Dodon, dispus să accepte schimbarea sistemului electoral doar dacă sunt respectate patru condiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Igor Dodon a anunţat marţi, 20 iunie, în cadrul unei emisiuni la AccentTV, că proiectul de lege privind trecerea la sistemul electoral mixt va fi votat doar dacă sunt acceptate patru condiţii din noua lege. Una dintre care este asigurarea dreptului reprezentanţilor din Transnistria să fie aleşi în Parlamentul Republicii Moldova.

Cele patru condiţii ale lui Igor Dodon sunt: 

- Să nu fie schimbat pragul electoral. Să rămână cel care există la moment, adică de 6%

- Pe circumscripţii uninominale trebuie să aibă loc doar un singur tur, iar candidatul care a obţinut cele mai multe voturi să fie considerat câştigător (nu neapărat 50+1 din voruri)

- În mod obligatoriu trebuie să fie oferite locuri pentru reprezentanţii Transnistriei, dar nu pur şi simplu locuri goale (precum doreau democraţii anterior, ca până la soluţionarea conflictului regiunea să aiba un anumit număr de fotolii libere), dar să fie fie ocupate de reprezentanţi reali.

- Să fie deschise mai multe circumscripţii electorale pentru diaspora, în mod special pentru cea din Rusia, pentru a putea să participe mai activ la vot.

Şeful statului dă asigurări că dacă cel puţin un punct dintre cele patru nu va fi inclus în proiectul de lege, atunci socialiştii renunţă să voteze schimbarea sistemului electoral.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite