VIDEO Familia Greceanîi, acuzată că a fost implicată în furtul bancar. Ilan Şor: Am dovezi că soţul Zinaidei Greceanîi a luat 40 milioane de lei de la BEM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO privesc.eu
FOTO privesc.eu

Liderul Partidului ŞOR, deputatul Ilan Şor, condamnat de prima instanţă la şapte ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, susţine că are dovezile necesare ce demonstrează că soţul Zinaidei Greceanîi, preşedinta Parlamentului şi lidera Socialiştilor, a luat un împrumut de la Banca de Economii, în 2008, în sumă de circa 40 milioane de lei (echivalentul a 5 milioane de euro) pe care nu l-a mai întors.

Ilan Şor a anunţat că deputaţii din fracţiunea parlamentară a Partidului ŞOR vor transmite două demersuri la Procuratură şi la Comisia parlamentară de anchetă privind jaful din sectorul bancar în privinţa creditului de aproximativ 40 de milioane de lei ce ar fi fost luat de compania soţului Zinaidei Greceanîi şi care nu ar fi fost returnat nici până astăzi.

Potrivit lui Şor, Zinaida Greceanîi a făcut trafic de influenţă pentru acordarea creditului respectiv către compania soţului său.

„În aşa numitul miliard este şi un credit de 40 de milioane de lei acordat în anul 2008 companiei Alsvit-Print, al cărei benificart final este Alexei Greceanîi, soţul preşedintei Parlamentului. În momentul acordării creditului Zinaida Greceanîi deţinea funcţia de prim-ministru, astfel încât decizia de acordare a creditului cel mai probabil a fost influenţată de ea”, a declarat Ilan Şor într-o înregistrare video pe Facebook.

Şor afirmă că are „toate documentele care demonstrează că această companie îi aparţine anume lui. În calitate de fost preşedinte al consiliului de administraţie a băncii am văzut aceste documente în original”.

Ilan Şor s-a arătat indignat că organele de anchetă nu investighează acest caz: „De ce procuratura, comisia de anchetă nu se ocupă de acest caz clar de furt bancar? De ce în loc să ridici imunitatea unor femei nevinovate şi să le bagi la închisoare, nu interoghezi vinovaţii reali ai banilor furaţi din bănci, un credit real care a fost acordat şi furat?”.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Partidul Şor, Alexei Greceanîi a fost membru al al Consiliului de Administraţie al Companiei Fabrica de Vin din Cojuşna, care a fost creditată cu 1,63 milioane euro şi 500.000 de dolari americani, iar în 2010 această fabrică şi-a declarat falimentul. În 2011, firma off-shore „Alsvit-Print”, înregistrată în Cipru, al cărei proprietar-beneficiar era tot Alexei Greceanîi, ia un nou împrumut, în valoare de 40 milioane lei, tot de la BEM, sub pretextul de a răscumpăra gajul Fabricii de Vinuri din Cojuşna. Creditul neperformant al companiei „Alsvit-Print” se regăseşte în Raportul Kroll, dar informaţiile despre acest caz sunt tăinuite  de membri Comisiei parlamentare de anchetă, din care fac parte şi deputaţi socialişti, adică subalterni ai Zinaidei Greceanîi.

Amintim că şi liderul PL, Dorin Chirtoacă, a declarat în spaţiul public că familia Greceanîi este implicată în frauda bancară. Chirtoacă la fel a prezentat anumite probe pe acest caz.

În cadrul unui interviu pentru Adevărul, fostul preşedinte al ţării Vladimir Voronin, de asemenea a afirmat că familia Greceanîi a luat un împrumut de la BEM în sumă de 40 milioane de lei pe care nu l-a întors.

În 2015, Ziarul Naţional a publicat o investigaţie în care se scria că Fabrica de Vin din Cojuşna, în consiliul de directori al căreia se afla soţul Zinaidei Greceanîi, Alexei Greceanîi, a luat un credit de la BEM în valoare de 1,63 de milioane de euro şi 500 de mii de dolari.

În 2010, fabrica a intrat în faliment. Iar un an mai târziu, în 2011, o companie privată, „Alsvit-print”, a răscumpărat bunurile fabricii, gajate la bancă, cu un alt credit, contractat de firmă de la BEM, în valoare de 40 de milioane de lei. Firma „Alsvit-print” oficial era fondată de o companie off-shore, „Handows Trading”. Există însă documente oficiale care demonstrează că beneficiar al acestei companii străine este Alexei Greceanîi.

Zinaida Greceanîi şi reprezentanţii PSRM în mai multe rânduri au negat aceste acuzaţii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite