Sondaj. Trei partide ar accede în Parlamentul Republicii Moldova dacă duminică ar avea loc alegeri anticipate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlament Moldova

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, în legislativ ar accede trei formaţiuni politice: Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor, pentru care ar vota 27,9% din alegători, Partidul Acţiune şi Solidaritate, cu 27,2% voturi, şi Partidul politic Şor, cu 12,1%. Alte formaţiuni politice nu ar trece pragul electoral. Constatările se conţin într-un sondaj realizat de compania de cercetare sociologică [imas].

„Este primul sondaj realizat de [imas] în care ordinea intenţiilor de vot se schimbă. De data aceasta pe locul întâi avem Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor. E drept că la o diferenţă foarte mică, nesemnificativă. În principiu ar putea fi şi egalitate sau, dat fiind faptul marja de eroare, şi PAS ar putea fi în faţă. Dar important aici sunt trendurile. Vedem cum evoluează şi Partidul Şor, care ajunge la 12,1% intenţii nete de vot”, a declarat Doru Petruţi, director general [imas], într-o conferinţă de presă la IPN.

Doru Petruţi a menţionat că interesul pentru alegerile parlamentare anticipate începe să crească. „Avem aproape 40% care spun că ar fi interesate. În momentul acesta, 38% ştiu cu cine vor vota. 23% sunt mai degrabă hotărâţi, în timp ce undeva spre 40% îşi caută încă o opţiune sau au anumite reţineri”, a notat Doru Petruţi. Din numărul respondenţilor care au o opţiune de vot, 36,1% ar vota cu BCS, 35,2% ar vota cu PAS, iar 15,7% ar vota cu PPŞ.

Respondenţii sondajului au fost rugaţi să dea note de la 1 la 10 unei liste de politicieni. Cu note de la 7 la 10, cumulate, pe primul loc iese primarul capitalei, Ion Ceban. Pe locul doi este fostul preşedinte, socialistul Igor Dodon, iar pe locul trei este fostul preşedinte, comunistul Vladimir Voronin. Pe locul patru este liderul Partidului politic Şor, Ilan Şor, cu o creştere, mai ales în zona de nord, fapt influenţat în opinia lui Doru Petruţi de alegerile de la Bălţi. Preşedintele Maia Sandu s-a situat în acest clasament pe locul cinci, înregistrând un trend descendent comparativ cu cercetările anterioare.

La capitolul social-economic, Doru Petruţi a declarat că situaţia se înrăutăţeşte. Peste 70% din respondenţi au spus că direcţia pe care se îndreaptă ţara este una greşită. „Gradul de nemulţumire legat de modul în care oamenii trăiesc creşte destul de mult şi ajungem la aproape 60% care se declară deloc sau nu prea mulţumiţi. Comparaţiile cu anul precedent arată tot mai rău. Avem 55% oameni care, atunci când fac comparaţie cu anul trecut, chiar dacă a fost un an de pandemie, consideră că acum viaţa lor e mai proastă sau e ceva mai proastă. Nivelul de optimism scade considerabil. Avem unul din patru respondenţi care se declară optimist în ceea ce priveşte modul în care va trăi peste un an. Însă mult mai prost şi ceva mai prost avem un procent record – 48% persoane pesimiste”, a notat directorul companiei.

De asemenea, respondenţii au fost întrebaţi ce ar alege între Uniunea Europeană şi Uniunea Economică Eurasiatică. Cei mai mulţi – 46% – au optat pentru Uniunea Europeană, iar 39% au optat pentru Uniunea Economică Eurasiatică. 15 din intervievaţi nu ştiu sau nu au răspuns.

Sondajul a fost realizat în perioada 24 ianuarie-14 februarie, pe un eşantion de 1 123 de respondenţi. Chestionarele au fost realizate faţă în faţă, atât în limba română, cât şi în limba rusă. Eroarea maximă de eşantionare este de ±3%.

Comanditarul sondajului este „Public Media”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite