Veaceslav Negruţă: Producerea de criptovalută în regiunea transnistreană exercită presiune asupra leului moldovenesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producerea de criptovalută în regiunea transnistreană exercită presiune asupra monedei naţionale a Republicii Moldova. Declaraţia aparţine expertului Transparency International Moldova, Veaceslav Negruţă. Potrivit lui, BNM trebuie să ofere mai multe informaţii în acest domeniu cu atât mai mult cu cât există o problemă cu regiunea transnistreană din punctul de vedere că leul nu circulă în stânga Nistrului, transmite IPN.

„În cazul dat, prin astfel de cripto se crează o presiune adiţională asupra leului moldovenesc. Pentru economii mici aşa cum este Republica Moldova, astfel de „aspiratoare” plasate în zone nerecunoscute, unde legea nu funcţionează, riscul este că întreaga economie peste noapte ar putea să fie blocată, dacă „aspiratorul” va extrage tot ce mişcă economia”, a afirmat expertul în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Potrivit lui, orice monedă naţională are un fundament economic, fie că este vorba de rezerva valutară, fie că este vorba de totalitatea bunurilor care se creează în acea economie. Diferenţa dintre aceste monede şi cele virtuale este că în spatele monedei virtuale nu există un centru de emisie, nu există reguli şi nu există garanţii că aceste investiţii pot fi recuperate. Or, manipularea, panica care poate fi foarte uşor indusă creează riscuri sporite pentru orice astfel de „investiţii” şi „investitori”.

Recent, o investigaţie a Centrului de Investigaţii Jurnalistice a arătat că în stânga Nistrului sunt circa 10 ferme de producere a criptovalutei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite