CNPAC şi IGP au semnat un nou Acord de colaborare privind prevenirea şi combaterea violenţei asupra copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
x

Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC) şi Inspectoratul General al Poliţiei (IGP) vor continua colaborarea pentru prevenirea şi combaterea violenţei asupra copiilor. În acest sens, joi, 20 mai, a fost semnat un nou Acord care îşi propune să contribuie la identificarea şi consolidarea răspunsului statului la toate formele de violenţă faţă de copii.

Potrivit noului Acord de colaborare, pentru o activitate mai eficientă a sistemului de protecţie a copilului, IGP şi CNPAC şi-au propus să coopereze în vederea ”aplicării Instrucţiunii metodice privind intervenţia Poliţiei în identificarea, evaluarea, referirea, asistenţa şi monitorizarea cazurilor de violenţă, neglijare, exploatare şi trafic al copiilor (Ordinul IGP 79/2015)”. 

De asemenea, semnatarii noului Acord pledează pentru ”aplicarea legislaţiei şi promovarea practicilor bune legate de examinarea multidisciplinară a cazurilor copiilor victime ale violenţei, neglijării, exploatării şi traficului (HG 270/2017)”.

În acelaşi timp, CNPAC şi IGP îşi doresc să adopte ”direcţii strategice comune pentru dezvoltarea cadrului normativ în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei faţă de copii, precum şi în vederea uniformizării practicilor şi îmbunătăţirii accesului copiilor victime/martori ai infracţiunilor la servicii de calitate, evitând revictimizarea copiilor”. 

Întrucât, oamenii legii, deseori, sunt printre primii care află despre cazurile de abuz şi vin în ajutor copiilor victime, iar CNPAC se implică în soluţionarea multor cazuri de acest gen, este esenţială cooperarea dintre cele două instituţii.

Preşedinta CNPAC, Daniela Sîmboteanu, spune că ”rolul poliţistului de sector, a ofiţerului de urmărire penală este unul cheie atât la etapa identificării cazurilor de violenţă asupra copiilor, a primului contact cu copilul afectat de violenţă, cât şi la etapa răspunsului prompt, cu scopul de a asigura o intervenţie, fără a revictimiza copilul şi a-i oferi protecţie maximă”.

De partea sa, şeful adjunct al IGP, Marin Maxian, a menţionat că este important ca ”societatea să recunoască şi să conştientizeze gravitatea fenomenului, ceea ce constituie un pas ferm în eradicarea acestui flagel. Activitatea oamenilor legii se desfăşoară exclusiv în baza şi pentru executarea legii, în interesul persoanei, al comunităţii şi în sprijinul instituţiilor statului, pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. Este datoria noastră, a tuturor să creăm un viitor în care comunitatea să fie în siguranţă ,iar drepturile şi securitatea cetăţeanului să fie o prioritate”, a punctat Marin Maxian.

Prezentă la eveniment, şefa Direcţiei Politici de Protecţie a Drepturilor Copilului şi Familiilor cu Copii a Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Anastasia Gruzin, a îndemnat cetăţenii să se implice mai mult şi să prevină cazurile suspecte de violenţă. În plus, reprezentanta Ministerului Sănătăţii a subliniat că ”toţi profesioniştii trebuie să lucreze în interesul copilului. Lipsa comunicării duce la dificultatea de a fi copilul într-un mediu sigur. Niciun act de violenţă nu trebuie tolerat. Împreună, profesioniştii, să fim alături de copii pentru prevenire şi combaterea violenţei”, a conchis Anastasia Gruzin.

Pentru ca victimele să beneficieze, sub un singur acoperiş, de asistenţă calitativă, de servicii multidisciplinare prietenoase, partenerii au convenit că vor colabora în contextul deschiderii, la Bălţi, a primului Centru regional, de tip Barnahus, pentru copiii victime sau martori ai infracţiunilor cu caracter sexual, violenţă în familie şi trafic de fiinţe umane.

Totodată, CNPAC şi IGP îşi propun să realizeze în comun campanii de sensibilizare şi informare a societăţii despre fenomenul violenţei asupra copiilor inclusiv abuzul şi exploatarea sexuală. 

Pe parcursul anului 2020, IGP a identificat şi referit autorităţilor tutelare 845 cazuri ale copiilor victime ale abuzului sexual, fizic şi psihologic. În 302 cazuri copiii au fost victime ale infracţiunilor cu caracter sexual.

Anul trecut, CNPAC a asistat 373 de copii, dintre care 199 sunt victime/ martori ai infracţiunilor. 59 copii victime/martori ai infracţiunilor au fost audiaţi în condiţii speciale, cu suportul CNPAC. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite