A cincea zi de grevă la STB. Adrian Criţ: Anunţ de angajare pe site-ul companiei. Angajaţii care nu muncesc 3 zile consecutiv riscă să fie concediaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Inquam Photos
Foto Inquam Photos

Protestul angajaţilor STB continua luni, pentru a cincea zi. Doar circa 20% din vehiculele programate au ieşit pe traseu. O întâlnire pentru negocieri care ar fi trebuit să aibă loc la ora 9.00, între directorul Adrian Criţ şi reprezentanţii sindicaliştilor, a fost anulată, după ce sindicalistul Vasile Petrariu a anunţat că nu va participa. Sute de protestatari s-au adunat la Autobaza Titan.

UPDATE: Un număr de 190 de vehicule erau pe traseu luni, la ora 13:00, dintr-un total programat de 762, cele mai multe fiind tramvaie şi troleibuze, potrivit datelor furnizate Agerpres de directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ.

Astfel, pe traseele din Capitală circulau la ora 13:00 un număr de 78 de tramvaie, dintr-un total programat de 171, respectiv 66 de troleibuze din 100 de vehicule programate, în timp ce numărul autobuzelor era de 46, dintr-un total de 491 de autobuze programate pentru luni.

Din toate depourile şi autobazele Capitalei au ieşit luni vehicule pe traseu, însă autobuzele continuă să fie cele mai puţin prezente în trafic. 

UPDATE Adrian Criţ a precizat că au fost formulate plângeri penale pentru cei care au declanşat greva, iar societatea este în imposibilitatea de a plăti salariile. Criţ afirmă că, pentru fiecare zi de grevă, s-au pierdut 4,8 milioane de lei.

„În momentul de faţă, prin manipularea unor lideri  se doreşte doar demisia mea. Din păcate, situaţia financiară a companiei, urmare a acestor cinci zile de grevă, este serios afectată. Din păcate, ne vom afla în imposibilitatea plăţii salariilor. Cei care nu revin la locul de muncă sunt responsabili de acest lcuru”, a mai precizat directorul general STB. 

Potrivit acestuia, zi de zi, s-au pierdut 4, 8 milioane lei, prin neefectuarea prestaţiilor.  

„Decizia Tribunalului este clară, sindicatul transportatorilor este direct responsabil, există imagini, înregistrări, de unde rezultă cine este responsabil”, a mai declarat Adrian Criţ.  

Directorul STB, Adrian Criţ: "Am notificat toţi angajaţii cu privire la sarcinile de serviciu, am formulat plângeri penale contra celor care au declanşat greva ilegală

Aplicăm tot ce e scris în Codul Muncii contra angajaţilor care nu şi-au îndeplinit sarcina de serviciu. Se fac listele cu persoanele care au încălcat contractul colectiv de muncă, situaţia trebuie remediată. Cine nu e prezent la muncă trei zile consecutiv, va avea contractul de muncă desfăcut.”

Acesta a precizat că pe site-ul STB a fost postat un anunţ de angajare pentru şoferi de autobuze.

„Nu ne mai permitem să fim captivi unor angajaţi care au căzut pradă manipulării şi protestează fără să aibă nicio dorinţă.” a mai spus Adrian Criţ.

Acesta îi roagă din nou protestatarii să iasă pe teren: „Vă rog respectaţi legea, vă rog să respectaţi cetăţenii bucureşteni”.

  El a mulţumit vatmanilor şi şoferilor de troleibuze care au ieşit pe teren, spunând că aceştia au înţeles gravitatea situaţiei.

Directorul STB a subliniat că trebuie reprimată din instituţie „cârtiţa” care a împins oamenii la grevă. De asemenea, a punctat că nu poate discuta cu sindicaliştii, deoarece ei nu vin negocieri.

UPDATE Vasile Petrariu, liderul sindicatului reprezentativ din PSD, a anunţat că va demisiona din funcţia de consilier general şi din PSD, pentru a nu mai fi acuzat că în spatele protestului se afla PSD.

Petrariu a subliniat că protestul nu va înceta până ce Adrian Criţ, numit de PNL, nu va fi demis din funcţia de director al STB.

Liderul de sindicat a avertizat că cele 20% dintre vehiculele STB care circulă luni vor fi de fapt 10% marţi, când ar trebui să fie un program de circulaţie de zi lucrătoare, iar bucureştenii vor suferi în ceea ce priveşte accesul la transportul în comun, dacă Consiliul de Administraţie al STB şi primarul Nicuşor Dan nu vor accepta să demită pe directorul STB.

UPDATE Vasile Petrariu, liderul de sindicat de la STB, a anunţat că nu va mai participa la întâlnirea cu directorul STB Adrian Criţ, deşi duminică chiar el ceruse negocieri cu conducerea societăţii.

Potrivit Digi24, Petrariu ar fi nemulţumit de condiţiile puse de Criţ pentru participarea la discuţii: impunerea unei ore şi a unui număr maxim de participanţi.

***

Doar 103 vehicule din cele 521 programate ale STB circulă luni dimineaţă, potrivit Digi24. Este vorba de 46 de tramvaie din 107, 40 de troleibuze din 62 şi 17 autobuze din totalul de 353 care ar fi trebuit să asigure transportul în comun de suprafaţă în Capitală.

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a spus duminică, în cea de a patra zi a grevei de la STB, că au fost pe traseu 65% dintre tramvaie şi troleibuze şi un număr mic de autobuze şi că "mult mai mulţi" şoferi şi vatmani ar fi ieşit la lucru dacă nu ar fi fost intimidaţi de sindicat.

Conducerea Societăţii de Transport Bucureşti solicită în continuare angajaţilor să-şi reia activitatea şi să-şi îndeplinească obligaţiile de serviciu şi anunţă că 20% din parcul auto se află în trafic. Protestul angajaţilor STB continuă, deşi a fost declarat ilegal de Tribunalul Bucureşti.

Duminică dimineaţă câteva sute de angajaţi ai STB s-au adunat la autobaza Titan, încă de la primele ore ale zilei, atunci când ar fi trebui să iasă pe traseu, în timp ce unii dintre colegii lor au ieşit la lucru, conform programului. Salariaţii prezenţi la autobaza Titan au cerut demisia directorului general Adrian Criţ.

Preşedintele Sindicatului Transporturilor din Bucureşti, Vasile Petrariu a declarat duminică, într-o conferinţă de presă susţinută la autobaza Titan, că oamenii care protestează îşi asumă greva, în ciuda deciziei instanţei. El a condamnat probleme cu vehiculele şi condiţiile de muncă ale angajaţilor STB.

„Avem în momentul de faţă peste 400 de vehicule imobilizate, care nu pot să iasă în traseu, iar cele care ies în traseu, au mari dificultăţi tehnice pentru că avem foarte multe defecte zilnice din cauză că nu avem piese de schimb, din acest motiv avem probleme şi cu salariaţii pentru că pierd timp să se scoale la ora 3 dimineaţa, să circule 2-3 ore şi după să se retragă în depou. Nu este normal. Directorul general care se laudă cu management performant nu a reuşit să rezolve această problemă”, a declarat liderul de sindicat.

Tot duminică, directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, a făcut din nou apel către angajaţii societăţii „să nu mai dea crezare” liderului principalului sindicat din societate, Vasile Petrariu, Criţ arătând că fiecare zi în care protestul angajaţilor STB continuă, înrăutăţeşte situaţia financiară a societăţii.

Directorul STB a precizat că duminică dimineaţă şase conducători de troleibuz de la depoul STB Berceni care au ieşit pe teren „s-au întors tremurând din traseu şi vor să intre în depou”, pentru că asupra lor s-au pus „presiuni” din partea liderilor sindicali pentru a nu ieşi de pe traseu. 

Vasile Petrariu, consideră „ciudat” faptul că el şi colegi ai săi au fost chemaţi să dea declaraţii, inclusiv în weekend, în contextul sesizărilor penale făcute ca urmare a grevei care a fost declarată ilegală de către instanţa de judecată. Petrariu susţine că el şi unii dintre colegii săi au fost chemaţi la audieri, la organe de cercetare penală, arătându-se nemulţumit de celeritatea cu care anchetele deschise în urma protestului se derulează. 

„Ne-au făcut plângere penală şi ieri, astăzi şi până marţi suntem chemaţi la Poliţie. (...) E foarte ciudat să constaţi că în zi de sărbătoare se mobilizează toată lumea la indicaţia primarului general - că el s-a exprimat la televizor - şi să cerceteze”, a declarat Vasile Petrariu. Liderul de sindicat a precizat că el a fost chemat la audieri marţi, la ora 11:00.

Citeşte şi:

Cum şi când vor răspunde sindicaliştii STB pentru haosul creat în Capitală. Aceştia riscă până la doi ani de închisoare

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite