Bucureştiul anilor '30, oraşul însufleţit de studenţi înarmaţi cu serviete pline cu merinde şi cursuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieri, străzile din Bucureşti şi mijloacele de transport în comun au fost luate cu asalt de tineri din toată ţara care au început un nou an universitar. Dacă în zilele noastre studenţii preferă să se distreze în cluburi, în urmă cu zeci de ani punctele fierbinţi ale distracţiei bucureştene erau cinematografele şi teatrele.

Studenţii zilelor noastre sunt total diferiţi de cei care umpleau sălile de curs din facultăţile bucureştene în urmă cu zeci de ani. Spre exemplu, în anul 1930, spune Edmond Niculuşcă – reprezentantul ARCEN- studenţii făceau parte dintr-o categorie importantă a oraşului.

„Oricâtă lume ar pleca din Bucureşti, lipsa nu e prea remarcabilă. Când pleacă însă studenţii, se cunoaşte imediat. Strada nu mai este atât de populată şi atât de vioaie, poliţia nu se mai teme de manifestaţii supărătoare, domnii membri ai guvernului şi, mai ales, domnul ministru de interne dorm liniştiţi, cantinele şi căminele sunt goale“, scrie Edmond Niculuşcă pe o reţea de socializare.

Serviete pline de cursuri

Din luna noiembrie, atunci când se dădea startul noului an universitar, şi până în luna iunie, Bucureştiul era în urmă cu mai bine de 80 de ani un oraş efervescent, plin de tineri dornici să înveţe cât mai multe lucruri şi să participe la fel de fel de conferinţe şi expoziţii. Aceştia erau foarte uşor de recunoscut, pentru că întotdeauna aveau la ei o servietă plină cu merinde şi cursuri. 

Pe lângă acestea, studenţii şi studentele era uşor de recunoscut şi „după mers, atitudine şi ochi“. De cele mai multe ori, tinerii alegeau să îşi petreacă timpul liber pe Calea Victoriei- arteră pe care se găseau o mulţime de locuri în care să se distreze şi să se relaxeze- dar şi la cele mai cunoscute teatre, cinematografe şi locuri în care se organizau conferinţe şi expoziţii. 

Tinerii studenţi veniţi din toată ţara dădeau la acea vreme oraşului un aer proaspăt, tânăr şi plin de entuziasm. „Studenţii formează majoritatea auditorilor, formează publicul cititor, formează clientela permanentă a librăriilor şi anticarilor, a bordelurilor şi a medicilor specialişti“, mai precizează reprezentantul ARCEN despre studenţii din Capitală anilor '30. 

Citeşte şi:

Bordeluri celebre din Bucureştiul anilor `30: peşti cu nume penibile, prostituate şcolite în străinătate şi clienţi cu abonamente

Imagini inedite din Bucureştiul anilor 1930

Cinci poveşti mai puţin cunoscute despre Bucureştiul de altădată

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite