Liderul PCRM: Majoritatea clasei politice astăzi este coruptă. Banul e la putere!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea clasei politice este coruptă şi în special cea care reprezintă guvernarea, pentru că ea este „faţa“ ţării. Aceasta trebuie să soluţioneze problemele existente, însă predomină corupţia şi nu doar în sensul că se dau şi se iau bani, dar şi în cel în care persoanele sunt promovate în funcţii doar pentru că sunt membri ai unui partid.

Ajunşi în funcţii, aceşti oameni îndeplinesc indicaţiile şefului, dar nu în interesul cetăţenilor şi al ţării. Declaraţiile aparţin fostului preşedinte, liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, care a acordat un interviu pentru IPN, cu ocazia celor 26 de ani de Independenţă a Republicii Moldova.

Fostul şef de stat este de părere că şi alegătorii îşi merită guvernarea. „Şi noi, comuniştii, suntem vinovaţi că nu am explicat suficient alegătorilor ce va urma, deşi le-am spus oamenilor că votează pentru ei, în primul rând. Dar nici noi nu putem fi prevăzători. Cine a ştiut că o să cumpere atâţia deputaţi, că vor fura atâtea miliarde? În primul rând, problema vine de la alegător. El votează nu cum îl duce mintea, dar cine şi cum îi cere. Alegătorul până nu va vota conştient, nu se va schimba nimic, de aceea cei de la guvernare utilizează posibilitatea de a arunca milioane în stânga şi în dreapta la alegeri şi cumpără voturile oamenilor. Ne tăiem singuri creanga de sub noi. Îi cumpără moral şi îi cumpără prin mită până la alegeri şi în ziua alegerilor, şi după”, a opinat politicianul.

Vladimir Voronin consideră că ar fi bine ca omul să conştientizeze că acel buletin pe care îl pune în urna de vot, are o valoare mai mare decât orice sume de bani. Are o valoare pentru el însuşi ca cetăţean pentru următorii patru ani de viaţă. „Cu părere de rău, noi chiar dacă explicăm, vin aceştia care bagă trei-patru sute de lei şi cetăţeanul îşi vinde interesele familiei şi interesele proprii, interesele ţării, iar după aceasta umblă şi boceşte. Am mai declarat şi anterior că dacă s-ar petrece un concurs internaţional la bocete, cu siguranţă, moldovenii ar lua premiul mare: „of, Doamne, ce să fac!”. Şi aşa tot timpul, 26 de ani de „of, Doamne!””, susţine fostul preşedinte.

Liderul PCRM a declarat că noţiunea de „stat acaparat”, care a fost atribuită Republicii Moldova încă acum cinci ani, este valabilă şi astăzi. Ba mai mult, acum se adăugă şi întrebarea „de cine este acaparat?”. „L-a acaparat aceeaşi grupare mafiotică, criminală, care astăzi conduce ţara”, spune politicianul. Potrivit lui, structuri mafiote criminale au fost întotdeauna de la Independenţă încoace: „Guvernarea comunistă a luptat cu ele, mai ales cu acea criminalitate din instituţiile de stat şi a reuşit multe”.

„Această noţiune de „stat acaparat” s-a completat în timp cu noi elemente. Iată au loc alegeri parlamentare, s-au făcut totalizările – un partid a venit în Parlament cu 19 mandate, altul a venit cu 21, adică noi, altul a venit cu 25. Acum acel partid care a venit cu 19 mandate, Partidul Democrat, are majoritatea – peste 50. I-au cumpărat ca pe purcei la piaţă şi aceasta e normalitate? E lege?”, susţine Vladimir Voronin.

„Dar cine şi ce drepturi are astăzi în Moldova? Banul e la putere!“

Vladimir Voronin că instituţiile democratice din ţară nu au nici un drept să fie astăzi numite astfel – democratice. „Am vorbit despre noţiunea de „stat acaparat” care caracterizează şi aceste instituţii. Doar dacă oamenii se vor trezi şi vor conştientiza într-o zi, ceva ar mai putea fi schimbat. Sunt soluţii, de exemplu, PCRM va marca în octombrie o sută de ani de la Marea Revoluţie Socialistă. Noi cunoaştem tot mecanismul cum Lenin a pregătit revoluţia şi în prezent trebuie de analizat dacă se potrivesc astfel de acţiuni sau trebuie folosite alte mecanisme. Toate aceste răni de pe corpul Moldovei de atâţia ani de zile distrug ţara şi nu-i permit să se dezvolte şi nici nu permit oamenilor să aibă o viaţă mai bună”, susţine politicianul.

Cât ţine de libertatea presei, care este unul din indicii de bază ai unui stat democratic, Vladimir Voronin a menţionat că pe timpul guvernării comuniste s-au deschis şi televiziuni şi ziare, şi niciodată niciun radiodifuzor nu a fost penalizat. Şi chiar dacă cineva din echipa sa, îi spunea că nu sunt de acord cu ceea ce s-a scris despre ei sau că nu este adevărat, liderul PCRM spune că îi îndemna să ceară dezminţiri sau chiar să se adreseze în judecată. „Sunt mai mult vorbe şi mereu au fost precum că eram răi, pentru că eram comunişti. Care liberate a presei acum? Toată presa este culcată sub oligarhi şi cei care au cumpărat Parlamentul şi şi-au creat preşedintele-marionetă”, a declarat politicianul. Ex-preşedintele Voronin nu împărtăşeşte percepţia cvasigenerală că şi în perioada guvernării comunistă presa era controlată puternic, iar, cea care nu putea fi controlată, a fost marginalizată sau lichidată, după exemplul fostei Agenţii municipale de presă Info-Prim, succesorul moral al căreia este Agenţia Info-Prim NEO (IPN).

Fostul şef de stat consideră că tendinţa „din rău în mai rău” este caracteristică nu doar domeniului presei, dar se atestă pe toate dimensiunile. Potrivit lui, în politică aproape toate partidele sunt marionete şi la fel e şi în domeniul social, şi în cel economic. Şi totul se trage de la interese. Politicianul susţine că, în primul rând, trebuie oprit „dezmăţul care are aloc pe parcursul aproape a zece ani şi că trebuie organizată adecvat activitatea din toate ramurile şi la nivel local, şi la nivel central, dar prioritar pentru cetăţeni”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite