Negocieri: astăzi se va discuta în format larg programul de guvernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acordul privind crearea majorităţii parlamentare între Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat şi Partidul Liberal poate fi semnat chiar astăzi, 21 iulie. Tot astăzi urmează ca grupul de experţi să se întrunească în format mai larg pentru a pune toate punctele în programul de activitate al viitorului Guvern. Declaraţii în acest sens au fost făcute după discuţiile de luni seara în cadrul grupului de lucru, transmite IPN.

Valeriu Munteanu, deputat liberal, a spus că în grupul de lucru s-a discutat despre programul de guvernare, urmează să se întrunescă acest grup de lucru în format mai larg, să se implice şi alţi colegi pe diferite domenii. Parlamentarul a menţionat că până la ora actuală PL nu a luat o decizie privind ministerele pe care le va avea în responsabilitate. Cât ţine de reforma organelor de drept, Valeriu Munteanu a menţionat că membrii alianţei de guvernământ vor depune eforturi pentru a îmbunătăţi proiectul de lege privind reformarea procuraturii. Totodată, liberalii îşi doresc ca până la votarea acestui proiect în lectură finală, în Republica Moldova să ajungă misiunea partenerilor externi în justiţie cu expertiza sa. Munteanu a mai spus că s-a convenit şi creşterea capacităţii de control parlamentar pentru ca din timp să fie prevenite anumite excese.

Valeriu Streleţ, deputat liberal-democrat, a declarat că în cadrul grupului de experţi se vorbeşte despre reforma entităţilor independente care urmează a fi resetate, deoarece nu şi-au probat eficienţa şi ca pe viitor să fie evitate fraudele. Parlamentarul a spus că opinia misiunii de experţi din UE în reforma justiţiei va fi una determinantă.

Sergiu Sârbu, deputat PDM, a menţionat că s-a convenit ca reformarea instituţiilor de drept să aibă loc în cooperare cu partenerii externi. „Ca să nu călcăm strâmb, este important să punem toate punctele la locurile lor”, a subliniat deputatul.

Negocierile privind crearea majorităţii parlamentare au loc de la începutul lunii curente. Cele 3 partide încă nu au anunţat nimic despre partajarea funcţiilor, dar au spus că pentru a evita un blocaj pe viitor privind alegerea şefului statului s-a decis organizarea unui referendum pentru a reduce numărul de voturi necesar pentru desemnarea acestuia de către Parlament.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite