PAS va depune un denunţ la Procuratură: Contrabanda cu ţigări a căpătat amploare odată cu instaurarea „Guvernului Dodon”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Grosu FOTO by Constantin Grigorita

Contrabanda cu ţigări a căpătat amploare odată cu instaurarea „Guvernului Dodon”. Declaraţia aparţine preşedintelui fracţiunii PAS, Igor Grosu, care susţine că, în timp ce Uniunea Europeană, partenerii de dezvoltare, au venit cu ajutor pentru ţară, condiţionat de reforme, „guvernarea Dodon” răspunde cu contrabandă, care inundă piaţa europeană şi în special piaţa românească, transmite IPN.

La un briefing de presă, Igor Grosu a calificat contrabanda cu ţigări drept „un fenomen ruşinos, regretabil, care nu doar că afectează imaginea Republicii Moldova, dar aduce după sine sărăcie, hoţie şi tot ce derivă din aceste fenomene urâte”. „Performanţa ruşinoasă a guvernului Dodon este că s-a ajuns ca fenomenul sau contracararea contrabandei cu ţigări şi alcool să ajungă condiţionalitate în relaţia noastră cu partenerii europeni”, a declarat preşedintele Fracţiunii PAS

Rosian Vasiloi, fost şef al Poliţiei de Frontieră, în Guvernul Sandu, a prezentat date statistice care reies din informaţiile publice prezentate de autorităţile din dreapta şi stânga Prutului despre traficul ilicit de ţigarete la frontiera externă a Uniunii Europene. Monitorizările arată că, în perioada ianuarie-mai 2020, autorităţile române au reţinut în judeţele Botosani, Iasi, Vaslui şi Galaţi, peste două milioane de ţigarete, în valoare de peste un milion 700 de mii de lei româneşti, echivalentul a şapte milioane de lei moldoveneşti.

„Tot în această perioadă, autorităţile din stânga Prutului, din Republica Moldova, au reţinut puţin peste 400 de mii de ţigarete. O parte din acestea fiind reţinute în interiorul ţării, o parte în punctele de trecere a frontierei de stat şi niciun caz nu a avut loc la frontiera verde”, a precizat Rosian Vasiloi.

Potrivit fostului şef al Poliţiei de Frontieră, în total, în perioada ianuarie-iunie 2020, autorităţile au reţinut ţigarete în valoare de circa 14 milioane lei moldoveneşti. Acesta a precizat că doar în iunie autorităţile române au reţinut peste trei milioane de ţigarete, „când criza pandemică era în desfăşurare şi frontierele erau practic închise”. „Suntem la etapa de definitivare, cu colegii, a unui proiect de lege prin care se va propune înăsprirea pedepselor pentru acţiuni de contrabandă”, a adăugat Rosian Vasiloi.

Deputatul Igor Grosu a declarat că, în calitate de membru al Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică, va cere audierea instituţiilor statului responsabile de contracararea traficului de ţigarete.

„Voi face denunţ la Procuratura Generală, oferind toate aceste date pentru a da o apreciere: au făcut sau nu instituţiile responsabile de contracararea acestui fenomen tot ce le-a fost în putinţă” a încheiat preşedintele Fracţiunii PAS.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite