Vlad Plahotniuc propune reducerea numărului de deputaţi în Parlament de la 101 la 61, dar şi posibilitatea ca mandatul acestora să poată fi retras de cetăţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PDM, controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc, a anunţat marţi, 13 noiembrie, că democraţii vor lansa „reforma politică”, ce constă în promovarea iniţiativei privind reducerea numărului de deputaţi în Parlament de la 101 la 61, dar şi posibilitatea ca mandatul acestora să poate fi retras de către alegători.

„Un Parlament optimizat, bine structurat şi organizat va deveni mult mai eficient. Deputaţii vor fi mai responsabili, iar activitatea lor va putea fi supravegheată mult mai eficient de către societate”, a declarat Vlad Plahotniuc în cadrul unui briefing de presă.

Tot în contextul „reformei politice”, democratul a vorbit despre „controlul cetăţenilor asupra deputaţilor”.

„Ca cetăţenii să poată retrage mandatele deputaţilor, atunci când aceştia i-au dezamăgit şi nu-i mai reprezintă pe cei care i-au votat şi i-au delegat în Parlament”, a afirmat Plahotniuc.

Potrivit lui, pe aceste subiecte va fi organizat un referendum chiar în ziua alegerilor parlamentare - 24 februarie 2019.

„Nu am demarat până acum un astfel de referendum pentru că în primul rând am vrut să evităm cheltuirea banilor publici. În al doilea rând, pentru că prezenţa la referendumuri, în general, este foarte redusă şi riscam să obţinem un rezultat contestabil, care, probabil, nu ar fi reflectat obiectiv opinia majorităţii cetăţenilor în R. Moldova”, a subliniat liderul PDM.

„Am decis împreună cu colegii din PDM să pregătm o iniţiativă de organizare şi petrecere a unui referendum concomitent cu petrecerea alegerilor parlamentare, din 24 februarie 2019, şi suntem siguri că ea ne va ajuta pe noi să luăm decizii în viitorul Parlament, unde desigur că PDM va fi prezent, făcând acea reformă politică pe care am promis-o”, a mai adăugat Plahotniuc.

Noua iniţiativă a democraţilor ar putea însemna că aceştia renunţă la o altă idee lansată recent în spaţiul public, şi anume organizarea unui referendum pe subiectul includerii în Constituţie a sintagmei „integrarea europeană este vectorul de dezvoltare al Republicii Moldova”.

Anterior, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a anunţat că democraţii nu renunţă la idee şi că vor să organizeze un referendum naţional, posibil în ziua alegerilor parlamentare, 24 februarie 2019, privind includerea în Constituţie a sintagmei „integarea europeană este vectorul de dezvoltare al ţării”. Speakerul a subliniat că deocamdată nu a fost luată o decizie dacă e vorba de un referendum constituţional sau unul consultativ.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite