Şoferii, întotdeauna vinovaţi de derapaje

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şoferii care au derapat din cauza poleiului pot cere despăgubiri de la autorităţi FOTO Adevărul
Şoferii care au derapat din cauza poleiului pot cere despăgubiri de la autorităţi FOTO Adevărul

Condiţiile meteo din acest an dau mari bătăi de cap conducătorilor auto. Dacă drumurile naţionale sunt ceva mai îngrijite, pe cele locale automobilele fac slalom şi deseori ajung în şanţ sau lovesc alte maşini. Teoretic, autorităţile pot fi date în judecată pentru starea şoselelor.

Drumurile pline de gropi, condiţiile meteo şi rutiere nefavorabile sunt cele mai dese cauze ale producerii accidentelor rutiere în această perioadă. Conform datelor statistice oferite de Poliţia Rutieră a Capitalei, în luna decembrie, comparativ cu noiembrie, numărul accidentelor a crescut cu 45%.

Unul din cele mai recente cazuri s-a produs pe 2 ianuarie, pe traseul Donduşeni-Drochia-Pelinia. Şoferul unui automobil a pierdut controlul asupra maşinii. Aceasta s-a inversat şi s-a tamponat cu ambulanţa, care se deplasa din sens opus regulamentar. Şoferul care a derapat a decedat pe loc, iar agenţii de circulaţie au constatat că el se face vinovat de coliziune, deoarece nu a adoptat viteza la condiţiilor rutiere nefavorabile.

Pot cere despăgubiri În instanţă

Conducătorii auto sunt nemulţumiţi că, deşi achită anual taxe pentru întreţinerea drumurilor, toată atenţia autorităţilor este concentrată asupra celor naţionale, iar în localităţi se circulă ca pe patinoar. „Eu am derapat pe un drum lunecos din oraşul Bălţi. Am lovit un automobil parcat pe marginea carosabilului. Am fost amendat pentru neadaptarea la condiţiile meteo cu 1.000 de lei şi cinci puncte de penalizare.

În plus, va trebui să-mi repar maşina din banii proprii“, s-a plâns Anatol C., fiind supărat că autorităţile locale că nu împrăştie material antiderapant.

„Instanţa de la noi crede că la volan sunt roboţi“

Roman Mihăeş, preşedintele Ligii pentru Apărarea Drepturilor Consumatorilor, susţine că teoretic atâta timp cât şoferul plăteşte taxe pentru întreţinerea drumurilor, are dreptul să ceară despăgubire de la autorităţile locale, pentru că nu au avut grijă să cureţe traseele. „Totuşi, în activitatea mea nu am întâlnit astfel de cazuri“, recunoaşte Mihăeş.

Maria Chitoroagă, şefa Serviciului de Presă de la Ministerul Transporturilor, susţine că Legea Drumurilor prevede că „amenajarea, construcţia şi întreţinerea căilor de acces la drumurile publice sunt în sarcina celor care le au în administrare“. „Nu e indicat însă şi pedeapsa pentru cei care nu respectă prevederile legale“, a menţionat funcţionara.

Avocatul Alexandru Luca a spus că în cazurile de derapaj şoferul iese vinovat oricum, chiar dacă nu a încălcat nicio regulă. „Poliţiştii şi instanţele de la noi consideră că la volan nu se află oameni, ci roboţi, care trebuie să prevadă o mulţime de factori. Există şanse, deşi minime, ca în caz de derapaj banii să fie returnaţi, de exemplu, de primăria care era responsabilă de carosabil. Nu am întâlnit însă un astfel de caz până în prezent“, explică Alexandru Luca.

Pentru ca un şofer declarat vinovat de agenţii de circulaţie să obţină despăgubiri de la autorităţi, trebuie mai întâi să-şi demonstreze în instanţă propria nevinovăţie, apoi să se adreseze cu o nouă cerere în judecată pentru recuperarea prejudiciului. Iar cele două procese durează luni de zile şi necesită mulţi bani, dar mult timp şi energie.

Faptul că poleiul şi starea drumurilor contribuie la creşterea numărului de accidente rutiere, o demonstrează şi datele statistice ale Poliţiei Rutiere.

Cum s-au cheltuit banii din Fondul rutier

În anul trecut, fondul rutier a constituit 1,024 de miliarde de lei, din care pentru întreţinerea traseelor naţionale au fost utilizaţi 858,35 milioane de lei, a declarat ieri ministrul Transporturilor Anatol Şalaru. Pentru reperaţia drumurilor şi construcţiilor inginereşti s-au alocat 83,6 milioane de lei, pentru lucrări de proiectare - 27,12 milioane de lei, iar pentru procurarea utilajelor pentru întreţinerea drumurilor au fost repartizaţi 55,72 milioane de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite