UPDATE Europarlamentare 2014. Live text. Până la ora 21.00, prezenţa la vot în Capitală a fost de 26,93%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucureştenii sunt aşteptaţă duminică la vot. FOTO: Arhiva Adevărul
Bucureştenii sunt aşteptaţă duminică la vot. FOTO: Arhiva Adevărul

Alegeri europarlamentare 2014, Bucureşti. În Capitală, numărul total al alegătorilor care sunt aşteptaţi astăzi, 25 mai, să-şi desemneze favoriţii în Parlamentul European depăşeşte 1,8 milioane de persoane.

UPDATE Prezenţa la vot în Capitală, până aseară la ora 21.00, a fost de 26,93%, potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Biroului Electoral Central. De asemenea, prezenţa la urne pe sectoare a fost următoarea: Sectorul 1- 34,53%, Sectorul 2- 27,69%, Sectorul 3- 24, 98%, Sectorul 4- 26,62%, Sectorul 5- 21,93%, Sectorul 6- 27,78%.

UPDATE ORA 20.50 Prezenţa la urne în Capitală a fost de 22,24 la sută, la ora 19.00.

UPDATE 15.46 Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat că în Bucureşti există o amplă campanie de „SMS-uri otrăvite“  trimise de PDL membrilor PMP şi avertizează că legea electorală interzice categoric acest lucru, scrie Mediafax.

„În Bucureşti există o amplă campanie de SMS-uri otrăvite ale PDL, cu ţintă PMP Sector 5 al Capitalei, probabil şi alte sectoare, noi am fost sesizaţi din Sectorul 5. Amintim că legislaţia electorală interzice orice acivitate electorală în ziua votului şi atrage atenţia tuturor celor care distribuie astfel de SMS-uri că înclacă legea şi am făcut deja o sesizare în acest sens“, a ţinut Tomac să precizeze. Acesta nu a dezvăluit conţinutul SMS-urilor, dar a spus că PMP va face sesizări în privinţa lor.

Preşedintele PMP a spus că sesizează şi faptul că în secţia 97 din Sectorul 1 din Capitală există cazuri de turism electoral. 

UPDATE 14.34 Prezenţa la urne în Capitală la ora 13.00 era de 11,30%. Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Biroului Electoral Central, în Sectorul 1 al Capitalei s-a înregistrat cea mai mare prezenţă la vot: 14,42%. În Sectorul 2 - 11,82%, în Sectorul 3- 10,18%, în Sectorul 4- 11,69%, în Sectorul 5- 8,49% şi în Sectorul 6- 11,96%.

UPDATE 12.43 Poliţiştii de la Secţia 16 din Capitală verifică un incident care a avut loc într-o secţie de votare din Şcoala nr. 99, din Sectorul 4, unde persoanele altei secţii au vrut să voteze pentru europarlamentare pe listele suplimentare, dar au primit buletine de vot pentru parlamentarele din Colegiul 8, scrie Mediafax.

Potrivit unor oficiali din Poliţia Capitalei, membrii unei secţii de votare de la Şcoala nr. 99 au mers într-o altă secţie de votare din aceeaşi unitate de învăţământ şi au cerut să voteze pe listele suplimentare pentru alegerile eurparlamentare. Aceştia au constatat însă că au primit buletine de vot pentru alegerile parlamentare parţiale care au loc în Colegiul 8 pentru un mandat de senator.

Comisia de votare de la Şcoala nr. 99 a sesizat incidentul la Secţia 16 Poliţie, care face verificări în acest caz, pentru a se stabili dacă s-a comis o infracţiune, au precizat sursele citate. Un alt incident ar fi avut loc la o secţie de votare din Şcoala nr. 169, din Sectorul 6, unde o persoană ar fi introdus în urnă mai multe buletine de vot. Sesizarea este vertificată de poliţiştii Secţiei 20.

UPDATE 12.00 La ora 10.00, prezenţa la vot în Bucureşti a fost de 3,64%, iar cei mai mulţi alegători prezenţi la urne au fost în Sectorul 1 al Capitalei: 4,10%. Cei mai puţine alegători s-au înregistrat în Sectorul 5 al Capitalei - 2,98%. Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Biroului Electoral Central (BEC), în Sectorul 2 prezenţa la vot a fost 3,81%, în Sectorul 3 - 3,38%, în Sectorul 4 - 3,66%, iar în Sectorul 6 - 3,97%. Prezenţa la vot în Capitală la ora 10.00 a fost de 3,64%.

UPDATE 09.17 Vicepremierul Liviu Dragnea a votat, în această dimineaţă, la Liceul Xenopol din Capitală, declarând că a votat pentru „cei care în final, prin munca lor, vor ajuta la bunăstarea României“, informează Mediafax. Liderul PSD a venit singur la urne şi întrebat dacă se ocupă de organizarea alegerilor, el a spus că acest lucru este în atribuţiile vicepremierului Gabriel Oprea, precizând că, din discuţiile cu acesta, „lucrurile sunt foarte bine organizate“.

UPDATE 08.57  Ilie Năstase, candidat al Alianţei Electorale PSD-UNPR-PC pentru mandatul de senator din colegiul 8 din Sectorul 4 al Capitalei, post rămas vacant după demisia lui Dan Voiculescu, a votat, în urmă cu puţin timp, spunând că nu are emoţii pentru că ştie cine este şi ce a făcut, notează Mediafax.

Năstase a ajuns la secţia de votare de la Şcoala nr.190 în jurul orei 8.30 însoţit de ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, de liderul PC Daniel Constantin şi de primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. Ilie Năstase a fost întrebat unde este mai greu, în sport sau în politică, răspunzând că abia acum intră în politică şi că „e greu peste tot“.

UPDATE 08.51 Procesul de votare la secţiile 158 şi 159, din cadrul Şcolii nr. 181, din Sectorul 1 al Capitalei, a fost întrerupt timp de zece minute, după ce preşedinta biroului electoral al secţiilor a suspectat că se confruntă cu un caz de turism electoral.

Aceasta a observat, în perimetrul de 500 de metri al şcolii, un autocar în care se aflau mai mulţi angajaţi ai unei firme de pază, iar pentru că i s-a părut suspect, aceasta a decis să întrerupă votarea, scrie Mediafax. După circa zece minute, procesul de votare a fost reluat, iar evenimentul nu a fost raportat ca incident electoral.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Alegeri europarlamentare 2014, Bucureşti. Pentru alegerile europarlamentare 2014, în Capitală au fost amenajate, în total, 1.245 de secţii de votare, astfel: în Sectorul 1 al Capitalei vor fi organizate 162 de sectii, in Sectorul 2 — 202, in Sectorul 3 — 274, in sectorul 4 — 178, in sectorul 5 — 196 si in Sectorul 6 — 233 de sectii de votare.

Bucureştenii din Sectorul 4 se vor exprima de două ori prin vot. În paralel cu alegerile europene, sunt organizate alegeri pentru locul de senator vacantat ocupat anterior de Dan Voiculescu. La alegerile parţiale, PC l-a desemnat pe liste pe fostul tenismen Ilie Năstase, iar PMP, pe Ruxandra Dragomir, şi ea fostă campioană la tenis.

Vă recomandăm şi:

De ce merg la vot la alegerile europarlamentare                 În condiţiile unei prezenţe la urne estimată la cel mult 30% dintre cetăţenii cu drept de vot, există voci care susţin boicotul la alegerile europarlamentare din 25 mai ca formă de sancţiune a clasei politice. Alţii susţin anularea votului ca instrument de presiune pentru reforma legilor electorale şi a partidelor politice. Am colectat aici o serie de păreri şi argumente ale celor care susţin participarea la alegerile europarlamentare.

Olandezii şi britanicii au dat startul alegerilor europarlamentare               Secţiile de votare pentru alegerile europene au fost deschise joi dimineaţa în Olanda, către ora locală 7.30 (8.30, ora României), lansând un scrutin la nivel european care va desemna 751 de deputaţi în Parlamentul European (PE), pentru un mandat de cinci ani, relatează AFP.

Românii şi Europarlamentarele 2014: cele mai ciudate momente dintr-o campanie „mioritică, lipsită de viziune”   Campania pentru europarlamentare 2014 din România nu a ieşit din tiparul campaniilor electorale anterioare, spun sociologii. Aceştia vorbesc despre o „campanie mioritică“, lipsită de viziune şi neinspirată din punct de vedere al comunicării, în care candidaţii au dovedit că nu au proiecte europene pentru România. O campanie din care nu au lipsit ciudăţeniile, din păcate „normale“ pentru ţara noastră.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite