Moldovenii născuţi în URSS vor putea solicita şi primi mai uşor cetăţenia Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetăţenii Republicii Moldova care s-au născut până la căderea Uniunii Sovietice vor putea solicita şi primi, în baza acestui fapt, cetăţenia Rusiei. În acest sens, Comitetul Dumei de Stat al Rusiei a aprobat proiectul de lege ce va facilita obţinerea cetăţeniei Rusiei, pentru persoanele care s-au născut în Rusia, URSS sau Imperiul Sovietic.

În textul proiectului de lege scrie că modificările propuse vin să ajusteze legislaţia rusă în conformitate cu însărcinarea dată de Vladimir Putin la 12 decembrie 2012, privind purtătorii de limbă rusă.

„Vă îndemn să elaboraţi o ordine mai operativă de eliberare a cetăţeniei ruse concetăţenilor noştri, purtătorilor de limbă şi literatură rusă, urmaşii direcţi a celor născuţi în Imperiul Rus sau în URSS. Celor care vor să se mute în ţara noastră permanent şi vor renunţa la cetăţenia pe care o deţin”, a declarat Putin anterior.

Vor putea solicita cetăţenia rusă nu doar persoanele născute în Rusia şi URSS, ci şi rudele de gradul întâi ale acestora, scrie moldovanews.md.

Cei care vor fi în proces de obţinere a cetăţeniei ruse vor putea primi permis de şedere fără a prezenta probe că renunţă la cetăţenia altui stat (conform legislaţiei ruse doar o cetăţenie poţi avea în posesie)

Documentul a fost înregistrat şi direcţionat preşedintelui Dumei de Stat pe 30 decembrie 2016. Proiectul de lege va fi examinat şi de alte comitete ale Dumei, după care va fi supus votului în plenul Dumei de Stat a Federaţiei Ruse.

Şansele ca proiectul de lege să fie votat sunt foarte mari, deoarece acesta a fost propus de către prim-vicepreşedintele Comitetului pentru relaţiile cu CSI şi integrare euroasiatică, Konstantin Zatulinîi, din Partidul Rusia Unită, formaţiune aflată la guvernare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite