Dodon îl acuză pe Candu de uzurparea puterii în stat: Vom examina acţiunile lui prin prisma Codului Penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Igor Dodon se arată extrem de nemulţumit de afirmaţiile lui Andrian Candu de marţi, 19 septembrie, cu referire la Armată şi la subiectul numirii în funcţie a ministrului Apărării. Şeful statului susţine că speakerul şi-a depăşit „atribuţiile funcţionale ale preşedintelui Parlamentului, dar şi prevederile legislaţiei” şi este dispus să sesizeze Procuratura pentru a verifica dacă şeful Legislativului nu şi-a depăşit atribuţiile.

„Am fi interesaţi să aflăm din ce surse se informează preşedintele Parlamentului şi dacă aceste scenarii nu sunt pregătite în careva dintre birourile guvernării, a Partidului Democrat sau de peste ocean”, a menţionat Igor Dodon într-o postare pe Facebook.

Preşedintele îi atrage atenţia speakerului „că astfel de acţiuni pot fi calificate drept uzurpare a puterii în stat, iar pe aşa încălcări nu există termen de prescripţie”.

„Conform legii cu privire la Forţele Armate şi a Constituţiei RM, „Preşedintele Republicii Moldova este comandantul suprem al Forţelor Armate şi poartă răspundere pentru starea sistemului naţional de apărare în limitele împuternicirilor prevăzute de Constituţie şi de alte acte normative”. Totodată, conform Legii Supreme, „în RM puterea legislativă, executivă şi judecătorească sunt separate şi colaborează în exercitarea prerogativelor ce le revin”, a mai precizat şeful statului.

În acest context, Dodon susţine că Preşedinţia examinează posibilitatea adresării organelor competente în vederea examinării acţiunilor lui Andrian Candu prin prisma Codului Penal.

Andrian Candu a comentat acuzaţiile lui Igor Dodon joi, 20 septembrie, în cadrul emisiunii „Fabrika” de la PublikaTV. Preşedintele Parlamentului a negat că ar fi uzurpat puterea în stat, declarând că puterea poate fi uzurpată de cei care au obţinut-o ilegal, iar mandatul său de deputat şi de speaker a fost obţinut conform legislaţiei în vigoare.

Amintim că preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, afirmă că nu există riscul ca Eugen Sturza să nu fie recunoscut de Armată în cazul numirii sale în funcţie, precum declară şeful statului. Potrivit speakerului, mai curând există probabilitatea ca Igor Dodon să nu fie recunoscut de Armată, dacă va continua să boicoteze numirea în funcţie a unui nou ministru al Apărării.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite