adulţii care au ieşit în număr impresionant să vadă spectacolul, la deschiderea evenimentului au participat şi o mulţime de copii. Aceştia au fost fascinaţi de instalaţia în formă de nor, montată în faţa statuii lui Carol I, cea formată dintr-o mulţime de becuri pe care doritorii le pot aprinde după bunul plac. Mai exact, din norişorul format din becuri curg lanţuri subţiri. Este suficient să trageţi uşor de lanţ şi o bucăţică din nor se aprinde chiar deasupra. Festivalul îşi închide porţile pe 25 aprilie.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite