Igor Dodon: Formarea majorităţii parlamentare şi a Guvernului a eşuat din cauza ACUM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon presedinte.md

Formarea majorităţii parlamentare şi a Guvernului în Republica Moldova a eşuat din cauza poziţiei neconstructive a blocului proeuropean ACUM. Opinia a fost exprimată de preşedintele Igor Dodon într-un interviu pentru Tass. Şeful statului consideră că dizolvarea Parlamentului şi alegerile anticipate pot fi evitate numai dacă în zilele următoare liderul PSRM, Zinaida Greceanîi, va fi aleasă preşedinte al Parlamentului, transmite IPN.

Potrivit lui Igor Dodon, Blocul ACUM se face vinovat de eşuarea negocierilor, întrucât a cerut să-i revină toată puterea. Aceasta chiar dacă PSRM are 35 de mandate, dar ACUM numai 26. Preşedintele consideră că motivul eşecului au fost diferenţele din interiorul ACUM, liderii căruia, Maia Sandu şi Andrei Năstase, nu pot împărţi puterea între ei.

Igor Dodon mai spune că nimeni altcineva, decât Zinaida Greceanîi, nu are şanse să fie ales preşedinte de Parlament. Socialiştii insistă pe funcţia de preşedinte al Parlamentului deoarece aceasta este o garanţie de sprijin pentru şeful statului în cazul suspendării sale din funcţie. „Dacă astfel de tentative vor fi făcute, va fi imposibil de ocolit veto-ul prezidenţial, deoarece socialiştii vor avea un speaker, care poate fi demis cu două treimi din voturi” a explicat Igor Dodon.

Şeful statului spune că alegerile anticipate sunt un scenariu nedorit pentru Republica Moldova, care se confruntă cu o criză economică severă după zece ani de conducere a coaliţiei partidelor proeuropene. „Aceste alegeri vor costa circa 100 de milioane de lei, care vor trebui alocaţi din bugetul de stat. Dacă aceste alegeri nu vor schimba în mod semnificativ balanţa în Parlament, iar părţile care au trecut nu se vor înţelege, există riscul de distrugere a ţării”, a spus preşedintele.

Igor Dodon aşteaptă răspunsul Curţii Constituţionale, care să clarifice perioada de trei luni de incapacitate a organismului legislativ, după care va invita liderii fracţiunilor parlamentare la consultaţii privind anunţarea alegerilor anticipate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite