Iulian Groza, despre refuzul autorităţilor de la Chişinău de a se alătura sancţiunilor aplicate Rusiei: Noi nu ne putem permite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulian Groza
Iulian Groza

Reacţii contradictorii după decizia autorităţilor de la Chişinău de a refuza să se alăture statelor civilizate ale lumii în aplicarea sancţiunilor la adresa Federaţiei Ruse. Iulian Groza, desemnat recent de preşedintele Maia Sandu, membru al Consiliului Suprem de Securitate, spune că Republica Moldova nu-şi permite luxul de a se opune Rusiei, nici din punct de vedere economic, nici din punct de vedere energetic.

În acelaşi timp, preşedintele interimar al Platformei DA, Dinu Plîngău spune că Republica Moldova trebuia să se alăture Occidentului şi să sancţioneze Rusia pentru catastrofa umanitară din Ucraina, notează IPN.

Preşedintele interimar al Platformei DA spune că Republica Moldova trebuia să aplice sancţiuni Rusiei, deopotrivă cu restul statelor lumii care au ales să penalizeze agresiunea militară din Ucraina. În acelaşi timp, Dinu Plîngău spune că războiul din Ucraina deschide o fereastră de oportunitate unică pentru Republica Moldova de a se alătura demersului Ucrainei şi de a depune cererea de stat candidat la aderare.

„Oficialităţile noastre motivează nesusţinerea sancţiunilor aplicate Rusiei prin prisma dependenţei foarte mari de sursele energetice ale Federaţiei Ruse. Părerea mea este că Republica Moldova trebuia să se alăture lumii civilizate în aplicarea acestor sancţiuni, printr-un gest de solidaritate şi prin acel pact anti-război despre care vorbesc toate statele civilizate. Acum există o oportunitate ca Republica Moldova, alături de Ucraina, să ceară facilităţi de urgentare a procesului de aderare la UE. Acum unica noastră garanţie este Occidentul, trebuie să ne alăturăm lumii civilizate pentru că acest act al Rusiei nu va fi uitat prea curând”, a spus preşedintele interimar al Platformei DA, Dinu Plîngău, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

De cealaltă parte, Iulian Groza, membru al Consiliului Suprem de Securitate, spune că în condiţiile dependenţei energetice de Rusia şi a economiei fragile a Republicii Moldova, sancţionarea Rusiei este inoportună.

„Nu doar Republica Moldova nu s-a aliniat acestor sancţiuni, dar şi Georgia. Ţară care are capacitate militară şi de apărare mult mai mare ca Republica Moldova. Trebuie să avem o poziţie externă chibzuită şi trebuie să înţelegem că noi nu ne putem asuma ceea ce-şi pot permite statele UE sau NATO. Autorităţile Republicii Moldova au condamnat ferm acest război, au făcut apel la soluţionarea paşnică. Decizia de nealiniere la aceste măsuri este una asumată, pentru că responsabilitatea autorităţilor este de a asigura securitatea cetăţenilor noştri. Există argumente clare şi întemeiate legate de situaţia energetică, economia noastră, pericolul din partea Rusiei”, a spus preşedintele IPRE, Iulian Groza.

Acum două zile, preşedintele Zelensky a semnat cererea de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană. Iar ieri, dintr-un buncăr din Kiev, şi-a susţinut această cerere în plenul Parlamentului European. Ulterior, Parlamentul European a votat o rezoluţie în care recomandă Comisiei şi Consiliului Uniunii Europene să ofere Ucrainei statutul de stat candidat la aderare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite