Timofti, despre afirmaţiile lui Dodon că Chişinăul trebuie să-i ceară scuze Tiraspolului: „Nu avem pentru ce să cerem scuze de la un regim separatist”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO colaj Adevărul
FOTO colaj Adevărul

Preşedintele Nicolae Timofti a reacţionat în urma declaraţiilor lui Igor Dodon din 16 decembrie, pentru Russia Today, potrivit cărora autorităţile de la Chişinău sunt vinovate de războiul de pe Nistru din 1992, pe motiv că şi-au dorit unirea cu România.

„În domeniul politic există subiecte vulnerabile, care nu pot fi tratate categoric şi unilateral, iar dacă cineva o face, ar trebui să-şi asume şi riscul consecinţelor. Una din afirmaţiile sfidătoare la adresa combatanţilor războiului de pe Nistru, a familiilor care şi-au pierdut în lupte taţii şi feciorii, dar şi a autorităţilor statului este cea cu referire la scuzele pe care „Chişinăul ar trebui să le ceară Transnistriei”.

Care a fost vina Chişinăului că la 2 martie 1992, când Republica Moldova primea statut de stat membru al ONU, forţele separatiste au atacat posturile de poliţie ale Chişinăului de pe malul estic al Nistrului?! În cele patru luni de lupte, care s-au dat pe platourile de la Cocieri, Coşniţa, Tighina, s-a vărsat mult sânge pentru apărarea independenţei naţionale şi a integrităţii teritoriale. Să ne cerem, astăzi, scuze pentru că nu am cedat, pentru că nu ne-am trădat idealul şi am vrut să ne apărăm regimul constituţional?

Am ferma convingere că preşedintele Republicii Moldova, indiferent de zona politică de pe care ajunge la principala funcţie în stat, trebuie să susţină tranşant procesul de evacuare a armatei ruse, staţionate nelegal în stânga Nistrului şi să fie mai temperat în relaţiile cu liderii separatişti de la Tiraspol, precum şi în intenţiile de a federaliza Republica Moldova”, se arată într-un comunicat de presă al Preşedinţiei.        

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite