Cancerul a rămas în afara testelor de risc genetic care pot fi făcute în Moldova
0
Doar predispoziţia pentru tumorile mamare poate fi verificată genetic la Chişinău. Aceste teste se fac la Institutul Oncologic de aproximativ o lună. Pentru celelalte analize ereditare specialiştii îşi fac planuri din banii japonezilor.
Dacă vrei să afli starea de sănătate a bebeluşul tău sau riscurile de a dezvolta complicaţii ereditare, dacă vrei să faci un test de paternitate sau să afli din timp ce forme de cancer rişti să ai, cea mai bună cale să afli aceste răspunsuri e să-ţi faci nişte analize genetice.
Singurele analize genetice privind cancerul care se fac la Chişinău sunt cele ce ţin de tumorile mamare. Pentru restul, specialiştii de la Institutul Oncologic se bazează pe utilajele medicale promise de Ministerul Sănătăţii pentru finele anului viitor, din creditul de 57 de milioane de euro acordat de Guvernul Japoniei.
„Suntem în faza de discuţii pentru deschiderea unui laborator de biologie moleculară. Astfel, vom putea face reacţii care ne permit extragerea şi amplificarea ADN-ului din sânge, ceea ce ne va ajuta să determinăm unele mutaţii oncologice, în cazul în care apar suspiciuni“, spune deputatul democrat Valentina Stratan, şefa Serviciului Diagnostic de Laborator din cadrul Institutului Oncologic.
ADN-ul bebeluşilor la control
Instituţia de stat unde se fac cele mai multe teste genetice e Centrul Naţional de Sănătate a Reproducerii şi Genetică Medicală din cadrul Centrului Mamei şi Copilului. Acolo părinţii pot extrage ADN-ul bebeluşului, îi pot afla numărul de cromozomi, precum şi cauzele care duc la avorturi spontane sau moartea intranatală a fătului. „La 4% dintre bebeluşii pentru care facem analize genetice întâlnim tulburări ale metabolismului aminoacizilor. Din cauza unor astfel de tulburări copiii ajung în comă şi mor din prima lună“, spune Natalia Uşurelu, medic coordonator în cadrul laboratorului genetic. Tot acolo, pacienţii îşi pot verifica şi riscurile de a dobândi malformaţii sau boli ereditare grave.
Pictorul cu mâinile „îngheţate“
Unul dintre „clienţii“ centrului este Andrei Doroş, de 35 de ani, din Capitală, care suferă de boala Wilson. Absolvent al Academiei de Arte Plastice, Andrei se deplasează anevoios, are muşchii înţepeniţi şi vorbeşte cu dificultate. „Totul a început de la 24 de ani. Iniţial aveam depresii. Am stat internat la Codru, crezând că am probleme psihice. Acolo mi s-a spus că sufăr de boala Wilson“, ne povesteşte acesta, arătându-ne cu degetele literele dintr-un alfabet tipărit. „Această maladie ereditară rară afectează ficatul şi creierul şi e cauzată de imposibilitatea organismului de a asimila cuprul din unele alimente. Andrei vine deseori pe la noi, fiindcă medicii se tem să-l trateze“, ne explică geneticianul.
Cele mai cerute teste genetice
În cabinetele private, însă, paleta de analize genetice este mai cuprinzătoare. Însă dacă la stat analizele ce ţin de bolile genetice rare şi cele pentru copii sunt gratis, la particulari preţurile variază în funcţie de complexitate. Cea mai ieftină este extragerea ADN-ului, pentru 150 de lei. Urmează analizele pentru depistarea predispoziţiei de a avea tuberculoză, care ajung la 190 de lei. Depistarea factorului V Leiden, o boală genetică manifestată prin apariţia de cheaguri de sânge în vene, costă 350 de lei. Totodată, un test de verificare a consistenţei de spermatozoizi din lichidul seminal ajunge la 500 de lei. Pentru detecţia predispoziţiei la Hepatită A, B sau C din ARN (n.r. acidul ribonucleic) costurile sunt între 350 şi 1.200 de lei.
La polul opus, analizele cele mai scumpe ajung chiar şi la 9.700 de lei. De aceşti bani afli care sunt legăturile genetice cu fratele, sora sau cu unul dintre străbunici, iar pentru testul paternităţii bebeluşului scoţi din buzunar între 8.600 şi 9.600 de lei.
„Pentru analize mai deosebite, oamenii merg des la laboratorul de la Centrul Mamei şi Copilului. La noi mai mult sunt cerute testele de paternitate“, afirmă Doina Corniciuc, medic la centrul Briomed Test. „Cel mai frecvent oamenii care vin la noi, vor copii. 10-15% din cuplurile din ţară suferă de infertilitate. Verificăm de ce cuplurile nu pot concepe copii sau, în cazul femeilor gravide, aflăm dacă bebeluşul nu va avea boli genetice ori complicaţii ale sistemului nervos central“, susţine Andrei Creţu, şeful laboratorului genetic al clinicii Repromed.
Tratamente suportate de CNAM
O parte dintre analizele genetice disponibile în ţara noastră sunt acoperite de programul unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală. E vorba, cu precădere, despre malformaţiile congenitale, maladiile neuromusculare cu predispoziţie genetică, miastenia gravis, boala Wilson şi afecţiunile vasculare dobândite ereditar. În plus, toate costurile implicate de analizele genetice făcute copiilor sunt acoperite de Compania Naţională de Asigurări în Medicină.
Teste neobişnuite
În cabinetele particulare pot fi făcute şi analize în condiţii speciale, cum ar fi extragerea ADN-ului din salivă, din unghii, din păr, din pete de sânge sau din filtrele de ţigară. O astfel de operaţiune costă circa 1.000 de lei.