„Labirintul destinului“ lui Mircea Snegur. Primul preşedinte al Republicii Moldova a lansat şase volume de memorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul preşedinte al Republicii Moldova (1990-1997) a lansat şase volume de memorii, la care a muncit un deceniu. La vârsta de aproape 74 de ani, fostul politician se gândeşte să mai scrie un tom.

După zece ani în care şi-a aşternut memoriile pe circa 4.400 de pagini, primul preşedinte al Republicii Moldova a lansat, ieri, la Academia de Ştiinţe, cartea „Labirintul destinului“. Împărţită în şase volume, creaţia conţine amintiri din copilăria, adolescenţa şi studenţia lui Mircea Snegur, despre mişcarea de renaştere naţională, democratizarea ţării şi stabilirea relaţiilor internaţionale. „Le-am scris cu mâna mea, în baza analizei materialelor pe care le-am acumulat pe parcurs. Prefer să scriu cu peniţa, pentru că astfel trăiesc mai profund toate evenimentele şi peripeţiile prin care am trecut“, a mărturisit Mircea Snegur.

DE LA FIU DE ŢĂRAN PÂNĂ LA ŞEF DE STAT

Cititorilor le recomandă toate cele şase tomuri, unul însă îi este mai drag. „Mie îmi place primul volum, la care am lucrat mai mult. În «Calea spre Olimp» descriu parcursul meu de la un simplu fecior de ţăran până la alegerea mea în funcţia de preşedinte“, a explicat autorul.

Deşi se declară împlinit, spune că nu se va opri aici. „Mă gândesc că s-ar mai cere un volum post-prezidenţial, despre maturizarea clasei politice din Moldova. Nu putem trece nici peste epoca de stagnare 2001-2009. Lucrurile trebuie scoase la suprafaţă ca să mai potolim declaraţiile celor care au guvernat ţara în acea perioadă“, a adăugat Mircea Snegur.

La lansare a participat şi actualul şef al statului, care a evidenţiat că realizările Moldovei din ultima perioadă se datorează inclusiv activităţii primului preşedinte al ţării. „Totată munca lui Mircea Snegur a contribuit la ceea ce avem astăzi, mă refer la parafarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, care este un succes pentru Moldova. Sunt convins că semnarea acordului va duce şi la acceptarea ţării noastre în sânul familiei europene. Aceste cărţi vor contribui la cunoaşterea istoriei noastre, a timpului pe care l-aţi trăit împreună cu cetăţenii Republicii Moldova. Ştiu că aveţi capacităţi şi puteri de a mai crea ceva nou“, i s-a adresat Nicolae Timofti.

Volumele evocă o epocă întreagă în care am trecut prin greutăţi, bătălii şi prin bucuria realizărilor. Gheorghe Duca, preşedintele AŞM

„E BINE SĂ ŞTIM GREŞELILE CA SĂ NU LE REPETĂM“

Mircea Snegur a primit un mesaj de încurajare şi de la succesorul său, Petru Lucins-chi. „Aceste memorii vor rămâne în istorie pentru cei care nu cunosc perioada de după URSS. E bine să ştim ce şi cum s-a făcut pentru a nu repeta greşelile. Cândva am fost oponenţi, dar eu am continuat ceea ce a început în 1991. Cea mai complicată situaţie este atunci când o guvernare se schimbă cu una diametral opusă şi atunci ţara nu se dezvoltă“, a spus cel de-al doilea preşedinte al ţării.

„Într-adevăr, viaţa noastră este ca un labirint. Niciodată nu ştim unde ne va arunca soarta, deşi ne place să credem că mergem tot timpul pe linie dreaptă“, a remarcat preşedintele Parlamentului, Igor Corman.
Democratul a vorbit şi despre criticile aduse primei guvernări a ţării, despre care scrie autorul. „Vă referiţi şi la săgeţile la adresa dumneavoastră, despre anumite greşeli, despre conflictul armat de pe Nistru. Este mult mai uşor de criticat, de dărâmat, de provocat crize, războaie. Este mult mai greu să construieşti şi să menţii pacea“, a menţionat Corman.

Nu ştiu dacă e o lucrare ştiinţifică, dar este un minereu din care se pot face lingouri adevărate. Andrei Strâmbeanu. scriitor, ex-consilier prezidenţial

ÎN VÂNZARE ÎN LIBRĂRII

Cele şase volume („Calea spre Olimp“, „Independenţa: între euforie şi zbucium“, „Edificarea statului“, „Republica Moldova şi lumea“, „Economia de piaţă: primii paşi“ şi „Presiunea tranziţiei“) pot fi găsite în librării la un preţ de 150 de lei fiecare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite