Maia Sandu s-a întâlnit cu membrii CSM: „Unii judecători iau decizii ilegale”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
x

Preşedintele Maia Sandu susţine că percepţia oamenilor din ţară este că astăzi deciziile judecătoreşti se vând ca la licitaţie şi această percepţie, în opinia sa, este aproape de realitate pentru multe cazuri care ajung în instanţă. Declaraţia a fost făcută la o întrevedere pe care şefa statului a avut-o astăzi, 27 mai, cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii, transmite IPN.

Ea a criticat dur magistraţii din cauza cărora Republica Moldova a pierdute dosare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, generând cheltuieli de stat enorme. La fel, a criticat şi practica deciziilor diferenţiate, şi tărăgănarea dosarelor de rezonanţă.

„Cine opreşte aceste ilegalităţi, ilegalităţi care ne costă foarte mult, ilegalităţi care nu ne permit să dezvoltăm economia, să aducem investiţii, să deschidem locuri de muncă, să le creăm oportunităţi aici, acasă, ca să nu plece? Cine-i opreşte pe judecătorii din cauza căror noi plătim sute de milioane sau chiar miliarde pentru că ei dau decizii ilegale?”, a întrebat Maia Sandu.

Şefa statului a declarat că sistemul judecătoresc astăzi pune în pericol securitatea statului Republica Moldova. 

„Nu este o noutate pentru nimeni că unii judecători iau decizii ilegale, îndeplinind anumite ordine sau încercând să câştige în mod ilegal bani. aceste decizii ilegale nedreptăţesc oamenii şi dăunează statului. Dumneavoastră ştiţi despre aceste cazuri. Judecătorii din sistem cunosc foarte bine situaţia. Dar nu ştiu dacă înţelegeţi pe deplin amploarea acestei daune pe care o provoacă deciziile ilegale ale unor judecători. Şi aceste daune sunt pentru cetăţeni individuali, dar şi pentru stat în general, pe toate dimensiunile”, menţionat preşedintele.

Îngrijorările sunt enorme în raport cu dosarele pierdute la CEDO. În perioada anilor 2001-2020, Curtea Europeană a pronunţat 473 de hotărâri împotriva Republicii Moldova, dintre care în 413 cazuri a fost constată cel puţin o violare a Convenţiei din partea Moldovei. Suma prejudiciilor achitate de Guvern ajunge la zeci de milioane de euro. Şi cel mai grav este că acum pe rol sunt alte cazuri împotriva statului, care reies din decizii ilegale mai recente. Este vorba despre sute de milioane de euro. 

Preşedintele a invocat şi deciziile diferenţiate ale magistraţilor. „De exemplu, în cazul lui Vasile Botnari, care a sechestrat şi a deportat ilegal oameni, sistemul i-a dat o amendă de 88 de mii de lei. În cazul lui Şor – se pare că procesul de judecată o să dureze încă o sută de ani. Nu văd altă evoluţie a lucrurilor, dacă nu se schimbă ceva în sistem”, spune Maia Sandu. De asemenea, ea a făcut referire la implicarea judecătorilor în frauda cunoscută ca „laundromat” şi la deciziile pronunţate de aceştia.

„Eu mă întreb dacă sistemul chiar vrea cu adevărat independenţă şi vrea corectitudine din partea politicienilor şi a celor cu funcţii înalte. Pentru că dacă vrea corectitudine, eu nu înţeleg de ce au fost scoşi basma curată cei care au fost prinşi asupra faptului că cumpărau deputaţi?”, a mai remarcat şefa statului.

„Eu sunt pentru independenţa justiţiei şi eu îmi doresc să ajung acolo. Dar, independenţa justiţiei trebuie să meargă mână în mână cu responsabilitatea. Şi dumneavoastră sunteţi cei care trebuie să fiţi cei mai interesaţi să eliminaţi din sistem oamenii care compromit sistemul”, a conchis preşedintele.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite