VIDEO Bucureştiul sărbătoreşte 555 de ani. Programul complet al evenimentului de aniversare şi imagini spectaculoase cu transformarea faţadei Casei Poporului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureştiul sărbătoreşte 555 de ani de la atestarea oficială, iar pe străzile oraşului va începe sărbătoarea. Primăria Capitalei organizează numeroase evenimente care vor debuta odată cu inaugurarea Hanului Gravoveni din Centrul Vechi.

Timp de trei zile şi trei nopti, în perioada 19-21septembrie, Capitala va serba peste jumătate de mileniu. Vor fi organizate petreceri în aer liber, concerte, expoziţii şi târguri.  Piaţa Constituţiei, Piaţa Universităţii, Parcul Cişmigiu şi Centrul Istoric vor deveni „punctele fierbinti“ ale Zilelor Bucureştiului.

Pe parcursul celor trei zile, în Bucureşti vor fi organizate concerte de muzică uşoara, muzică populară, muzică alternativă, clubbing,  expoziţii de artă, dans în aer liber, târguri, spectacole de teatru, parade ale costumelor de epocă, faimoasa „bătaie cu flori de la Şosea“ sau proiecţii 3D de ultimă generaţie, toate acestea marcând împlinirea a 555 de viaţă ai oraşului.

Hanul Gabroveni îşi deschide porţile

După ample lucrări de modernizare şi reabilitare, Hanul Graboveni din Capitală va fi inaugurat pe 18 septembrie, la ora 18.00, marcând începutul evenimentelor dedicate Bucureştiului. 

20 septembrie, ziua Capitalei

Cel mai mare spectacol va fi organizat chiar de Ziua Bucureştiului, pe 20 septembrie, începând cu ora 20.00, în Piaţa Constituţiei, unde „rEvoluţia Muzicii Uşoare Românesti“ va readuce în atenţia publicului generaţii diferite de artişti, care vor interpreta melodii româneşti de succes, lansate acum câteva decenii, dar şi hit-uri noi.

Pe scena vor urca mulţi artişti români, de la Corina Chiriac, Mirabela Dauer, Monica Anghel, Cristi Minculescu, Horia Moculescu şi până la Loredana, Delia, Marius Moga, Smiley, What’s UP, Adda, Ştefan Bănică, BUG Mafia şi mulţi alţii, iar publicul va fi invitat să cânte odata cu artiştii „De-ai fi tu salcie la mal”, „Strada Speranţei”, „Bună seara, iubite”, „Truli, truli”, „Frumoasa mea”, „Mă întorc la tine, mare albastră”, „Lalele, lalele”, „Acasă”, „Pe barba mea” şi multe alte piese care au traversat anii şi au rămas vii în inima ascultătorilor.

iMapp Bucharest 555

Tot sâmbătă, de la ora 23.00, Palatul Parlamentului va deveni un ecran gigant, pe care se va proiecta iMapp Bucharest 555, un spectacol  multimedia unic în Europa, iar „DJ Open Air Party“ va transforma Piaţa Constituţiei într-un club în aer liber.

La iMapp Bucharest 555 vor fi proiectate cinci show-uri a câte 5 minute şi 55 de secunde fiecare, pe cea mai impresionantă suprafaţă pe care o poate oferi o clădire. Deşi faţada Palatului Parlamentului a mai fost folosită pentru proiecţii, este prima dată când este încorporată într-un proiect de video-mapping, care presupune o imagine 3D complexă, ce animă prin forme şi culori suprafaţa clădirii, folosind fiecare element arhitectonic pentru a personaliza şi reinterpreta aria gigantică a construcţiei, de aproximativ 20.000 de metri pătraţi. 

Selecţia echipelor de artişti a fost efectuată în urma unui concurs desfăşurat pe site-ul oficial al evenimentului, la care au participat echipe de artişti din întreaga lume. Dintre participanţi, au fost selecţionate cinci echipe cu un portofoliu deosebit, cărora li s-a oferit posibilitatea de a-şi transforma ideile şi viziunea în realitate, printr-un show de excepţie. După ce vor avea loc toate cele cinci video-mappinguri, unul dintre ele va fi desemnat favoritul publicului, în urma unui vot prin sms, în timp real.

Târgul Bucureştiului 

De Zilele Bucureştiului, în Parcul Cişmigiu, unul din punctele de referinţă ale Capitalei, vor avea loc Târgul Bucureştiului şi spectacole în aer liber, susţinute de minorităţi şi comunităţi naţionale (armeană, maghiară, greacă, italiană, rromă, turco-musulmană, germană, evreiască), precum şi de artisti îndrăgiţi.

Muzică alternativă la Universitate

Vineri, 19 septembrie, în Piaţa Universităţii (esplanada cu statui), va avea loc un concert de muzică alternativă cu cele mai cunoscute trupe româneşti ale momentului şi totodată se va transforma şi într-un spaţiu expozitional, care va găzdui o instalaţie de artă contemporană – „Feed me!“.

Bucureştiul dansează în Centrul istoric

Nu putea lipsi nici Centrul Istoric din sărbătorirea Zilelor Bucureştiului. Astfel, timp de trei zile, intersectia străzilor Lipscani şi Eugen Carada se va transforma într-un ring de dans în aer liber. Artiştii invitaţi vor dansa pe ritmuri latino şi vor susţine cursuri pentru cei ce doresc să înveţe tainele coregrafiei.

Simbolurile Bucureştiului la Palatul Brâncovenesc

Şi Centrul Cultural „Palatele Brâncoveneşti“ din Mogoşoaia participă la sărbătoarea „Zilele Bucureştiului“ cu  evenimente la care sunt invitaţi copii din şcolile bucureştene şi centre de plasament care vor  participa la ateliere de creaţie, susţinute de artişti plastici. Tot pentru copii se va organiza un minicircuit de Formula 1, sub forma de competiţie cu premii şi  jocuri interactive susţinute de actori profesionisti. 

De asemenea, bucureştenii vor fi invitaţi în curtea palatului la teatru, precum şi la concerte în aer liber. Curtea palatului va fi decorată cu o pictura 3D supradimensionată care va înfăţişa imagini din trecutul Bucureştiului, din prezent şi o proiecţie a Bucureştiului în viitor.

Forumul elevilor la Palatului Copiilor

Cu ocazia Zilei Elevilor Bucureşteni, la Palatul Copiilor va avea loc Forumul Elevilor. Evenimentul îi va reuni pe reprezentanţii liceelor bucureştene, iar elevii vor participa la workshopuri de dezvoltare şi consiliere personală.

Bucureştii lui Caragiale

Anul acesta, cea de-a treia ediţie a Festivalului „Bucureştii lui Caragiale“, care se desfăşoara în perioada 28 iunie - 14 septembrie, este dedicată aniversarii a 555 de ani de atestare documentară a Bucureţtiului. 

Spectacolele de teatru în aer liber pregătite în cadrul evenimentului însumează 32 de titluri şi 139 de reprezentanţii, scenografii ce au încântat publicul de-a lungul timpului, dar şi actori renumiţi, acrobaţi, dresori, echilibrişti şi iluzionişti.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite