Cum decurg lucrările de la Arcul de Triumf. Sorin Oprescu: 40% sunt gata

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările de la Arcul de Triumf, aproape la jumătatea drumului FOTO David Muntean
Lucrările de la Arcul de Triumf, aproape la jumătatea drumului FOTO David Muntean

După ce în urmă cu câteva luni au început lucrările de consolidare şi reabilitare la Arcul de Triumf, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat pe o reţea de socializare că în acest moment circa 40% din lucrările de la monumentul istoric sunt finalizate.

Arcul de Triumf din Capitală a intrat din luna ianuarie a acestui an într-un amplu proces de restaurare, consolidare şi conservare. Lucrările, spun reprezentanţii municipalităţii, sunt realizate cu ajutorul fondurilor obţinute prin Programul Operaţional Regional 2007 - 2013, având o valoare totală de 30.461.626, 92 de lei.  Din această sumă, 19.534.718,59 de lei sunt fonduri nerambursabile, în timp ce din bugetul de stat au fost alocaţi 8.475.402,65 de lei, iar alţi 2.451.505,69 de lei reprezintă cofinanţarea Primăriei Capitalei.

Oprescu: Stadiul lucrărilor de consolidare, 40%

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că, în acest moment, stadiul lucrărilor de consolidare, restaurare şi conservare de la Arcul de Triumf este de 40%.

„Se execută în continuare lucrări de consolidare ale monumentului, utilizându-se aceeaşi procedură ca la sediul vechi al Primăriei Capitalei, adică izolarea antiseismică a bazei clădirii. Monumentul devine rezistent astfel la un cutremur de 9 grade pe scara Richter. S-au executat micropiloţii de sprijin şi s-a armat, cofrat şi turnat betonul la cadrul purtător inferior“, se arată pe pagina de Facebook a primarului Sorin Oprescu.

arcul de triumf foto david muntean

De asemenea, primarul a mai precizat că odată cu montarea schelei, în paralel cu lucrările de consolidare, se desfăşoară şi operaţiuni de restaurare ale faţadelor. „Acestea au fost curăţate, urmând ca zonele afectate de poluare să fie tratate prin biocidare“, susţine edilul-şef.

Municipalitatea susţine  că lucrările de consolidare şi conservare de la Arcul de Triumf erau o necesitate, pentru că monumentul se degradase foarte mult din cauza trecerii timpului, dar şi a traficului intens din zonă.

De asemenea, odată cu finalizarea lucrărilor se doreşte introducerea monumentului istoric în circuitul public şi turistic. Cu alte cuvinte, Arcul de Triumf nu va mai fi deschis doar o singură zi pe an, turiştii putând să îl viziteze mult mai des. Pentru că nu se poate transforma în muzeu, reprezentanţii primăriei spun că în monument vor fi organizate mai multe expoziţii temporare.

Pasaj cu patru intrări şi zeci de mii de turişti

Pentru ca monumentul să fie în siguranţă, în timpul lucărilor de consolidare se va lucra şi la baza acestuia, acolo unde vor fi aplicaţi izolatori antiseismici şi izolatori, aşa cum s-au aplicat şi în timpul lucărilor de la vechiul sediu al Primăriei Capitalei de pe Bulevardul Regina Elisabeta.

image

Directorul de Investiţii al Primăriei Municipiului Bucureşti, Bogdan Hreapcă, a declarat că din planurile municipalităţii face parte şi construirea unui pasaj subteran cu patru intrări, care să uşureze traversarea zonei către Arcul de Triumf.

Totodată, imediat după ce lucrările se vor încheia, municipalitatea estimează că numărul turiştilor va creşte cu 6% în primii cinci ani de la deschidere.

Citeşte şi:

Casa Cesianu va fi gata în vara acestui an

Vechiul sediu al Primăriei Capitalei, consolidat încât să reziste unui cutremur cu magnitudinea de peste 9 grade Richter

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite