Procurorul general interimar poate iniţia eliberarea lui Ruslan Popov din funcţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ruslan Popov, adjunctul procurorului general suspendat, Alexandru Stoianoglo.
Ruslan Popov, adjunctul procurorului general suspendat, Alexandru Stoianoglo.

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, poate iniţia eliberarea lui Ruslan Popov din funcţia de adjunct al procurorului general, din care este suspendat momentan. Consiliul Superior al Procurorilor a luat act de demersul lui Dumitru Robu cu privire la raporturile juridice de muncă ale lui Ruslan Popov, transmite IPN.

Ruslan Popov a declarat în cadrul şedinţei CSP că în lista funcţiilor vacante nu se regăsesc toate locurile vacante disponibile, inclusiv funcţii de conducere. Ba mai mult, potrivit lui, CSP şi-a arogat dreptul să decidă că adjunctul procurorului general îşi poate alege doar o funcţie executivă, nu şi una de conducere pentru care el ar putea opta.

„Consider că expunerea funcţiilor vacante în lista publică nu este o discreţie a cuiva. Nu trebuie să decidă care funcţie le scoatem, care nu le scoatem. Se scot toate funcţiile publice. În sensul acesta, după mine, orice omisiune, orice ascundere a funcţiilor vacante ar presupune de fapt un abuz sau o depăşire a atribuţiilor”, a afirmat Ruslan Popov.

La rândul său, Dumitru Robu a menţionat că Procuratura Generală urmează a fi reorganizată şi optimizată şi, din acest considerent, nu pot fi prezentate toate informaţiile. Ruslan Popov a avut la dispoziţie 15 zile pentru a-şi alege o funcţie vacantă, însă acest termen a expirat. „Şi încă un moment, în Legea cu privire la procuratură e scris negru pe alb – în funcţie de procuror şi nicidecum nu este menţionat în funcţie de procuror conducător. Pentru funcţia de procuror conducător, după cum cunoaşteţi, urmează concurs”, a mai spus procurorul general interimar.

Consiliul Superior al Procurorilor le-a anunţat decizia după aproximativ o oră de deliberări: „A lua act de demersul procurorului general interimar şi a remite materialele aferente subiectului procurorului general interimar pentru demararea procedurilor administrative”. Doi membri au formulat opinii separate. Acestea vor fi publicate ulterior.

Ruslan Popov este cercetat pentru îmbogăţire ilicită. El a fost reţinut pe 9 octombrie, iar ulterior a fost plasat sub control judiciar.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite