Valeriu Munteanu: Taxele şi impozitele plătite de chişinăuieni să rămână în bugetul municipal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidatul Partidului Liberal la funcţia de primar al Chişinăului, Valeriu Munteanu, propune ca taxele şi impozitele plătite de chişinăuieni să rămână în bugetul municipal şi să nu mai fie la dispoziţia Guvernului. Potrivit acestuia, un exemplu în acest sens este în UTA Găgăuzia, unde 100% din impozitul pe venit al persoanelor fizice şi juridice, TVA şi accize, formatoare de buget, rămân la Comrat.

Într-o conferinţă de presă, susţinută alături de deputaţii liberali, Valeriu Munteanu a anunţat că PL vine cu un proiect de lege de amendare a Legii finanţelor publice locale, transmite IPN.

Candidatul PL susţine că în comparaţie cu situaţia de la Comrat,chişinăuienii rămân a fi prizonierii intereselor politice. „Chişinăul este unica capitală din Europa care are pentru dezvoltare doar 3% din cele patru miliarde care există în bugetul municipiului Chişinău, restul sunt pentru cheltuieli curente”, susţine Valeriu Munteanu.

Potrivit lui, oraşul Chişinău încasează anual, mai exact în 2017, zece miliarde de lei, însă bugetul Chişinăului pentru 2018 este de patru miliarde doar. „Şase miliarde de lei le ia Guvernul pentru necesităţi proprii şi din păcate le distribuie pe criteriu politic. Cine se poate apleca mai mult în faţa Partidului Democrat şi personal în faţa domnului Plahotniuc acela primeşte bani”, spune Valeriu Munteanu. Candidatul la Primărie consideră că în acest caz este încălcată brutal Carta autonomiei locale.

Valeriu Munteanu susţine că respectivul proiect de lege este un început în acţiunea liberalilor de redimensionare a finanţelor publice locale, lucru care va permite dezvoltarea oraşului pentru un termen mediu şi lung. „În caz contrar Chişinăul va degrada tot mai mult iar politicul din Republica Moldova va putea să intervină tot mai mult în gestionarea surselor care sunt sustrase din buzunarele chişinăuienilor şi duse în ală parte în interese strict politice şi electorale”, a menţionat Valeriu Munteanu.

Deputatul liberal, Roman Boţan, a spus că proiectul de lege propus vine să confirme necesitatea respectării Cartei europene a autonomiei locale pe dimensiunea financiară, o condiţie care este primordială pentru descentralizarea administrativă. În opinia sa, autorităţile publice locale trebuie să dispună de suficiente instrumente pentru ca sursele să poată fi gestionate corect şi cu eficienţă pentru dezvoltarea comunităţilor locale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite