DOCUMENT Declaraţia privind Consensul naţional, semnată de cinci partide: PAS, PLDM, PPDA, PCRM şi PN

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO colaj Adevărul
FOTO colaj Adevărul

Cinci partide din Republica Moldova, două parlamentare şi trei extraparlamentare, au semnat o „declaraţie comună privind Consensul naţional în favoarea menţinerii sistemului electoral proporţional”. Este vorba de Partidul Comuniştilor, Partidul Nostru, Partidul Liberal Democrat, Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr. Partidul Socialiştilor, care l-a fel se pronunţă împotriva sistemului uninominal, nu a semnat.

Prin semnarea acestui document, formaţiunile politice enumerate fac un apel către moldovenii din ţară şi de peste hotare, către Comisia de la Veneţia, partenerii de dezvoltare, organizaţiile internaţionale, reprezentanţii corpului diplomatic acreditat la Chişinău, că semnatarii documentului solicită retragerea imediată a proiectului de lege privind modificarea sistemului electoral. 

Partidele în cauză susţin că, prin introducerea sistemului uninominal de vot, Partidul Democrat doreşte să rămână în „mod fraudulos şi prin manipulare la putere în rezultatul alegerilor din 2018”.

Totodată, în cazul în care proiectul de lege respectiv nu va fi retras din Parlament, formaţiunile politice semnatare a documentului avertizează că vor „organiza ample acţiuni în vederea neadmiterii modificării sistemului electoral actual”.

Amintim că liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a anunţat luni, 6 martie, despre iniţierea unei campanii de informare privind necesitatea implementării sistemului electoral uninominal, ce presupune ca toţi deputaţii să fie aleşi nu pe liste de partid, precum este acum, dar pe circumscripţii uninominale. În aceeaşi zi a început o amplă campanie de mediatizare privind necesitatea implementării votului uninominal.

Intenţia lui Plahotniuc de a modifica sistemul electoral a fost criticată de către Igor Dodon, Maia Sandu, Andrei Năstase, Sergiu Mocanu, Vladimir Voronin şi chiar colegul de guvernare a democratului, liberalul Mihai Ghimpu. Inclusiv mai multe ONG-uri s-au expus împotriva acestei iniţiative.

consens national
consens national
consens national
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite