VIDEO Blocul ACUM rămâne în opoziţie. Maia Sandu şi Andrei Năstase refuză alianţa cu PSRM sau PDM: Dacă am face acest lucru, am ucide speranţa oamenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Blocul electoral ACUM, condus de Andrei Năstase şi Maia Sandu, a anunţat marţi, 12 martie, că nu vor da curs invitaţiei PSRM la negocieri şi că nu vor accepta o eventuală alianţă de guvernare nici cu Socialiştii, nici cu Democraţii. Blocul ACUM va propune Parlamentului un set de legi „ce vizează eliberarea instituţiilor statului de sub controlul grupării Plahotniuc”.

Pachetul de legi, propus de blocul ACUM, adoptarea declaraţiei Parlamentului cu privire la caracterul capturat al instituţiilor statului, presupune anularea sistemului electoral mixt şi trecerea la cel proporţional, demiterea procurorului general şi numirea în funcţie a unui procuror independent, demiterea conducerii Comisiei Electorale Centrale, demiterea conducerii SIS, CNA, Audovizualului, ANI, Curţii Supreme de Justiţie etc.

„Noi, cei din Blocul ACUM, ne-am asumat cu responsabilitate un singur parteneriat, parteneriatul cu cetăţenii R.Moldova”, a declarat Andrei Năstase într-o conferinţă de presă.

Potrivit lui, „este limpede că atât Plahotniuc, cât şi Dodon caută să-şi mascheze alianţa de ani de ani de zile şi negocierile ascunse pe care le poartă încă înainte de votul din 24 februarie”. 

„Se cuvine să cunoaştem cu toţii, întreaga societate şi partenerii de dezvoltare, care este conţinutul târgului secret Plahotniuc-Dodon, care au decis în mod ipocrit să folosească în comunicarea publică Blocul ACUM pe post de primă opţiunie, ca mai apoi să formalizeze o coaliţie obscură care există şi este funcţională de ani de zile, fie să declanşeze alegeri anticipate, concomitent cu cele locale, punând în plicare mecanismul votului mixt de fraudare a alegerilor”, a spus Năstase.

Năstase susţine că, dacă ar face o alianţă cu PSRM sau PDM, ar dezamăgi oamenii şi le-ar ucide speranţa că Moldova are un viitor.

„Retorica PD şi PSRM are în centrul ei preocuparea pentru un singur subiect, cine cu cine face alianţă. Niciun cuvânt despre ce avem de făcut şi pentru cine avem de făcut”, a menţionat Năstase.

Socialiştii au anunţat luni, 11 martie, într-un briefing de presă, că au decis să dea startul discuţiilor cu reprezentanţii tuturor partidelor politice care au acces în Parlament, în vederea formării unor alianţe de guvernare în jurul Partidului Socialiştilor. Primii invitaţi la dialog sunt liderii Blocului ACUM, pentru că ar exista mai multe interese în comun între cele două forţe, decât cu PDM.

Amintim că, după alegerile din 24 februarie, PSRM a obţinut 35 de mandate în Parlament, PDM - 30, ACUM - 26, Partidul Şor - 7, independenţi - 3.

Înainte de alegeri, PSRM a anunţat că nu va face alianţă cu niciun partid din actualul Parlament. Aceeaşi poziţie a exprimat-o şi Blocul ACUM.

Vicepreşedintele PDM Vladimir Cebotari a anunţat vineri, 1 martie, că democraţii nu-şi doresc alegeri anticipate şi că vor pleda pentru formarea unei coaliţii de guvernare.

În acest sens, Vladimir Cebotari a subliniat că a transmis o invitaţie la negocieri celor două componente ale Blocului ACUM - PAS şi PPDA, însă la care nu a primit un răspuns.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite